Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pubertatea la fete

Pubertatea este succesiunea de evenimente prin care un copil dobandeste caracterele sexuale fizice ale adultului si capacitatea de reproducere.

La fete, pubertatea incepe mai devreme decat la baieti, undeva in jurul varstei de 8-13 ani si dureaza in medie 4 ani. 

Cum apare pubertatea

Maturizarea sexuala si fizica care apare in timpul pubertatii rezulta ca urmare a schimbarilor hormonale. Hipotalamusul si glanda pituitara care se gasesc la nivelul creierului initiaza pubertatea la fete:

  • Hipotalamusul secreta hormonul eliberator de hormon luteinizant (in engleza Luteinizing-hormone-releasing hormone, prescurtat LHRH) care stimuleaza hipofiza sa secrete hormonul luteinizant (prescurtat LH, din engleza luteinizing hormone) si hormonul foliculostimulant (prescurtat FSH, din engleza follicle-stimulating hormone)
  • LH si FSH stimuleaza productia hormonilor sexuali, in special a estrogenului, care vor determina dezvoltarea la fete a caracterelor sexuale secundare si maturizarea organelor sexuale, cum ar fi sanii (glanda mamara), ovarele, uterul si vaginul. 

O serie de factori genetici si de mediu vor influenta momentul de incepere a pubertatii si rapiditatea cu care vor aparea schimbarile fizice si sexuale. Maturizarea sexuala incepe in zilele noastre mai devreme decat in secolul trecut, probabil datorita imbunatatirii nutritiei, a starii generale de sanatate si a conditiilor de viata, insa acest trend pare sa se fi stabilizat. Pubertatea apare de obicei inainte de medie la fetele cu obezitate moderata si mai tarziu decat media la cele cu mult subponderale sau malnutrite. Aceste observatii sugereaza ca trebuie sa existe o greutate critica pentru instalarea pubertatii. De asemenea, pubertatea se instaleaza mai devreme la fetele ale caror mame s-au maturizat sexual mai precoce.

Ce modificari la nivelul corpului apar la pubertate

Maturizarea sexuala se desfasoara intr-o anumita secventa. La fete, pubertatea incepe de obicei intre 8-13 ani si se va continua pana la varsta de 16 ani. Comparativ cu baietii, pubertatea la fete apare mai devreme, in medie existand o diferenta de 2 ani. 

Schimbarea poate sa produca teama, confuzie si curiozitate. Iti poti ajuta fiica sa navigheze prin aceasta perioada, discutand din timp despre ce urmeaza sa se intample cu corpul ei si invatand-o despre aceste schimbari. 

Explica-i etapele pubertatii:

  • Dezvoltarea sanilor - are loc intre 8-13 ani si este cel mai timpuriu semn al pubertatii la majoritatea fetelor. Incepe cu „inmugurirea” sanilor, cand se dezvolta sub mamelon umflaturi ferme, mici, de dimensiunea unei monede. Uneori, inceperea cresterii sanilor poate fi inegala, aparand initial la un san si apoi la celalalt. De asemenea, poate provoca o usoara durere. Aceste aspecte sunt normale si se imbunatatesc cu timpul. Sanii vor continua sa creasca si vor deveni mai putin fermi in urmatorii 1-2 ani. Sanii vor ajunge la forma si dimensiunea adulta intre 12-16 ani.
  • La scurt timp apare parul pubian si axilar (de la subrat). La 15% dintre fete aparitia parului pubian poate fi primul semn al inceperii pubertatii. Initial, firul de par pubian este lung si fin, localizat in jurul labiilor, pentru ca apoi sa devina mai inchis la culoare si mai gros pe masura ce continua sa se extinda. In cele din urma, parul pubian va arata ca cel al femeii adulte, insa este raspandit pe o zona mai mica. Se poate intinde si pe coapse si, uneori, pe abdomen.
  • Tot atunci incepe cresterea in inaltime, de obicei in jurul varstei de 10 ani. Cresterea este mai rapida relativ devreme in pubertate (inainte de inceperea menstruatiei) si atinge un varf la aproximativ 12 ani. Apoi cresterea se micsoreaza considerabil, oprindu-se de obicei intre 14- 16 ani, cand se va atinge inaltimea de adult. In medie, fetele cresc in inaltime in timpul pubertatii cu aproximativ 28 cm. Fetele vor avea puseul de crestere mai devreme cu aproximativ 2 ani decat baietii, de aceea in clasele secundare, in mod frecvent, vor fi mai inalte decat acestia. 
  • Menarha (primul ciclu menstrual) este punctul culminant al pubertatii. Apare, de obicei, la 2 ani de la inceputul cresterii sanilor si dupa ce cresterea in inaltime incetineste dupa atingerea maximului. Aparitia menarhei este variabila ca moment: cele mai multe fete au prima menstruatie la 12-13 ani. Perioada in care poate sa apara menstruatia este cuprinsa intre 9-16 ani.  Menstruatia poate fi abundenta sau in cantitate mica, iar ciclurile menstruale pot fi absente mai multe luni in primii 1-2 ani, aceste modificari fiind normale. Daca totusi, sangerarea devine prea abundenta sau daca adolescenta trebuie sa lipseasca de la scoala din cauza fluxului menstrual sau a durerii, este important sa mergi cu ea la un consult la medicul ginecolog. 
  • Caracteristicile fizice se modifica: soldurile si pelvisul se latesc, adolescenta capatand conturul corpului de femeie. Creste tesutul adipos care se acumuleaza la nivelul soldurilor si coapselor.
  • Pielea devine grasa si apare transpiratia. Poate sa apara acneea. Igiena zilnica devine importanta.

Ce modificari cognitive, emotionale si sociale apar la pubertate

Pubertatea nu inseamna doar modificari fizice si sexuale, ci si modificari cognitive, emotionale si sociale. Fiecare adolescent evolueaza in ritmul sau si adopta propria viziune asupra lumii. 

Abilitati cognitive

Abilitatile cognitive care devin evidente in perioada pubertatii sunt:

  • Isi dezvolta capacitatea de gandire abstracta
  • Devine preocupata de filozofie, politica si problemele sociale
  • Isi dezvolta gandirea pe termen lung
  • Isi stabileste obiective
  • Isi dezvolta imaginea de sine si se compara cu ceilalti 

Modificari emotionale

Din punct de vedere emotional, pubertatea poate fi o perioada interesanta, insa in egala masura dificila, pentru unele fete. Ele trebuie sa faca fata modificarilor corpului, acneei sau mirosului neplacut in aceasta perioada in care devin foarte constiente de sine. Aceste modificari emotionale pot avea efecte psihologice:

  • Schimbari de dispozitie bruste
  • Stima de sine scazuta
  • Agresivitate
  • Depresie

Relatiile adolescentei cu ceilalti

Adolescenta va incepe sa-si castige independenta si controlul si vei observa ca:

  • Vrea sa devina independenta fata de parinti
  • Relatiile cu colegii devin foarte importante
  • Influenta si acceptarea colegilor devin foarte importante
  • Se poate indragosti
  • Se poate angaja in relatii pe termen lung

Cand trebuie sa te ingrijorezi

Este recomandat sa mergi cu fata ta la medicul pediatru sau ginecolog daca observi ca:

  • Nu exista nicio modificare la nivelul sanilor la varsta de 13 ani
  • Parul pubian nu a aparut inca la varsta de 14 ani
  • Au trecut mai mult de 5 ani intre debutul cresterii sanilor si aparitia menarhei sau daca menarha nu a aparut inca la 16 ani

De asemenea, fata ta va avea nevoie de ingrijire specializata atunci cand:

  • Acneea pare mai severa decat normal
  • Starea sa emotionala o afecteaza mai mult decat te astepti

Discuta cu fata ta

Este mult mai bine ca fata ta sa fie informata despre modificarile care apar in corpul ei devreme in procesul pubertatii, astfel incat sa nu fie luata prin surprindere sau chiar speriata si rusinata de ceea ce i se intampla. 

In general, cele mai multe fete au prima menstruatie in medie dupa 2 – 2,5 ani de la aparitia mugurilor mamari. Inceperea dezvoltarii sanilor este o oportunitate excelenta de a vorbi despre modificarile corpului care urmeaza sa apara in pubertate. Accentueaza ca menstruatiile sunt normale, sunt parte din functionarea sanatoasa a corpului si ca nu trebuie sa fie rusinata sau jenata de asta. Adolescentele pot fi ingrijorate ca vor simti durere in timpul menstruatiei sau pot fi nelinistite ca la scoala, colegii vor afla despre asta. Desi fiecare copil este diferit, informarea corecta, intr-o maniera calma, reduce adesea aceasta anxietate.  

Este recomandat sa nu ai o singura, mare discutie, ci mai degraba o serie de convorbiri mai scurte, pastrand deschisa comunicarea astfel incat fata ta sa poata sa-ti puna intrebari in ritmul ei. Iar de-a lungul timpului, asta va va ajuta sa aveti conversatii si despre alte subiecte importante, cum ar fi despre sexualitate, relatiile sexuale sanatoase, consimtamantul in relatia sexuala si siguranta (de exemplu, preventia bolilor cu transmitere sexuala, contraceptie sau folosirea drogurilor). Totodata, este necesar sa vorbesti cu ea despre ceea ce se intampla la pubertate cu baietii. 

Este, de asemenea, important sa folosesti termenii de anatomie corecti atunci cand ai aceste discutii. Suntem obisnuiti sa folosim expresii precum „partea intima” sau sa dam porecle partilor corpului. Insa este o practica sanatoasa sa folosesti cuvintele corecte, cum ar fi „vagin”, „sani”, „ciclu menstrual” sau „menstruatie” atunci cand iti educi fiica. Asta o va ajuta sa perceapa ca modificarile pubertatii sunt normale si sa se simta mai increzatoare si mai confortabila in propria piele.

Atunci cand iti pune o intrebare, raspunde-i deschis si onest. Daca te simti inconfortabila, ai nevoie sa cunosti tu mai intai raspunsul sau nu esti sigura cum sa porti acea discutie cu fata ta, cere sfatul medicului pediatru. 

Construieste un cadru bun de comunicare devreme, pentru ca aceste discutii la varsta adolescentei sa decurga firesc. 

Totusi, unii copii pur si simplu nu vor sa vorbeasca cu parintii lor despre acest gen de lucruri, iar asta poate fi ceva normal. Asigura-te ca fiica ta stie ca esti mereu disponibila daca are intrebari si ca are acces la diverse alte resurse de incredere, cum ar fi cartile despre pubertate sau medicul ei pediatru. 

Surse de informatie:
www.merckmanuals.com
www.stanfordchildrens.org
www.familydoctor.org
www.hopkinsmedicine.org
www.healthychildren.org
www.nhs.uk

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer