Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Prof. Univ. Dr. Dorin Grigoras: Profesionalism si grija pentru paciente

Prof. Univ. Dr. Dorin Grigoras: Profesionalism si grija pentru paciente

Profesor universitar si doctor in stiinte medicale, autor si coautor a numeroase carti si articole medicale despre patologia obstetricala si ginecologica, publicate in reviste de specialitate importante, Prof. Univ. Dr. Dorin Grigoras este un specialist foarte cautat si indragit de paciente. Si asta pentru grija si profesionalismul aratat fiecarei paciente in parte, inclusiv dupa ce aceasta a parasit cabinetul. Dar inainte de toate, este un medic pasionat de ceea ce face. Intotdeauna a incercat sa se autodepaseasca, sa invete si sa se perfectioneze constant, pentru a oferi pacientelor sale cea mai buna ingrijire medicala. 

Specialitatea pe care o profesez presupune, pe langa responsabilitatea specifica, si un sacrificiu de timp pe care mi l-am asumat. S-a cladit astfel o cariera, care intotdeauna ar fi putut sa fie mai mult sau mai bine. Uneori am primit mai mult decat am dat, alteori am dat mai mult decat am primit, intotdeauna am continuat”, ne-a impartasit Prof. Univ. Dr. Grigoras. 

Expertiza sa este recunoscuta la nivel national, prin investirea in doua functii importante - vicepresedinte al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania si vicepresedinte pe zona de vest al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie.

Cea mai mare realizare profesionala: Policlinica Dr. Grigoras

Policlinica Dr. Grigoras este unul dintre primele centre medicale private din Timisoara si ofera pacientilor servicii si investigatii medicale de calitate, prin personalul medical profesionist, aparatura moderna si performanta si consolidarea relatiei medic – pacient.

Centrul Medical Grigoras a aparut ca policlinica in anul 2000 si este «copilul» nascut si crescut intr-o familie cu doi parinti in care eu am dat numele si sensul, iar continutul si dezvoltarea au fost munca sotiei mele care a renuntat la a mai profesa medicina pentru a se ocupa integral de management”, isi aminteste Prof. Dr. Grigoras.

Policlinica a inceput prin a oferi exclusiv servicii medicale pentru sanatatea femeii, iar pe masura ce s-a dezvoltat a extins gama de servicii medicale, astfel incat sa raspunda nevoilor tuturor pacientilor. Dispune inclusiv de un laborator de analize propriu, pentru a oferi un diagnostic cat mai rapid si precis pacientilor.

Pacientele aleg Policlinica Dr. Grigoras pentru:

  • Comunicare reala si deschisa – medicii inteleg importanta comunicarii in conturarea unei bune relatii medic – pacienta
  • Echipa multidisciplinara – pacientele au garantia ca problema lor este analizata si rezolvata de o echipa foarte bine pregatita, ai caror membri comunica intre ei 
  • A doua opinie medicala avizata – ori de cate ori este nevoie, pacientele primesc o noua opinie medicala, de la medici calificati, astfel incat sa poata lua cea mai buna decizie cu privire la abordarea terapeutica
  • Preventie si diagnostic precoce – medicii pun foarte mare accent pe preventie si pe depistarea precoce a celei mai agresive patologii, si anume cancerul.

Competenta medicului si o buna comunicare cu pacienta sunt garantia reusitei actului medical

Hipocrate scria ca medicul devine mai puternic si reuseste sa isi convinga pacientii sa se increada in sfaturile si recomandarile sale daca este capabil sa “le vorbeasca pacientilor sai atat despre trecutul lor medical si simptomele lor actuale, cat si despre ce se va intampla, completand detaliile pe care pacientii le-au omis”. Asa vedea parintele medicinei relatia medic – pacient, care este un element decisiv in reusita terapeutica. 

La randul sau, parintele Policlinicii Dr. Grigoras din Timisoara, Prof. Univ. Dr. Grigoras, impartaseste si pune in practica de 26 de ani viziunea lui Hipocrate despre importanta comunicarii reale intre medic si pacientul sau. Crede in implicarea activa a pacientei in procesul de evaluare si de luare a deciziilor cu privire la propria sanatate si considera ca medicul trebuie sa aiba doua abordari fata de pacienta sa: una profesionala si una umana, bazata pe o buna comunicare: “Cea profesionala este conditionata de cate cunostinte si ce experienta ai dobandit in profesie. Comunicarea este la fel de importanta, sau uneori chiar mai importanta. De ce? Pentru ca pacientul are nevoie de siguranta si empatie. Pentru pacient trebuie sa ai timp si rabdare, iar pacientul trebuie sa aiba fata de tine, medic, incredere. Astfel, eu consider ca relatia medic – pacient, in final, se rezuma la a fi o relatie de buna-credinta reciproca”.

Pacientele beneficiaza de expertiza unei intregi echipe multidisciplinare 

Medicina este o munca de echipa si implica, atat expertiza fiecarui medic, cat si o buna comunicare intre membrii echipei multidisciplinare, care sa se asigure ca pacienta primeste cea mai buna ingrijire medicala adaptata nevoilor ei.

Obligatia medicului este sa il preocupe fiecare caz, sa isi dea tot interesul, sa caute solutii. Iar in cazurile dificile, fie ca urmare a unui diagnostic complex sau a unor patologii asociate, medicul sa adopte o abordare interdisciplinara. Noi, medicii, trebuie sa conlucram si sa urmarim impreuna evolutia pacientei”, explica Prof. Dr. Grigoras.

A doua opinie medicala avizata

O a doua opinie medicala reprezinta o noua evaluare a diagnosticului primit si a optiunilor de tratament. Cererea unei a doua opinii este o parte importanta a procesului de educare a pacientei cu privire la afectiunea sa si la optiunile de tratament, mai ales cand este vorba de cancer. 

In general, poti alege sa mergi la un nou consult pentru a doua opinie cand:

  • Medicul iti recomanda o interventie chirurgicala majora
  • Nu esti sigura ca interventia chirurgicala recomandata este singura optiune
  • Ai o problema de sanatate in care diagnosticul s-a stabilit cu greutate 
  • Simti ca nu poti comunica bine cu medicul curant
  • Nu observi nicio imbunatatire in starea de sanatate, dupa administrarea tratamentului recomandat
  • Esti diagnosticata cu o boala amenintatoare de viata, cum ar fi cancerul
  • Ti se recomanda o a doua interventie chirurgicala
  • Ai mai multe probleme de sanatate

Exista situatii in care a doua opinie este ceruta chiar de medicul curant. In Policlinica Dr. Grigoras, medicii comunica intre ei, mai ales atunci cand intalnesc un caz mai complex, pentru a recomanda pacientei cea mai buna abordare terapeutica. 

Cred in notiunea de a doua opinie. Aceasta atitudine este o forma de respect fata de meseria noastra, fata de sine si fata de cel care iti arata atata incredere, respectiv pacientul. De aceea, opinia fiecarui medic rezultata din consult trebuie sa fie comunicata pacientului in scris si bine documentata prin analize si imagistica, din care rezulta recomandari clare despre variantele de tratament posibile. Se evita astfel interpretari, iar pacientul este cel care decide”, explica Prof. Univ. Dr. Dorin Grigoras.

Multe femei se tem sa ceara a doua opinie pentru ca li se pare ca in acest fel tradeaza increderea medicului lor. Este insa dreptul lor sa o faca, avand in vedere ca in acest fel pot lua o decizie mult mai informata cu privire la managementul afectiunii.

Unele paciente acorda incredere deplina medicului curant, altele cer o a doua opinie, mai ales daca nu apar rezultate ale tratamentului, daca medicul nu este convingator, daca pacienta, avand un diagnostic, decide ca vrea sa fie tratata intr-o unitate de alt nivel profesional. Tu, ca medic, trebuie sa iti faci intotdeauna datoria”, ne-a explicat Prof. Dr. Grigoras, adaugand ca mult mai importanta este competenta echipei care poate rezolva cazul.

Screeningul si diagnosticul precoce al cancerului de col uterin

Prof. Univ. Dr. Dorin Grigoras si echipa sa evalueaza, depisteaza, trateaza si monitorizeaza intreaga patologie ginecologica, incepand de la banalele infectii vaginale la afectiunile complexe si severe, precum cancerul de san, de ovar sau cancerul de col uterin.

Cancerul este afectiunea de care oamenii se tem cel mai mult. Insa, cu cat este depistat mai precoce, cu atat are un prognostic mai bun. Din nefericire, cand vine vorba de cancerul de san si cancerul de col uterin, uneori diagnosticul se pune tardiv, in stadii avansate, cand medicilor le raman foarte putine optiuni de tratament. “Cancerul de col uterin nu apare de la o zi la alta, evolutia lui naturala presupune ani de zile, are stadii precanceroase ce pot fi diagnosticate si tratate la timp, cu o conditie: pacienta sa efectueze controlul ginecologic cu o periodicitate specifica si, spun eu, si la medicul potrivit. Mijloacele de diagnostic de care dispunem astazi sunt suficiente pentru a depista la timp formele de cancer de col”, sustine Prof. Dr. Grigoras. 

In Policlinica Dr. Grigoras medicii efectueaza toate etapele specifice screeningului si diagnosticului cancerului cervical: examen citologic sau testul Papanicolau – citologie in mediu lichid si conventional, genotipare HPV, videocolposcopie, biopsie cervicala prin tehnica LEEP sau conizatie. Astfel, sunt diagnosticate si monitorizate acele cazuri de displazie moderata si severa, care pot evolua spre cancer. Totul depinde, insa, foarte mult de fiecare femeie in parte si de cat de constienta este aceasta de responsabilitatea pe care o are asupra propriei sanatati. Astfel, Prof. Univ. Dr. Grigoras atrage atentia asupra importantei educatiei sanitare in randul femeilor: “Educatia sanitara trebuie sa fie un fenomen constientizat si controlat, astfel se vor evita neplacerile bolii si ale stadiilor de agravare. Exista inca un numar semnificativ de paciente care nu au facut un control ginecologic de ani de zile, ceea ce duce la diagnosticarea tardiva a bolii”.

In general, putem vorbi de doua categorii de paciente – cele care sunt responsabile si merg regulat si benevol la controlul ginecologic anual si cele care merg la medicul ginecolog in ultimul moment. Trist este ca acestea din urma sunt perfect constiente ca au o problema de sanatate, dar intarzie mult prea mult consultul, fie pentru ca se tem de un diagnostic grav (cancero-fobie), fie pentru ca spera ca, la un moment dat, problema va trece de la sine. 

Cancerul de col uterin este a doua cauza de deces prin cancer la femei, in conditiile in care boala poate fi diagnosticata precoce si chiar prevenita. Important este ca femeile sa mearga in fiecare an la medicul ginecolog si sa-si faca investigatiile recomandate. 

Consultant: Prof. Univ. Dr. Dorin Grigoras, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie