Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Procesul de conceptie

Procesul de conceptie

A ramane insarcinata reprezinta una din cele mai mari minuni ale vietii. Este primul pas in calatoria fascinanta de a da nastere unui copil care insa nu are nici cea mai mica asemanare cu ovulul sau spermatozoidul. Si totusi, contopirea cu succes a acestor doua celule este modul in care bebelusul, ca de altfel noi toti, ne incepem miracolul vietii.

In fiecare luna, organismul femeii se pregateste pentru posibilitatea ca un ovul sa fie fecundat de catre un spermatozoid, dand astfel nastere la un nou organism. Mai intai, sub influenta anumitor hormoni, unul din ovare elibereaza un ovul. Acest proces se numeste ovulatie si este unul din factorii importanti in conceperea unui copil. Odata eliberat, ovulul este captat de trompa uterina si isi incepe calatoria catre uter.

Pentru ca sa se produca conceptia naturala, barbatul trebuie sa ejaculeze sperma, fluidul care contine spermatozoizii, la nivelul vaginului femeii in perioada din apropierea ovulatiei. Spermatozoizii trebuie sa fie capabili sa inoate prin vagin, in uter si apoi in trompa uterina, unde trebuie sa se uneasca si sa penetreze ovulul pentru a se produce fecundarea.

Ovulul fecundat ramane in trompa uterina cateva zile, continuind sa se divida si sa se dezvolte in timpul tranzitului catre cavitatea uterina, unde se va implanta la nivelul endometrului (mucoasa care captuseste la interior uterul). Daca totul decurge bine, un copil se va naste aproximativ noua luni mai tarziu.