Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

O combinatie periculoasa: ai o greutate normala, dar nu faci miscare

O combinatie periculoasa: ai o greutate normala, dar nu faci miscare

Multe persoane cred ca singurul motiv pentru a face miscare regulat este ca ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. Deloc adevarat! Un stil de viata sedentar poate anula beneficiile potentiale pentru inima pe care le are controlul greutatii, se arata intr-un studiu publicat de American Journal of Cardiology.

Rezultatele studiilor

Cercetatorii au analizat raspunsurile acordate in cadrul unui studiu derulat pe o perioada de 5 ani; acestea au fost bazate pe calculul greutatii pentru persoane intre 40 si 79 de ani, supraponderale sau cu o greutate normala, care nu au avut niciodata boala de inima.

Cercetatorii au consemnat nivelul grasimii abdominale, precum si dimensiunea taliei si nivelul de activitate fizica pe care participantii la studiu l-au raportat. Ulterior, specialistii au calculat riscul de boli cardiovasculare. Rezultatele arata astfel: 30% dintre persoanele sedentare cu o greutate normala prezentau acelasi risc de infarct de miocard sau de accident vascular cerebral ca persoanele supraponderale. Adultii sedentari a caror greutate era normala aveau, de asemenea, niveluri ridicate de grasime abdominala, dificultati la expir si o circumferinta abdominala nesanatoasa in comparatie cu adultii cu greutate normala care faceau exercitii fizice regulat.

Totusi, persoanele cu o greutate normala care faceau miscare cel putin 150 de minute pe saptamana aveau o probabilitate cu 58% mai scazuta de a face infarct de miocard fata de participantii la studiu care erau supraponderali.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu