Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Neuronavigația și ghidarea chirurgicală computerizată, noul standard în neurochirurgie

Pacienții care apelează la serviciile departamentului de neurochirurgie din Spitalul Premiere, pentru intervenții la nivelul coloanei vertebrale, au beneficiul suportului oferit de o tehnologie ultra performantă care reduce timpul operator, conferă precizie maximă actului chirurgical și, permite un abord minim invaziv, ceea ce reduce suferința și durata de recuperare după operație.

Toate aceste avantaje sunt rezultatul sistemelor StealthStation™ S8 și Ziehm Vision RFD care, împreună cu echipa medicală, ridică intervențiile neurochirurgicale la un nou standard de performanță, permițând chirurgului să vadă detalii anatomice fine, chiar înainte de prima incizie și, ulterior, în timpul procedurii. 

StealthStation™ S8

StealthStation™ S8, de la Medtronic, răspunde celor mai complexe nevoi ale chirurgului, simplifică procedura intervenției și îmbunătățește rezultatele clinice. Sistemul de navigație StealthStation™ S8 are o interfață intuitivă și vizualizare avansată 3D, oferind capabilități de urmărire optică și electromagnetică. Este compatibil cu o varietate de dispozitive de imagistică intraoperatorie și platforme de implanturi și permite medicului să abordeze fiecare pacient în parte în funcție de particularitățile sale anatomice unice. 

Sistemul susține și realizează planificarea intraoperatorie, de la accesul la zona vizată, la osteotomii (procedură chirurgicală în care se efectuează o secțiune sau o tăietură controlată în os, cu scopul de a corecta deformările, aliniamentul incorect sau pentru a redistribui presiunea asupra articulațiilor), până la stabilirea traiectoriei și poziției optime a implantului.

Aceasta face posibilă obținerea celei mai bune fixări biomecanice pentru fiecare din structurile coloanei vertebrale asupra căreia se intervine, indiferent cât de dificilă ar fi patologia și anatomia pacientului. 

StealthStation™ S8 face posibile: 

 • proiecții virtuale pentru abordările percutanate (prin piele), ceea ce minimizează leziunile țesuturilor din jurul zonei de intervenție; 
 • oferirea de informații tridimensionale, în timp real, la intervenții când sunt abordate vertebrele deformate și coloana cervicală posterioară; 
 • facilitarea procedurilor de revizie ale protezelor; 
 • identificarea și accesarea structurilor anatomice chiar și atunci când punctele de referință tradiționale au fost eliminate sau deteriorate, în traumatisme, de exemplu; 
 • în chirurgia traumatologică realizarea procedurilor sigure și precise, în special în anatomii dificile și mobile, cum ar fi coloana vertebrală cervicală, inclusiv în situații de urgență.

Sistemul furnizează imagini 3D, mărite în funcție de necesitatea chirurgului, ale structurilor anatomice, calibrează instrumentele chirurgicale și le poziționează spațial în raport cu anatomia pacientului. Poate fi folosit la orice intervenție chirurgicală, dar eficiența lui este maximă în operațiile care necesită inserția unor implanturi prin tehnici minim invazive.

Alte avantaje:

 • limitează pierderea de sânge; 
 • inciziile sunt mici; 
 • face posibile intervenții minim invazive, chiar i per-cutane (prin piele);
 • reduce durata intervenției; 
 • scade riscul complicațiilor postoperatorii; 
 • reduce durerea postoperatorie; 
 • scade timpul de recuperare. 

Sau, mai simplu spus, medicul chirurg are un asistent care vede în interiorul câmpului operator, toate detaliile structurilor anatomice, ghidează accesul pe culoare anatomice înguste și certifică, la finalul intervenției, prin imagistica 3D rezultatul, totul din grijă și respect față de pacient și suferința acestuia.

Ziehm Vision RFD

Ziehm Vision RFD 3D este considerat o veritabilă revoluție în imagistica 3D. În prezent, acesta este singurul sistem din lume de tip braț, cu ecran plat care oferă o lungime a marginii de 16 cm pentru fiecare scanare în timp real, combinând funcționalitatea 2D și 3D pentru un control intraoperator maxim.

Sistemul poate funcționa asociat și cu alte dispoziție. La Spitalul Premiere este folosit în secția de neurochirurgie spinală, alături de StealthStation™ S8 și realizează o veritabilă redefinire a imaginilor necesare chirurgului. 

Bazat pe know-how și tehnologie inovatoare, producătorul Ziehm Imaging a proiectat brațul Vision RFD 3D combinând un generator de 25 kW – unul dintre cele mai puternice de pe piața imaginilor mobile – cu algoritmi superiori de calcul, care permit reconstrucția iterativă a imaginii și rotații de 180° în jurul pacientului. 

Reconstrucția iterativă permite obținerea unei imagini complete, în format 3D, cu detalii ale unei regiuni a corpului, pe baza unor date limitate sau incomplete. Aceste metode pot avea beneficii importante atât prin reducerea dozei de radiații, cât și prin obținerea unor imagini de o calitate mult superioară. 

Vision RFD 3D poate „prinde” 7 vertebre într-un singur volum de scanare, aducând medicului specialist cea mai mare cantitate de informații de care acesta are nevoie pentru a realiza cea mai bună abordarea chirurgicală posibilă, în funcție de patologia pacientului. 

Complet motorizat pe patru axe, Ziehm Vision RFD 3D are un control inteligent al distanțelor față de câmpul operator sau de interes pentru neurochirurg. Mai mult, Ziehm Vision RFD 3D furnizează informații precise din orice unghi, în timp real, în cursul procedurii chirurgicale, ceea ce permite un control total al chirurgului în ceea ce privește fixarea implanturilor, osteotomii și alte proceduri. 

Chirurgia spinală este o ramură vitală a neurochirurgiei, concentrându-se pe tratamentul chirurgical al afecțiunilor coloanei vertebrale și a structurilor nervoase protejate de aceasta, adică măduva spinării și rădăcinile nervoase. Echipa medicală din cadrul Spitalului Premiere tratează toate afecțiunile degenerative, tumorale, infecțioase și traumatice ale coloanei. Vorbim aici cel mai frecvent de herniile de disc, stenozele spinale din cadrul spondilozelor, spondilolisteza, fracturile inclusiv cele osteoporotice, tumori sau metastaze vertebrale.

Reușita intervențiilor depinde atât de expertiza medicului chirurg, cât și de calitatea imaginilor care trebuie să redea cele mai fine detalii anatomice ale structurilor nervoase și osoase, iar StealthStation™ S8 și Ziehm Vision RFD oferă aceste avantaje la cel mai ridicat standard de performanță tehnologică.   

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.