Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Extraordinar cum cea mai puternica arma poate fi increderea in medic

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Experienta prin care a trecut Anda L. ca pacient al Centrului de Excelenta in Chirurgie Colorectala din Ponderas Academic Hospital demonstreaza, din nou, ca cele mai importante lucruri pentru cineva care a primit diagnosticul de cancer sunt increderea in medic si pastrarea unui tonus psihic pozitiv.

Relatia dintre medic si pacientul bolnav de cancer este speciala. Modul in care sunt intelese emotia, teama si ingrijorarea pacientului are impact major si direct asupra psihicului omului suferind, cu atat mai mult cu cat un bun echilibru emotional vine in ajutorul tratamentului, indiferent cat de complicat sau invaziv ar fi acesta. Efortul comun nu este niciodata in zadar, la final amandoi fiind rasplatiti: pacientul prin recuperarea sanatatii si starii de bine, medicul cu multumirea misiunii indeplinite, inca o data, cu succes. 

Un diagnostic neasteptat

Una dintre caracteristicile pe care le are cancerul colorectal este evolutia lenta, cu simptome difuze care pot fi usor confundate cu probleme banale si pasagere ale tractului intestinal. Balonarea usoara (dar repetata), o senzatie difuza de disconfort abdominal, deseori asociata consumului unor anumite alimente clasificate din start in categoria celor „indigeste”, oboseala putin mai accentuata, nejustificata, totul pe fondul unei stari general bune, care nu sugereaza ca se intampla ceva grav. 

Anda L., in varsta de 53 de ani, a trecut prin toate acestea fara sa le acorde prea mare importanta. Singurul amanunt care a ramas constant si care ii provoca semne de intrebare erau scaunele cu sange si o jena usoara provocata de hemoroizi, dar acestia erau o problema relativ veche. Trecuse prin episoade mai acute cand a incercat ameliorarea cu terapii simptomatice. Chiar si asa, suferinta a persistat, astfel ca a decis sa transeze lucrurile, sa mearga la medic pentru un control si un tratament cu adevarat eficient. 

Consultul clinic la gastroenterolog a fost urmat de indicatia unor investigatii, in vederea stabilirii unui diagnostic precis la care s-a adaugat si recomandarea de a face o colonoscopie si o endoscopie digestiva superioara. Rezultatele au fost pe jumatate bune, pe jumatate ingrijoratoare. Rezultatele endoscopiei au fost bune, dar colonoscopia a pus in evidenta o formatiune tumorala a colonului ascendent in partea dreapta a abdomenului, acolo unde persista o durere vaga de ceva vreme. Conform protocoalelor, in timpul colonoscopiei s-au recoltat probe de tesut pentru analiza anatomopatologica, iar rezultatul a fost cert: neoplasm colon ascendent (adenocarcinom). 

„Am primit diagnosticul cu sange rece si mi-am spus: «avem o problema si trebuie sa o rezolvam». Era inutil sa ma lamentez sau sa intru intr-o faza depresiva. Asta era realitatea, aveam o tumora canceroasa in intenstin, deci trebuia sa ma mobilizez si sa caut calea prin care sa ma vindec. Am aflat mai tarziu ca ceea ce am simtit eu, cu maxima intensitate, este oarecum tipic pentru cei care trec printr-o astfel de situatie. Din momentul diagnosticului tot ceea ce mi-am dorit a fost sa ma operez si sa scap de tumora.”, explica Anda.   
 

„Aveam nevoie de un medic!”

Plecand de la diagnosticul de cancer colorectal si constienta ca fiecare zi este importanta pentru evolutia bolii, Anda s-a documentat cu privire la oportunitatile de tratament pe care le are, iar prima dintre deciziile ferme pe care le-a luat a fost aceea ca are nevoie de atentie maxima, de confort si de echilibrul pe care il poate aduce doar expertiza medicala de cea mai inalta clasa. 

A fost consultata de medicul oncolog din Ponderas Academic Hospital si a primit recomandarea ferma de a merge catre un medic chirurg. „Luasem in calcul sa ma operez undeva la Viena. Am cautat sa intru in contact cu medici care puteau face interventia si cautam o programare cat mai repede cu putinta. Asa am ajuns sa inteleg ca operatia se poate face cu ajutorul robotului chirurgical, am citit despre beneficii si acesta a fost a doua decizie pe care am luat-o - voi face o interventie robotica. Luasem in calcul ca exista cateva necunoscute, pentru mine ca profan in ale medicinei, asa ca m-am focalizat pe a gasi medicul care sa ma ajute.”, povesteste Anda. 

Urmand sfatul oncologului de la care primise diagnosticul si care o pusese deja in tema cu necesitatea unei interventii chirurgicale, a decis sa renunte la Viena, unde programarea tarzie o obliga sa astepte prea mult timp fara tratament. „Stiam ca sunt contra cronometru si ca fiecare zi care trece este o pierdere uriasa, pentru ca boala evolueaza. Am luat ca punct de reper ziua mea de nastere, care este pe 30 august. Gandul meu era ca noul meu an de viata sa inceapa cu mine deja trecuta prin aceasta operatie!”, explica Anda decizia ei. 
 

„De ziua mea, eram la ATI”

Cu acest termen in minte, Anda a accelerat lucrurile, iar contextul s-a dovedit unul favorabil. In data de 26 august avea o alta programare pentru un consult la medicul oncolog, justificat de un nou set de analize. „Imi aduc aminte perfect ca 26 august era o zi de vineri. Cu doar cateva zile inainte am sunat laspitalul Ponderas, am spus ca am o programare la medicul oncolog in ziua de 26, la ora 11, si ca am mare nevoie de un consult la un medic chirurg, tot din Ponderas. Am fost indrumata catre domnul doctor Victor Tomulescu. Si din momentul acela a inceput vindecarea mea.”, continua Andaa rememorarea etapelor prin care a trecut. 

Dr. Victor Tomulescu este medic primar chirurgie generala, doctor in stiinte medicale si coordonator al Centrului de Excelenta în Chirurgia Colorectala din Ponderas Academic Hospital, avand competente de chirurgie robotica, laparoscopica, cu supraspecializare in chirurgia oncologica colorectala. 

„Probabil ca providenta m-a adus in fata domnului doctor Tomulescu, iar determinarea mea, probabil si tonusul meu psihic foarte bun, alaturi de priceperea, atentia si empatia medicului, m-au salvat!”, adauga Anda. 

Dupa ce a fost consultata de dr. Victor Tomulescu, s-a decis internarea Andei si s-a stabilit ca interventia chirurgicala sa aiba loc luni, 29 august. Planul ca pe 30 august, de ziua ei, Andaa sa fie un om fara tumora canceroasa, se realiza! Operatia, desi dificila, a fost un succes, astfel ca in dimineata zilei de marti, 30 august 2022, Anda era transferata de la ATI in salon, cu o stare generala buna post operator, pentru a incepe recuperarea dupa interventia robotica prin care trecuse. 
 

O interventie dificila

Suspiciunea initiala, legata de existenta unei tumori intestinale a fost confirmata de investigatiile complexe ulterioare. O parte dintre acestea au fost repetate in cele doua zile de spitalizare care au precedat interventia chirurgicala. 

Printre acestea s-a numarat si tomografia cu emisie de pozitroni (PET), combinata cu computer tomografia (CT). Investigatia este o metoda avansata de diagnostic imagistic, care foloseste glucoza marcata cu flor radioactiv care permite vizualizarea activitatii metabolice a tesuturilor si pune in evidenta eventualele modificarile functionale care apar. PET-CT poate pune in evidenta anomaliile anatomice si structurale chiar inainte de aparita unor simptome certe. In cazul pacientilor oncologici investigatia este necesara pentru abordarea chirurgicala a tumorii si furnizeaza medicului informatii despre gradul de extindere spre ganglionii limfatici. Investigatia este utilizata si pentru stadializare sau pentru depistarea formatiunilor tumorale maligne. 

„Un diagnostic de cancer colorectal presupune ulterior o evaluare complementara de stadializare pentru a stabili daca si unde cancerul s-a raspandit si este important pentru stabilirea celei mai eficiente metode de tratament. In acest caz investigatiile imagistice aratau prezenta unei formatiuni tumorale la nivelul colonului ascendent si adenopatii peritumorale metabolic active. Interventia robotica a fost solutia cea mai potrivita in acest caz, oferind pacientei posibilitatea unei recuperari rapide, dar a fost si un beneficiu pentru chirurg. Robotul daVinci Xi face ca operatia sa devina foarte precisa si ofera posibilitatea de a diseca milimetric, iar asta da siguranta ca sunt eliminate toate tesuturile neoplazice, astfel ca pacientul iese din operatie cancer free. Mai inseamna si ca nu vor fi lezate structuri vitale cum sunt vasele de sange sau nervii, ceea ce aduce beneficiul unui risc redus de complicatii si are un impact pozitiv important asupra vietii. Robotul imbunatateste dexteritatea chirurgului, face posibil accesul in spatii anatomice inguste, greu abordabile in chirurgia deschisa si laparoscopica.”, explică dr. Victor Tomulescu. 

Dr. Victor Tomulescu a realizat, in acest caz, o interventie complexa, meticuloasa, de excizie completa de mezocolon si a lanturilor de ganglioni adiacenti pentru realizarea unui camp de siguranta oncologica. Tranzitul intestinal a fost restabilit prin anastomoza ileo-transversala. 

„Analizele histopatologice ulterioare interventiei au aratat ca structurile ganglionare nu prezentau celule neoplazice maligne, fapt pozitiv pentru pacienta si dovada ca operatia a fost un succes, desi a fost dificila. Chiar si asa, in urma analizei multidisciplinare a cazului in cadrul Tumor Board s-a pastrat recomandarea consultului si controlului oncologic periodic. Dar, conform rezultatelor analizelor, operatia a fost facuta la timp si prognosticul este unul foarte bun.”, adauga dr. Victor Tomulescu.
 

Cea mai puternica arma

Recuperarea a fost normala, fara complicatii. Anda a fost transferata in salon in prima zi dupa operatie. Tranzitul intestinal s-a restabilit in parametri normali, a primit mancare si a coborat din pat pentru a face cativa pasi. Zi dupa zi, starea ei generala s-a imbunatatit, iar patru zile mai tarziu a fost externata. 

„Am fost convinsa ca totul va fi bine. Nu mi-am pus niciun moment problema ca ceva ar fi mers rau. Stiam ca operatia ma va salva si ca o sa ies din spital un om care a fost vindecat de cancer. Sunt un om rational si stiu ca sunt obligatorii controalele periodice, investigatiile, analizele care sa confirme asta, dar eu stiu ca dr. Tomulescu m-a vindecat, iar dovada sta faptul ca ma simt perfect! Am avut incredere deplina in medicul meu de la prima consultatie, apoi mi-a alimentat constant energia meapozitiva cu felul in care m-a ingrijit dupa operatie. A fost cea mai puternica arma si s-a dovedit ca a fost eficienta, pentru ca am invins! Ii sunt profund recunoscatoare domnului doctor Tomulescu pentru atentia sincera pe care am primit-o, pentru calmul si echilibrul pe care mi le-a insuflat, pentru confortul pe care mi l-a dat si pentru sentimentul de siguranta pe care l-am avut inainte si dupa operatie.”, a incheiat Anda. 
 

Cancerul colorectal se poate vindeca

Cancerul colorectal se numara printre bolile care, identificate in stadii precanceroase sau chiar la debutul neoplaziei, pot fi complet vindecate. Este de remarcat faptul ca este una dintre putinele forme de neoplazie complet vindecabile.

Cea mai frecventa forma de cancer a colonului si rectului, adenocarcinomul, se dezvolta si evolueaza la formatiuni tumorale, cu potential neoplazic, din polipii care apar pe mucoasa colorectala. Unii dintre polipii intestinali evolueaza si, in timp, devin formatiuni neoplazice maligne. Nu toti polipii intestinali se transforma in cancer, dar exista cateva categorii de populatie care se afla in grupa de risc major. Acestea sunt: 

  • persoanele care au rude de sange care au dezvoltat cancer colorectal; 
  • cei care au afectiuni inflamatorii intestinale si cei cu patologii cronice ale intestinului; 
  • persoanele care sufera de diabet de tip 2;  
  • fumatorii; 
  • consumatorii de bere; 
  • persoanele cu o dieta dezechilibrata, saraca in fibre; 
  • supraponderalii si cei cu obezitate;
  • persoanele peste 45 de ani, indiferent de sex.  
     

Screening pentru cancerul colorectal

Populatia eligibila pentru screening colorectal este formata din femei si barbati peste 45 de ani si femei si barbati de la 30 de ani, daca au in familie rude care au avut cancer colorectal. 

Colonoscopia

Cea mai eficienta metoda de investigare preventiva a colonului si rectului este colonoscopia. In ciuda beneficiilor pe care le are, atat in ceea ce priveste evaluarea completa a starii de sanatate a mucoasei intestinului gros, cat si ca solutie terapeutica, dat fiind faptul ca in cursul colonoscopiei se pot extirpa polipii cu potential de malignizare, aceasta procedura este greu de acceptat de catre pacienti. 

Cauzele reticentelor care duc la o acceptare redusa a acestei investigatii sunt generate de componenta emotionala, dar si de dificultatea relativa a manevrei care se poate efectua doar cu anestezie totala sau locala, precum si de necesitatea unei pregatiri specifice anterioare procedurii, care presupune cateva zile cu dieta hidrica, purgative si clisma. Scopul este acela de a goli complet colonul si rectul, pentru o vizualizare corecta a peretilor intestinali. 

Testul FIT

O a doua metoda de screening, mult mai simpla si mai usor de acceptat, care poate identifica semnele unei patologii maligne inainte de aparitia simptomelor, atat la nivelul colonului si rectului, cat si la nivelul intregului tract digestiv, este testul FIT - fecal immunohistochemical test, poate identifica, dintr-o simpla proba de materii fecale, recoltata de pacient in confortul locuintei, prezenta sangelui uman in scaun. Existenta acestuia semnaleaza o sangerare aparuta undeva la nivelul tractului digestiv si reprezinta un semnal de alarma ce trebuie urmat de investigatii suplimentare care sa identifice cu precizie locul si cauza. 

Spre deosebire de testele anterioare, respectiv de cele de hemoragii oculte, testul FIT poate confirma cu precizie prezenta de sange uman in materiile fecale. Testele de hemoragii oculte confirmau prezenta sangelui, fara a se putea stabili daca era vorba despre sange uman sau provenit din alimentatie. Testele oculte sunt utile doar daca pacientul respecta strict o anumita dieta inainte de testare, in caz contrar testul fiind irelevant. 
 

Tratamentul cancerului colorectal prin chirurgie robotica

In functie de stadiul de evolutie, cancerul colorectal se poate trata si vindeca prin interventii minim invazive si chirurgie robotica. Formele incipiente si polipii, unde exista riscul malignizarii, pot fi indepartati in cursul colonoscopiei, iar terapia ulterioara se stabileste in functie de rezultatul histopatologic a masei excizate. 

In cazurile avansate, terapia se stabileste in functie de particularitatile fiecarui pacient in parte si include chimioterapie, radioterapie si interventie chirugicala pentru indepartarea formatiunilor tumorale. Cancerul colorectal beneficiaza de chirurgie robotica, ceea ce permite menajarea formatiunilor nervoase care controleaza functia urinara si pe cea sexuala, uneori salvand continuitatea digestiva si sfincterele, in conditiile in care zona anatomica colorectala este una complexa si foarte delicata. 

Interventiile robotice permit o recuperare rapida, reintegrarea sociala si instituirea rapida a tratamentului oncologic postoperator, in conditiile in care acesta este necesar. Totodata, trebuie spus ca solutiile terapeutice minim invazive sunt aplicabile doar in cazul cancerului colorectal care nu a diseminat la alte organe, limitat doar la structura intestinala si la ganglionii adiacenti. 

Consultant: Dr. Victor Tomulescu, medic primar chirurgie generala, doctor in stiinte medicale, Ponderas Academic Hospital

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.