Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Robotizarea permite o chirurgie mult mai fina in cazul cancerului colorectal

Robotizarea permite o chirurgie mult mai fina in cazul cancerului colorectal

Tehnicile medicale din ce in ce mai performante, cum este cazul robotului chirurgical, permit rezultate mai bune in tratamentul multor boli, inclusiv in cancerul colorectal. “Nu este vorba insa de o robotizare a actului chirurgical. Chirurgul cu experienta in chirurgia colorectala observa adevarata valoare a sistemului robotic in cazurile cu dificultate crescuta, in care imaginea tridimensionala de o calitate neegalata si instrumentele fine cu 7 grade de libertate fac diferenta” – a subliniat Sef lucrari Dr. Victor Tomulescu, coordonatorul Centrului de Excelenta in Chirurgia Colorectala din cadrul Ponderas Academic Hospital. Obtinerea unor rezultate bune in chirurgia robotica depinde, in mare masura, de experienta medicului in astfel de interventii, dar si de abordul integrat multidisciplinar si de atentia acordata ingrijirii pacientilor. 

Sunteti unul dintre pionierii chirurgiei robotice din Romania. Ce inseamna experienta acumulata pana acum pentru echipa de chirurgi din Ponderas Academic Hospital si, in special, pentru pacientii dvs.?

Am inceput sa practic chirurgia robotica in 2008. Am facut parte din primele echipe care au implementat chirurgia robotica in programul-pilot de chirurgie robotica al Ministerului Sanatatii condus de Prof. Dr. Irinel Popescu, program in care au fost operati peste 1.500 de pacienti. In septembrie 2016, am devenit membru al echipei de medici din Ponderas Academic Hospital. Expertiza acumulata reprezinta cazuri de chirurgie colorectala, chirurgie hepato-bilo-pancreatica, abordarea minim-invaziva  - toracoscopica si laparoscopica asistate robotic - a cancerului esofagian, precum si abordarea toracoscopica asistata robotic a tumorilor de mediastin anterior.

Putem afirma ca, la ora actuala, in Romania tratam cancerul colorectal la aceleasi standarde ca in strainatate?

Abordul integrat multidisciplinar in cancerul colorectal reprezinta una din directiile de dezvoltare ale Departamentului de Chirurgie Colorectala din Ponderas Academic Hospital. Nu exista diferente intre acesta modalitate de abordare si oricare alta din clinicile de renume din strainatate, iar programul nostru de prioritizare a pacientilor cu neoplazie in care in minimum 10 zile acestia ajung sa fie supusi discutiilor din Comisia multidisciplinara de tumori si indrumati spre chirurgie, chimioterapie sau radioterapie reprezinta un deziderat greu de depasit. 

Din ianuarie 2017, de cand Ponderas Academic Hospital a obtinut calificativul de Centru de Excelenta in Chirurgia Colorectala de la Surgical Review Corporation, in cazul celor peste 200 de pacienti operati, morbiditatea (complicatiile) a fost sub 5%, cu o rata a fistulelor anastomotice de 0,5%, probabil printre cele mai bune rezultate din lume. Faptul ca 93% din pacienti sunt operati minimal invaziv (laparoscopic sau robotic) permite atat o durata mica de spitalizare (4 zile), o reinsertie sociala rapida, cat si posibilitatea inceperii tratamentelor complementare rapid, cu imbunatatirea rezultatelor la distanta.

Cum „imbogateste” robotizarea actul chirurgical? Ce aduce in plus tehnica robotica fata de cea laparoscopica si cea deschisa in cancerul colorectal?

Trebuie spus de la inceput ca nu vorbim de o robotizare a actului chirurgical, ci de faptul ca intre chirurg si pacient este un computer de mare performanta, care permite pe de o parte o chirurgie mult mai fina, cu o atentie suplimentara la detalii, cu disparitia tremurului, cu instrumente care au 7 grade de libertate, ce fac posibil accesul in spatiile inguste, iar pe de alta parte permite integrarea unei realitati augmentate prin combinarea imaginilor CT, RMN, pe ecranul de lucru. Si vorbim de imagini 3D la care exista posibilitatea utilizarii imunofluorescentei cu verde indocianin, astfel incat sa vizualizam suplimentar vascularizatia sau tesutul ganglionar ce trebuie evidat pentru o chirurgie oncologica de inalta calitate. Tesuturile fine cum sunt plexurile nervoase hipogastrice cu rol deosebit in mentinerea potentei sunt mult mai bine prezervate atunci cand folosim chirurgia robotica in cancerul de rect, si cu atat mai mult in cazul tumorilor de mari dimensiuni (din pacate, o regula in Romania, datorita depistarii tardive prin lipsa unor programe de screening). 

Orice caz de cancer colorectal este pretabil pentru chirurgia robotica?

Nu toate cazurile de cancer colorectal sunt pretabile pentru chirurgia robotica. Tumorile de mari dimensiuni, care invadeaza alte organe, leziunile cu determinari peritoneale impun alte modalitati de abordare, prin chirurgie clasica, asociind sau nu procedee de chimiohipertermie intraperitoneala, pentru a creste speranta de viata a acestor cazuri oncologic avansate.

Este posibil ca in timpul unei interventii robotice in cancerul colorectal sa fie nevoie de convertirea catre operatia deshisa sau laparoscopica?

Intotdeauna este posibila convertirea catre o interventie laparoscopica sau deschisa, dar selectarea atenta a cazurilor care sunt indrumate catre chirurgia robotica, precum si abordarea de rutina initial laparoscopica pentru stadializarea tuturor pacientilor au facut ca in experienta noastra, toate cazurile abordate robotic sa fie rezolvate optimal prin chirurgie robotica.

Ce avantaje are chirurgia robotica pentru pacientii cu cancer colorectal?

Avantaje deosebite sunt legate de disectia pelvina cu prezervarea nervilor, in special pentru tumorile rectale de mari dimensiuni la pacientii de sex masculin, rata de  disfunctii sexuale si urinare postoperatorii fiind mult diminuata. Alte avantaje apar atunci cand trebuie sa efectuam o evidare limfoganglionara dificila pentru excizia completa de mezocolon in neoplasmul de colon ascendent sau transvers. De fapt, chirurgul cu experienta in chirurgia colorectala observa adevarata valoare a sistemului robotic in cazurile cu dificultate crescuta, in care imaginea tridimensionala de o calitate neegalata si instrumentele fine cu 7 grade de libertate fac diferenta.

La fel ca orice interventie, si cele prin abord robotic sunt insotite de posibile riscuri. Care sunt acestea?

Nu exista interventii chirurgicale fara riscuri, iar acestea sunt legate de procedura chirurgicala, nu de prezenta robotului. In literatura de specialitate, in perioada acumularii experientelor (nu este cazul nostru, cu o experienta importanta de chirurgie minimal invaziva), se citeaza si complicatii legate de abordul robotic. Ceea ce este de retinut sunt disponibilitatea echipei noastre de a fi tot timpul alaturi de pacientii nostri in preintampinarea si rezolvarea de urgenta a oricaror complicatii, incidente etc., precum si rata extrem de redusa de complicatii a pacientilor cu chirurgie colorectala in experienta noastra. Stabilirea unor protocoale stricte de siguranta a pacientului pre-, intra- si postoperator si utilizarea numai de materiale de cea mai buna calitate in Ponderas Academic Hospital au dus la aceste rezultate.

Cum se deruleaza o interventie chirurgicala cu ajutorul robotului?

Interventia chirurgicala incepe intotdeauna cu explorarea laparoscopica a pacientului, pentru o caracterizare suplimentara. Apoi, daca se decide continuarea interventiei chirurgicale pe cale robotica, robotul este drapat steril si se fixeaza la pacient, se introduc instrumentele speciale, iar chirurgul de la consola, impreuna cu chirurgul asistent, incep interventia chirurgicala.

Robotul da Vinci Xi, cea mai noua generatie de roboti chirurgicali, este disponibil in Centrul de Chirurgie Robotica din cadrul Ponderas Academic Hospital. Ce afectiuni la nivelul colonului se pot opera cu ajutorul lui?

Practic oricare din interventiile chirurgicale colorectale pot fi efectuate utilizand platforma computerizata da Vinci Xi, benefiicii extraordinare fiind obtinute in chirurgia oncologica colorectala.

Care este cea mai dificila interventie pe care ati realizat-o la Ponderas Academic Hospital cu ajutorul tehnicii robotice?

Rezolvarea tumorilor mediastinale reprezinta interventii extrem de dificile si unicat ca abord minimal invaziv si cu atat mai mult robotic in experienta chirurgicala romaneasca.

Care sunt cele mai frecvente intrebari pe care le auziti de la pacientii pe care urmeaza sa ii operati prin tehnica robotica si cum le raspundeti?

Pacientii incearca sa afle beneficiile aduse de platforma computerizata si care sunt sansele ca in cazul lor sa existe aceste beneficii. Fiecare pacient este un caz in parte si incercam sa fim obiectivi in prezentarea acestor beneficii, atat din punct de vedere oncologic, cat si functional.

Cum va imaginati un bloc operator in urmatorii 20 de ani?

Daca vorbim de chirurgie robotica, aceasta platforma este clar subutilizata. Computerele devin din ce in ce mai performante si ne asteptam ca ajutorul sa fie adus chirurgului in derularea actului medical, in integrarea informatiilor in realitate augmentata, in ghidarea actului chirurgical, in evidentierea leziunilor neoplazice sau in atentionarea zonelor cu risc invizibile pe ecran, dar evidentiabile prin combinarea informatiilor digitale in computer si in supraimpunerea pe imagine a campului operator – toate acestea vor reprezenta viitorul, alaturi de posibilitatea de a miniaturiza instrumentele la un alt nivel. Decizia insa va ramane in mainile chirurgului, dar in o varianta mult imbunatatita de ajutorul inteligentei artificiale.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.