EDU.REGINAMARIA.RO

Lipsa de somn te face sa mananci necontrolat

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Lipsa de somn te face sa mananci necontrolat

Cand esti obosit mananci mai mult. Cand esti stresat/ ingrijorat/ preocupat mananci mai mult. Nu numai emotiile negative se neutralizeaza cu mancare, ci si epuizarea psihica. Adica nu trebuie sa fii nemultumit, nefericit sau suparat ca sa mananci, e suficient sa fii obosit si nedormit.

Mancarea, o solutie de rezerva

Multa munca la serviciu, copiii mici care iti fac noptile albe, anxietatea si insomniile, grijile zilei de maine care te impiedica sa adormi, orice factor care lasa neuronii in datorie de somn predispune la mancat in exces. Pentru ca somnul hraneste si echilibreaza creierul. Iar privarea de somn e cea mai rapida metoda de a te dezechilibra psihic. Cand esti nedormit, subconstientul incearca sa gaseasca in mancare o stare de bine minima, apeleaza la alimente in disperare de cauza, ca solutie de rezerva. Doar ca mancarea este mai putin eficienta si vine la pachet cu caloriile de rigoare.

Satura-te de somn

Inainte sa incercati sa puneti ordine in dieta, rezolvati lipsa de somn. Cu orice pret! Pe un psihic surmenat nu puteti construi nimic. Pana nu va linistiti si nu va saturati de somn, va fi nevoie sa va linistiti/ saturati cu mancare. Ori asta nu inseamna lipsa de vointa, nu poti ignora un dezechilibru biochimic de substante din creier, neuronii se hranesc cu somn! Abia apoi, cu capul limpede, puteti judeca si actiona echilibrat, rational, disciplinat. Somn usor!

Articol preluat de pe pagina de socializare a psihonutritionistului Mihaela Bilic, a carei experienta in alimentatia sanatoasa a copilului, femeii insarcinate, adultului sanatos si activ si a pacientilor supraponderali si obezi depaseste 15 ani.