Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intrebare: Poate vitamina C sa imbunatateasca starea de spirit?

Intrebare: Poate vitamina C sa imbunatateasca starea de spirit?

Intrebare: Poate vitamina C sa imbunatateasca starea de spirit?

Raspuns:

Legatura dintre vitamina C si starea de spirit poate parea surprinzatoare, insa persoanele care sufera de deficit de vitamina C se simt frecvent obosite sau deprimate.

Studiile efectuate pe pacienti spitalizati – care au adeseori niveluri sub normal de vitamina C – arata ca starea acestora de spirit s-a imbunatatit dupa ce au primit vitamina C.

Insa chiar si in cazul celor care nu se cunosc ca ar avea niveluri reduse ale vitaminei C, administrarea unui supliment cu vitamina C le poate imbunatati dispozitia. Un studiu efectuat pe elevii de liceu evidentiaza faptul ca vitamina C le-a redus nivelurile de anxietate; alte studii au demonstrat efectele de crestere a tonusului psihic in randul celor care au luat vitamina C sub forma de supliment alimentar.

Sunt inca necesare mai multe cercetari in acest domeniu. Intre timp, consuma multe fructe si legume bogate in vitamina C, precum portocalele si ardeii rosii. Daca o iei sub forma de supliment, incearca sa nu depasesti limita maxima de 2,000 miligrame de vitamina C zilnic. Ca intotdeauna, cere sfatul medicului inainte de a lua orice supliment alimentar.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org