Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gripa nu este o simpla raceala. Protejeaza-te!

Gripa nu este o simpla raceala. Protejeaza-te!

Ne aflam in plin sezon de gripa. Anual cel putin o persoana din 10 este afectata de gripa, informeaza Institutul National de Sanatate Publica din Romania. Gripa este o infectie virala respiratorie contagioasa, care provoaca in majoritatea cazurilor simptome moderate. Exista insa si cazuri in care gripa duce la complicatii severe, precum pneumonie si encefalopatie.

Este important sa inveti cum sa te protejezi pe tine si pe cei din jurul tau!

Vaccineaza-te antigripal in fiecare an.

Vaccinarea este cea mai eficienta protectie impotriva gripei. Vaccinul antigripal este recomandat anual tuturor persoanelor, incepand cu varsta de 6 luni.

Adopta urmatoarele obiceiuri sanatoase pentru a limita raspandirea gripei:

1.Poarta masca de protectie corect atunci cand mergi la spital sau in alte spatii aglomerate.

  • Masca de protectie se poarta cu partea colorata in exterior, cu banda speciala pentru nas aplicata in zona nasului printr-o apasare ferma.
  • Barbia, gura si nasul sunt acoperite si ele, iar lateralele mastii sunt cat mai bine lipite de obraji.
  • Nu este corect ca aplicarea sa fie diferita daca pacientul este bolnav sau sanatos, aceasta este singura
  • modalitate corecta de purtare a mastii de protectie.
  • Masca se poarta o singura data. Cand devine umeda se arunca cu grija, cat mai impaturita.
  • Apoi se dezinfecteaza mainile.

2. Acopera-ti gura si nasul cu un servetel de unica folosinta cand tusesti sau stranuti. Daca nu ai la indemana un servetel, este recomandat sa tusesti sau sa stranuti in pliul cotului. Virusurile gripale se transmit pe calea aerului, prin tuse si stranut, pe o raza de 3 metri.

3. Spala-te pe maini des, cu apa si sapun, timp de 20 de secunde. Daca nu ai la indemana apa si sapun, poti folosi geluri antibacteriene sau o solutie pe baza de alcool.

4. Nu duce mana la ochi, nas sau gura. Germenii sunt deseori raspanditi atunci cand o persoana atinge o suprafata contaminata si apoi isi atinge ochii, nasul sau gura.

5. Evita contactul cu persoanele bolnave si fereste-te de spatiile aglomerate (de exemplu: spitale, mall-uri).

6. Stai acasa cand esti bolnav. Acest lucru va ajuta la prevenirea raspandirii bolii. Atunci cand esti bolnav, este recomandat sa pastrezi distanta de ceilalti pentru a-i proteja de gripa.

7. Pastreaza obiceiurile sanatoase. Curata si dezinfecteaza suprafetele atinse frecvent la domiciliu, la serviciu sau la scoala, in special atunci cand cineva este bolnav. Aeriseste incaperile de cel putin doua ori pe zi. Dormi mult, fii activ fizic, tine stresul sub control, bea multe lichide si adopta o alimentatie variata.

De retinut!

In cazul in care prezinti simptome de gripa, este important sa mergi la medic pentru o diagnosticare corecta si tratament aferent. Diagnosticarea gripei se poate face de medic in baza simptomelor.

Tratamentul pentru gripa se face cu recomandare medicala, folosind medicatie antivirala, care poate grabi recuperarea. Tratamentul este eficient daca este administrat in maximum 48 de ore de la debutul bolii. Antibioticele nu sunt necesare si nu au niciun beneficiu in cazul racelii sau gripei, ele omorand bacterii, nu virusuri.

Informatii actualizate in ianuarie 2020

Surse:

www.insp.gov.ro
www.cdc.gov