
Contactează-ne!
Ai simptome care te supără? Solicită chiar acum un sfat medical specializat.
Ce este sarea celtică
Sarea celtică este o sare de mare, fiind cunoscută și sub denumirea de „sare cenușie”, datorită culorii sale care provine din magneziu, calciu, potasiu, zinc și fier. Este un tip de sare nerafinată, fiind considerată una dintre cele mai pure și sănătoase. Gustul este diferit față de cel obișnuit (mai puțin sărat) și are o textura mai granulată.
Originea sării celtice și procesul de recoltare
Sarea celtică se recoltează de pe coastele vestice franceze de la Oceanul Atlantic, unde oamenii locului o foloseau pentru a conserva alimentele și a le oferi un gust aparte. Este considerată o „sare vie”, datorită procesului de producție natural, care păstrează proprietățile originale ale apei din mare. Tocmai datorită proprietăților sale naturale, se dizolvă mai ușor în preparatele culinare.
Este supusă unui proces de evaporare natural, fiindcă apa este lăsată sub influența soarelui și a vântului, iar pe măsură ce concentrația de sare crește, cristalele încep să se formeze. După recoltare, sarea este lăsată să se usuce natural, fără utilizarea altor procese artificiale. Din acest motiv, umiditatea sa naturală este păstrată, fiind un element distinctiv față de sarea rafinată, care este complet uscată și procesată industrial.
Sarea celtică și alte tipuri de sare
Există mai multe tipuri de sare celtică, fiecare cu propriile caracteristici și beneficii. În ceea ce privește sarea celtică și celelalte tipuri de săruri existente în acest moment pe piață, există câteva diferențe între ele, după cum urmează:
Sarea celtică vs. sarea de Himalaya
Aceste două tipuri de săruri sunt adesea comparate, datorită proprietăților. Marea diferență este cea legată de culoare, sarea celtică fiind gri, pe când cea de Himalaya, roz. Culoarea gri a sării celtice este dată de procesul său de recoltare și de conținutul de minerale. Are un gust intens și beneficii asupra echilibrului electrolitic al organismului.
Sarea de Himalaya, în schimb, are culoarea roz, datorită conținutului de oxid de fier. Este o sare uscată, cu un gust mai delicat și nu conține la fel de mult magneziu ca sarea celtică. Ambele săruri conțin, în schimb, minerale.
Sarea celtică vs. sarea rafinată
Această diferențiere include mai multe aspecte. Sarea de mare rafinată sau procesată este cea mai utilizată. Conține clorură de sodiu și este lipsită de minerale naturale. În consistența ei se regăsește, de multe ori, și iod sintetic. În sarea celtică, iodul nu se va regăsi.
Diferențele se observă și la textură, sarea celtică fiind de culoare gri și având o textură mai grunjoasă, pe când sarea rafinată are granule mici, de culoare albă, datorită procesului de rafinare.
O altă diferență este aceea că sarea celtică se folosește atât în bucătăriile gourmet, cât și în terapiile naturiste și de cosmetică, pe când sarea rafinată doar în industria alimentară și în conservarea alimentelor.
Proprietățile sării celtice
Sarea celtică este o sare naturală nerafinată. Printre proprietățile ei se numără faptul că are peste 80 de tipuri de minerale și oligoelemente, printre care:
- Magneziu: ajută la relaxarea musculară, la reducerea stresului și la îmbunătățirea calității somnului;
- Calciu: esențial pentru sănătatea oaselor, a dinților și a sistemului nervos;
- Potasiu: reglează tensiunea arterială;
- Fier: contribuie la formarea globulelor roșii;
- Zinc: întărește sistemul imunitar;
- Iod: susține buna funcționare a glandei tiroide.
Aceste minerale care se regăsesc în sarea celtică te ajută să fii cu un pas mai aproape de menținerea hidratării și a funcționării optime a organismului.
Faptul că sarea celtică se obține în urma unui proces natural de uscare, fără a fi tratată chimic, îi permite să își păstreze toate proprietățile nutritive. Astfel, odată consumată, sarea joacă un rol important în sănătatea digestivă, fiind un stimulent natural al producției de enzime și de acizi gastrici. Un remediu natural pentru a îmbunătăți digestia și metabolismul îl reprezintă și apa celtică (sărată), consumată dimineața.
Sarea celtică te ajută să ai un pH echilibrat, prevenind aciditatea excesivă din organism. De asemenea, conține și minerale alcaline, benefice pentru neutralizarea acidității. Datorită echilibrului natural de electroliți, te ajută să ai un organism hidratat.
Sănătății digestive îi trebuie acordată o atenție importantă, iar detoxifierea este un proces de avut în vedere, fiind o practică veche, ce ajută organismul să elimine toxinele și să își recapete echilibrul. Dacă vrei să faci o schimbare în viața ta, descoperă mai multe despre ce este detoxifierea și beneficiile pe care le poate aduce corpului.

Beneficiile sării celtice
Datorită conținutului bogat în minerale și oligominerale, beneficiile sării celtice se resimt asupra organismului, pielii și bunăstării generale.
Printre cele mai importante beneficii ale sării celtice este capacitatea de a susține hidratarea optimă a organismului. Conține sodiu, potasiu și magneziu, minerale esențiale pentru reglarea nivelului de hidratare.
Mai mult, ajută celulele să absoarbă apa și să o rețină, prevenind deshidratarea.
Este recomandată în regimul alimentar al sportivilor și al persoanelor active, deoarece echilibrează electroliții pierduți prin transpirație.
Aceasta stimulează enzimele digestive și te ajută să ai o digestie eficientă, atunci când te confrunți cu probleme precum balonarea, refluxul gastric sau constipația. Nu în ultimul rând, tot ca beneficii digestive, are rol în stimularea acidului gastric, esențial pentru descompunerea alimentelor.
Sarea celtică este benefică și pentru tensiunea arterială, pentru că, față de sarea fină rafinată, aceasta conține potasiu și magneziu, care ajută la relaxarea vaselor de sânge.
Mineralele din sarea celtică, în special calciul, magneziul și zincul, joacă un rol esențial în sănătatea oaselor, prin reducerea inflamațiilor și a durerilor articulare. Sarea celtică susține densitatea osoasă și îmbunătățește absorbția mineralelor necesare pentru oase puternice.
La ce se mai folosește sarea celtică? Adesea în băi detoxifiante, datorită proprietăților de curățare și mineralizare. Astfel, elimină toxinele din piele, calmează iritațiile și afecțiunile pielii și te ajută să îmbunătățești circulația sângelui, pentru un aspect sănătos.
Dacă ai probleme cu somnul, înainte de culcare, consumă un pahar de apă cu sare celtică, pentru a avea un somn odihnitor.
Există mai multe cauze care te împiedică să te odihnești corespunzător. Dacă nu le acorzi importanță încă de la debut, se pot transforma în episoade de insomnie. Descoperă mai multe despre obiceiurile nesanatoase care te impiedica sa ai un somn bun, dar și cum poți să scapi de ele, înainte de a-ți afecta sănătatea.
Cum poate fi folosită sarea celtică
Sarea celtică poate fi folosită ca orice alt tip de sare: în bucătărie, la prepararea alimentelor. Pentru că aspectul este mai grunjos, este indicat să folosești o râșniță; fiind o sare de mare, aceasta poate schimba textura și gustul produsului finit.
Înlocuirea sării fine cu sarea celtică poate oferi un gust diferit mâncărurilor, în special cărnii, fără a fi nevoie să folosești o cantitate foarte mare. Este potrivită pentru a marina carnea și peștele, pentru că le ajută să își păstreze suculența.
Poate fi folosită și pentru a conserva fructele și legumele, pentru că le menține gustul natural și le păstrează mai bine nutrienții. De asemenea, este recomandată și în băuturi: un praf de sare celtică în apă cu lămâie sau ceai te ajută la hidratare și la echilibrul electrolitic. Și în deserturi se poate folosi, pentru a crea un echilibru între dulce-sărat și a accentua gustul.
Să nu uităm nici de îngrijirea personală. Sarea celtică este un remediu natural pentru piele, fiind folosită în băi detoxifiante, măști sau scruburi (produse exfoliante). Pentru o baie, adaugă două sau trei linguri în apa caldă, pentru relaxare, detoxifiere și ameliorarea durerilor musculare. Dacă îți dorești un scrub de piele, amestecă ulei de cocos sau ulei de măsline cu sare celtică și masează pielea, pentru o exfoliere naturală.
Dacă vrei să afli mai multe și despre alte tipuri de săruri, citește despre ce este sarea iodata, doza zilnică recomandată și ce se poate întâmpla dacă ai deficit de iod.

Riscuri și contraindicații
Nu există efecte secundare specifice, în urma consumării sării celtice. Cu toate acestea, ca în cazul oricărui alt tip de sare, consumul excesiv poate avea efecte negative asupra organismului. Fiindcă are un conținut ridicat de sodiu, poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, atunci când este consumată în exces.
Pentru persoanele cu hipertensiune sau boli de inimă, consumul excesiv de sare (indiferent de tip) poate agrava problemele. Și persoanele care suferă de afecțiuni renale trebuie să fie precaute, deoarece un aport excesiv de sare poate afecta funcția renală și contribuie la retenția de lichide. Totodată, sarea celtică ajută la echilibrul electrolitic, dar, consumată în exces, duce la un nivel prea mare de sodiu, iar simptomele pot fi de la deshidratare până la sete excesivă sau crampe musculare.
Dacă știi că ai probleme gastrice, consumul ridicat de sare poate agrava problemele, fiindcă stimulează excesiv secreția de acid gastric. Există și alte riscuri, odată consumată sarea celtică, și anume alergiile.
Deși rar întâlnită, intoleranța la anumite minerale din sarea celtică se poate declanșa în special la persoanele sensibile la magneziu sau la oligoelemente.
Femeile însărcinate trebuie să fie atente la aportul de sare, deoarece excesul poate contribui la retenția de apă și la creșterea tensiunii arteriale. La fel și la copii: consumul de sare trebuie monitorizat, pentru a evita problemele de tipul suprasolicitării rinichilor.
Pentru a te bucura pe deplin de beneficiile sării celtice și a o integra într-un regim alimentar, cere sfatul unui medic nutriționist, pentru a te ajuta cu informațiile necesare în vederea conceperii unui plan alimentar adecvat nevoilor tale. Informează-te mai bine despre cand este indicat sa ajungi la un medic nutritionist și care sunt avantajele reale pentru sănătatea ta.
Întrebări frecvente
Cele mai comune întrebări legate de sarea celtică sunt următoarele:
Este sarea celtică mai bună decât sarea de Himalaya?
Deși are multe beneficii și proprietăți, datorită cantității de sodiu și mineralelor, sarea celtică nu este semnificativ mai bună decât sarea de Himalaya. Textura și gustul diferă, astfel încât poate fi o alegere preferențială, având în vedere că amândouă au beneficii vizibile pentru organism.
Câtă sare celtică trebuie să folosesc?
Nici în acest caz nu există un răspuns clar despre cantitatea de sare folosită. Într-adevăr, datorită texturii și gustului natural, ai putea folosi mai multă (decât sarea rafinată), însă alegerea rămâne a ta, cheia fiind întotdeauna moderația.
Ce sare este mai bună pentru tensiunea arterială?
Consumul excesiv de sare poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, indiferent de tipul acesteia. Așadar, niciun tip de sare nu este mai bun pentru o astfel de problemă, doar limitarea cantității.
Care este cea mai bună sare dintre toate?
Fiecare tip de sare are elemente specifice și în toate se regăsește sodiul, care poate contribui la probleme de sănătate, în cazul în care consumul este în exces. Deși sarea celtică este sare de mare și suferă o prelucrare mai mică față de cea rafinată, nu poate fi considerată una dintre cele mai bune. Recomandarea este ca sarea, indiferent de tipul ei, să fie consumată fără excese; astfel, te poți bucura de gustul și de proprietățile sale.
Așadar, acum că ai aflat ce conține sarea celtică, ce beneficii are și cum poate fi întrebuințată, o poți folosi și tu, atât în mâncare, cât și în scopurile menționate. Reține că sarea, indiferent de tipul ei, trebuie consumată în limite normale, chiar dacă o utilizezi la mâncare sau faci o baie cu sare grunjoasă.
!Notă: Acest articol este cu titlu informativ și nu constituie o recomandare medicală.
Surse de informare
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/celtic-sea-salt-benefits
- https://draxe.com/nutrition/celtic-sea-salt/