Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Paul Biris - Abordarea corecta a investigatiilor in patologie oncologică

Bine v-am regasit! Sunt Monica Radulescu. Suntem în ultima zi de live-uri Wikimedica la Cluj. Pentru cei care nu stiu, Wikimedica este un concept Regina Maria Reteaua Privata de Sanatate, în care specialistii raspund la întrebari pe teme medicale. Alaturi de mine este domnul dr. Paul Biris, medic primar radiologie si imagistica medical la Campus Medical Tg.Mures. Buna ziua si bine ati venit! Vorbim despre imagistica în oncologie si ma bucur tare mult ca avem aceasta tema la Wikimedica pentru ca sunt foarte multe situatii în care pacientii primesc aceasta recomandare  de a face o investigatie imagistica. Sa ne spuneti, va rog, ce înseamna.

În primul rand, investigatia imagistica în oncologie are rol de a ajuta medicul oncolog, de a stadializa tumora respective, de a o încadra într-un anumit stadiu pentru a-I putea oferi un tratament adecvat si, totodata, are un rol important în încercarea de a lamuri oncologul daca tratamentul pe care I l-a oferit pacientului este un tratament eficace, boala este în regresie sau, din contra, pacientul este pe o cale gresita si poate sa înceapa o alta linie de chimioterapie sau sa faca alt tip de tratament oncologic, sa puna pe fagasul normal, în sensul sa îl putem ajuta sa se vindece sau sa încerce sa reduca din volumul tumoral. Cele mai folosite investigatii imagistice sunt computer tomografia si rezonanta magnetica. Bineînteles, mai avem si alte arme cu care mai putem lucra, cum ar fi: radiografia, ecografia sau mamografia, ele fiind foarte bune pe anumite segmente, dar nu ne aduc informatiile necesare în stadializare si evaluarea evolutiei tumorii. Preferam sa facem tomografie sau rezonanta, care acopera un volum mai mare al organismului. Putem vedea metastaze la distanta, adenopatii si putem vedea în dinamica comparativ ceea ce se întampla în urma tratamentului dat de oncolog.
Haideti sa le si explicam celor care ne urmaresc ce înseamna tomografie si RMN, dar, înainte de asta, as vrea sa îi încurajam sa ne trimita întrebarile lor si dv. le veti raspunde pe parcursul acestui live.

Daca povestim despre CT si RMN, computer tomograf si rezonanta, poate cel mai bun exemplu pe care putem sa îl dam, este comparativ cu radiografia. Radiografia toata lumea o stie. Este acel film pe care ne uitam, de obicei, la plamani. Diferenta dintre computer tomograf, RMN si radiografie este diferenta pe care îmi place sa o dau ca exemplu si este ca atunci cand intram într-o librarie si ne uitam la o carte. Daca ne uitam la coperta, stim titlul, ne uitam la coperta si vedem autorul, încercam sa ne facem o idee despre ce ar putea fi subiectul acelei carti. Aceasta e radiografia. Are o singura imagine cu cateva mici detalii pe care le putem fura de pe acea coperta. Computer tomografia si rezonanta sunt mai mult. Sunt acele cincizeci, o mie de pagini pe care le are cartea pe care reusim sa le citim si putem aduce mult mai multe informatii, mult mai multe detalii, practice fiind maximum ce se poate face în ziua de astazi pe partea de diagnostic al tumorilor si stadializarea lor si extinderea lor în organism, din pacate, putand citi fila cu fila sa nu scapam absolut nicio patologie.

Dar cand este nevoie de una si cand de cealalta?

Este foarte complicat. Fiecare are un target. Fiecare aduce informatii. Fiecare are dezavantaje. Fiecare are avantaje. În general, e bine sa ascultati sfatul oncologului. Oncologul, daca lucreaza într-o echipa împreuna cu chirurgul si cu radiologul este ideal. Putem gasi solutia cea mai buna pentru ca fiecare tip de investigatie este dedicata printr-un anumit tip de tumora sau un anumit tip de patologie. Chiar daca rezonanta magnetica este cea mai buna la ora actuala, sunt cazuri de tumori care se pot diagnostica cu o simpla ecografie sau invers. Sunt tumori care nu se vad pe ecografie, nu se vad pe computer tomograf si avem nevoie de rezonanta. Deci întotdeauna încercati sa gasiti acel oncolog care are disponibilitatea de a discuta si cu radiologul si care împreuna sa reuseasca sa gaseasca varianta cea mai buna pentru a-i putea pune în evidenta tumorile sau cancerul si a-i putea verifica evolutia cancerului dupa tratamentul administrat.

Sunt situatii în care este nevoie de ambele investigatii?

De foarte multe ori, avem si aceasta problema pentru ca e destul de greu sa îi explicit pacientului dupa ce i-ai facut un tomograf ca mai ai nevoie de o rezonanta si te întreaba: de ce nu am început direct cu rezonanta si invers? Dar, daca ai rabdare si îi explici ca fiecare din aceste metode sunt complementare, ca fiecare îti aduce informatie, unele sunt mai bune pe anumita patologie, altele pe alt tip de patologie, el va întelege si, pana la urma, este în interesul pacientului sa aiba un diagnostic clar si corect.

Cat de precis este acest diagnostic?

Un ochi bine format, o examinare foarte bine facuta, un aparat bun – deja v-am spus cel putin trei cauze care interfereaza cu rezultatul final al examinarii, ne duce la un diagnostic, sa zicem, prezumtiv. Noi vedem leziunea, o caracterizam, ne dam cu parerea ca ar putea sa fie metastazat sau sa fie o tumora benigna, dar, întotdeauna, nu trebuie sa uitam ca rezultatul final, acuratetea o da histopatologul. Deci avem nevoie de o piesa, fie ca este luata prin laparotomie, fie ca este luata prin biopsie si doar atunci vom avea certitudinea unui diagnostic clar. Oncologul nu va trata de cele mai multe ori doar pe informatia pe care o da aceasta examinare. Întotdeauna va avea nevoie si de o confirmare histopatologica.

Dar investigatia imagistica este prima recomandare în cazul unei suspiciuni de boala oncologica?

Bine ca mi-ati aruncat mingea la fileu. Eu, cu siguranta, si datorita experientei pe care o am pe partea de oncologie, nu m-as opera niciodata înainte sa îmi investighez posibilele extensii ale tumoriii descoperite fie prin gastroscopie, fie prin colonoscopie sau prin alte metode. Înainte sa vorbesc cu un oncolog sau cu o echipa oncolog-chirurg, sa îmi investighez întreg organismul sau locurile în care sunt posibile ca acea tumora sa dea metastaze ca sa stiu stadiul în care sunt. Sunt foarte multe tumori. Lumea pleaca de la ideea ca daca mi-am gasit un cancer, eu trebuie sa scap repede de el si dupa aceea vad ce fac. Se opereaza si dupa aceea ajunge la oncolog. E prea tarziu pentru ca deja sunt foarte multe tipuri de cancer pentru care este de preferat sa se înceapa o chimioterapie care sa reduca volumul tumoral, sa îl ajute pe chirurg dupa aceea. E mai usor sa operezi o tumora care aproape ca a disparut si complicatiile sunt mult mai mici. Deci întotdeauna trebuie discutat cu oncologul, cu chirurgul si cu radiologul.

Odata avuta aceasta recomandare de investigatie imagistica, ce ar trebui sa stie pacientul înainte sa mearga? În ce consta pregatirea? E ca la analizele de laborator sau cum se procedeaza?

Fiecare investigatie, si aici discutam despre CT si RMN, are mici particularitati în ceea ce priveste pregatirea. În general, în momentul în care se face programarea la receptia institutiei la care se face examinarea, pacientul este informat si rugat sa respecte indicatiile pe care le are de la medic. Sunt foarte simple. La tomografie, aici discutam despre examinarea cea mai uzuala folosita în oncologie, sa zicem: abdomenul si pelvisul. E bine sa nu manance cu trei ore înainte. E bine sa bea lichide cat mai multe. I se spune sa bea înainte cu jumatate de ora jumatate sau un litru de apa în functie de protocolul fiecarui medic si i se cere creatinina. Substanta de contrast pe care o administram în cazurile acestea este un potential nefrotoxic, adica poate sa cauzeze probleme la rinichi si atunci est necesara aceasta investigatie. Pe partea de CT, cam atat. Deci o creatinina, sa nu manance si sa bea cat mai multe lichide – apa, în general. Pe partea de rezonanta, în primul rand si cel mai important este sa nu aiba contraindicatii. Fiind vorba de un camp electromagnetic, nu are voie pacientul sa aiba metale în el, de la pacemaker cardiac pana la orice tija, implant metalic pe care poate sa îl aiba din cadrul unei interventii chirurgicale ori accidental. În principiu, este contraindicata aceasta examinare. Daca are interventii chirurgicale facute în ortopedie sau în alte departamente, este bine sa ceara de la acel medic sau în momentul în care are externarea facuta, daca acel implant este compatibil cu rezonanta magnetica. În fiecare an, apar implanturi noi si device-uri noi care sunt compatibile pentru ca omul are nevoie de-a lungul vietii de foarte multe investigatii CT si RMN. Atunci, sa nu fie blocat sa trimitem la CT, e bine sa aiba aceasta hartie în care i se spune ca este compatibil.

Important este sa îi comunice medicului ca are acest implant.

Este obligatoriu. Noi suntem obligati sa îl întrebam. Noi luam hotararea daca acel device este compatibil si îl putem baga în aparat sau preferabil sa evitam o complicatie.

Femeile însarcinate au vreo contraindicatie?

Nu are ce cauta o femeie însarcinata la computer tomograf. Este o investigatie care foloseste radiatia X. Normal, în cazurile de accidente rutiere sau în cazuri grave în care viata pacientei este pe primul loc nu se mai tine cont, dar, în rest, pacienta este îndrumata catre rezonanta magnetica. Este oricum peste computer tomograf si rezonanta magnetica nu face niciun rau.

Copiii?

Si la copii. Deci se face rezonanta magnetica fetala. Practic, la copiii nenascuti se face pentru malformatii cardiace sau la diferite malformatii se face rezonanta magnetica.
Spuneati mai devreme de substanta de contrast care se administreaza în aceste investigatii. Ce înseamna?

Substanta de contrast în partea de oncologie este obligatorie pentru a putea caracteriza. Ea, de fapt, creste contrastul în magistica. Vedem mult mai bine leziunile. Le putem caracteriza, iar fiecare din tumori are o afinitate mai mare sau mai mica pentru aceasta substanta de contrast. Daca la computer tomograf este vorba de substanta de contrast bazata pe iod, un pic mai alergena, cunoscuta ca si potential alergen, cea de la rezonanta magnetica se numeste gadolinium, care este un pic mai safe, da? Oricum, amandoua sunt atat de bine facute încat reactiile adverse la aceasta substanta de contrast sunt tot mai rare si eu, personal, la RMN, în ultimii zece ani nu stiu daca am vazut una sau doua cazuri de alergii minore, iar la rezonanta am vazut o singura data o alergie mai serioasa, deci nu ar trebui sa ne fie frica atata timp cat aceasta examinare cu contrast ne ajuta sa avem un diagnostic corect.

E important ca pacientii sa precizeze si acest lucru înainte de a veni la medic?

El este întrebat daca are un fond alergic sau daca a mai avut examinari în antecedente cu aceasta substanta si daca a avut alergie sau nu.
O sa mergem mai departe. Ce se întampla în timpul investigatiilor?

Nimic. Pacientul sta si asteapta sa se termine examinarea. CT-ul dureaza între 5 si 10 minute maximum cu tot cu pregatirea pacientului. Rezonanta, în schimb, este o examinare de durata. În functie de segmentul pe care îl examinam, putem ajunge si la o ora si jumatate. Ca si sfat pentru pacienti, evitati examinarile scurte, scurte însemnand  sub 15 minute,  ceva acolo înseamna ca nu s-a facut complet ca si protocol. Mai spun pacientii: vreau sa fie scurt, rapid si sa am si rezultatul daca se poate înaintea efectuarii examenului. Nu se poate. Rezonanta, daca vrem sa o facem toata, cu secventele care ne ajuta la elaborarea unui diagnostic corect, dureaza undeva la douazeci de minute ar trebui sa dureze. Unde lucrez eu dureaza undeva la treizeci de minute. Asta înseamna ca facem cam maximul posibil pentru a nu rata nimic.
Ce faceti în cazul unui pacient cu claustrofobie? Banuiesc ca ati întalnit si astfel de situatii.

Îl lasam sa vina sa vada despre ce e vorba. Foarte multi vin cu ideea preconceputa ca ei sunt claustrofobi si nu vor putea face. În proportie de 50%, ei vor reusi sa faca aceasta examinare pentru ca e în beneficiul lor. În cazul în care nu poate sa faca, exista doua variante: rezonanta deschisa si sunt cateva aparate în tara, dar care nu au rezolutia unei rezonante clasice. Deci pentru anumite patologii merge, dar pe alte patologii imaginea nu este de calitate si nu e cea mai buna varianta. Are varianta de downgrade, adica sa faca un tomograf, care aduce si el informatii multe, dar nu la fel ca rezonanta magnetica sau varianta de sedare.

Cand vine rezultatul? Spuneati si mai devreme ca pacientii ar vrea sa afle înainte sa faca investigatia.

Cei mai multi pacienti sunt atat de curiosi încat îsi doresc, daca se poate, sa le dam rezultatul înainte de a începe examinarea. În oncologie, ei trebuie sa înteleaga, sa tina minte acea comparatie cu o carte: vorbim despre mii de imagini si vorbim si despre imagini ale examinarilor anterioare, deci vorbim de  2 – 3000 de imagini pe care medicul trebuie sa le vada. Cu cat ne grabim mai tare, cu atat rata de a rata o leziune, un ganglion, o metastaza este mai mare. Deci trebuie sa lasati medicul radiolog sa îsi faca treaba în ritmul lui. Deci una e sa dai un rezultat pe o coloana vertebrala pentru o hernie sau pentru o leziune de menisc, care se poate da si pe loc, desi nici acolo nu este în recomandabil si alta este sa stai, sa elaborezi. De multe ori ai nevoie sa citesti, sa te informezi, ai internet, este plin. Acum avem carti, avem biblioteci întregi, dar daca le dam pe loc, nu apucam sa le mai citim. Eu, personal, am evitat sa dau pe loc rezultate oncologice. De cate ori am fost întrebat, la insistentele pacientilor, le-am zis: va zic în mare ce vad, nu e nimic oficial, pentru ca, de multe ori, la începuturi, cand faceam acest lucru, în momentul în care elaboram rezultatul, ma trezeam ca gasesc mult mai multe lucruri sau ca ceea ce credeam la început ca este, sa zicem, o metastaza, în urma vizualizarii imaginilor mi-am dat seama ca mai degraba este o leziune benigna. E mai bine sa ai un rezultat final corect parafat decat sa dai un rezultat rapid, verbal, care sa fie neconform cu realitatea.

Poate cei mai multi dintre ei vor sa înceapa cat mai repede tratamentul.

În oncologie, în afara de complicatii, nu este o urgenta. Pacientul are acel cancer de luni de zile, de ani de zile. Doi la mana: de obicei, se programeaza din timp. Examinarile se fac la trei luni. Deci înca o zi sau doua în plus pentru primirea rezultatului, eu zic ca cei mai multi înteleg lucrul acesta si, daca discuti cu ei si le explici, înteleg.

Mituri. Exista mituri în investigatiile imagistice?

Foarte multe.

Care sunt acestea?

Nu o sa vi le zic pe toate pentru ca nici eu nu le mai tin minte. O sa va spun cateva cu care ma confrunt destul de des. Unul este exact acesta: nu mai fac astazi un CT sau o radiografie sau mamografie pentru ca am facut acum o saptamana o alta investigatie imagistica. Mai astept o luna sau doua sa mai treaca un pic. Nu are cee sa treaca. Doza de iradiere este o doza care se cumuleaza. Faptul ca astazi am facut o examinare care m-a iradiat si mai fac una peste o zi este acelasi lucru si daca o fac si peste un an pentru ca primesc aceeasi doza de iradiere. Daca medicul oncolog, radiolog sau chirurg cere o noua examinare sau examinare complementara tot  cu radiatii X pentru ca îl ajuta în elaborarea diagnosticului, pacientul trebuie sa faca atunci. Altfel pierde timp. Sa stau o luna în speranta ca iese radiatia din mine este un mit. Un alt mit: foarte multe femei nu fac mamografie ca si metoda de screening pentru cancerul mamar. Avem tot ma multe paciente tot ma tinere, si de 28 de ani, si de 27 de ani cu cancer mamar. Normal, pana la varsta de 40 de ani se face ecografie, dar gold standardul în screeningul cancerului mamar este mamografia. Asta este un mesaj pe care as vrea sa îl transmit, fiind o emisiune prin care vrem sa informam mai ales pacientele. Ele, dupa varsta de 40 de ani si în SUA, si în Franta se face screening prin mamografie. Nu exista un program de screening la noi. Puteti sa îl faceti personal. Recomandarea mea este sa nu o faceti prin ecografie, asa cum se face cel mai des. Se face prin mamografie oriunde în lumea asta si daca aveti posibilitatea sa faceti aceasta mamografie o data pe an dupa varsta de 40 de ani, cautati acea mamografie sa o faceti în primul rand. Daca aveti varianta de ales între mamografie clasica si cea digitala, alegeti cea digitala. Daca aveti de ales între cea digital si cea cu tomosinteza, faceti cea cu tomosinteza. Mesajul meu este: alegeti mamografia cu tomosinteza în screeningul cancerului mamar. Este cea mai buna metoda la ora actuala. Este cea mai folosita, iar doza de iradiere trebuie sa fie ultimul lucru. Un alt mit: foarte multe paciente zic: nu vin pentru ca ma iradiez la mamografie. Da. Ne iradiem, dar ne iradiem cu echivalentul la sapte saptamani de iradatie natural, adica exact cat stai sapte saptamani pe lumea aceasta, te plimbi pe strada. E aceeasi doza pe care o luam noi la o mamografie. Eu zic ca o preventie a cancerului de san nu ar trebui sa ne afecteze acele sapte saptamani de iradiere naturala pe care oricum o luam.

Mesajul este cu atat mai important cu cat stim ca luna octombrie este luna dedicata luptei împotriva cancerului de san.

Mi se pare un mesaj ca daca reusesc sa conving 1% din femeile din tara asta sau cei care ne asculta sau cei care ne vad sa faca aceasta mamografie fara sa fie influentate de mituri: ca doare. Pana la urma, este o compresie a sanului care dureaza pana în 20 de secunde. La aparatele moderne, cele cu tomosinteza, compresia este mult mai delicata. Pacientele pe care le avem în cadrul Regina Maria unde avem aparate cu tomosinteza, care sunt cele mai performante, nu se mai plang de durere. Deci vin speriate si pleaca s spun: ok, nu a fost perfect, dar nu e nici atat de temut. E mult mai dureros sa ai o varsta tanara de 35, 40, 50 de ani si sa fii diagnosticata cu un cancer de san si sa îti para rau ca nu ai facut aceasta investigatie, pana la urma banala.

Pana la urma, orice boala, depistata într-un stadiu incipient este mai usor de tratat.

Preventia este principalul lucru la care trebuie sa se gandeasca orice femeie. Deci e prea tarziu cand vii cu niste ganglioni sau niste mase palpabile. De cele mai multe ori, ajungem la cazuri dramatice în care, de fiecare data, vedem si auzim numai regret. Putem face acest lucru printr-o simpla investigatie mamografica.

Revenind la RMN si CT, pacientul a facut investigatia, cum primeste rezultatul si cine i-l interpreteaza mai departe? Examinarile de CT si RMN în cadrul Reginei Maria se fac de catre operatori. Sunt protocoale standard, care nu fac rabat de la calitate. Se încearca a se efectua examinari cat mai complete si corecte pentru a avea posibilitatea elaborarii unui rezultat corect, iar rezultatul poate fi elaborat de absolut orice medic din aceasta retea. Acest lucru este posibil prin metode de telemedicina, fiecare medic radiolog fiind conectat printr-un sistem PAX la toate investigatiile pe care pacientul le face în cadrul Regina Maria. Daca un pacient din Craiova face o examinare IRM abdomen cu pelvis si doreste un rezultat dat de catre mine, acest lucru printr-o singura doleanta pe care o spune la receptie, se poate face fara a fi nevoie sa ne întalnim sau sa vina pana în Tg.Mures, Brasov sau Cluj.

Poate cere si second opinion pacientul?

Second opinion este foarte ok, dar, din cauza diferentelor foarte mari, poate înca un mit – pacientii spun: mi-a facut un RMN, e ok, totul e ok, nu am nimic. Ei trebuie sa înteleaga ca: mi-am facut un RMN -  nu înseamna neaparat ca are si un diagnostic correct si complet pentru ca aparatele sunt diferite, unele sunt noi, unele sunt vechi, protocoalele sunt diferite. Anumiti medici folosesc foarte scurte, alti medici folosesc protocoale cat mai multe ca sa fie cat mai complete. Experienta medicilor difera. E foarte important ca un medic care lucreaza mai mult pe urgente este foarte greu. Nu are ochii formati pentru a detecta un nodul de carcinomatoza peritoneala pitita în spatele ficatului, care poate sa fie vital în managementul cancerului si atunci cel mai bine ar fi ca examinarea sa o faca direct acolo unde stie ca se face bine sau unde oncologul îi recomanda sa faca acea examinare. Second opinion am foarte multe cereri. Trebuie sa explic de foarte multe ori ca nu e bine facut sau nu e bine facut din punctul meu de vedere. Din punctul de vedere al celuilalt medic este o examinare corecta. As fi avut nevoie de înca o secventa în plus sau as fi avut nevoie de contrast. Trebuie sa refuz si atunci decat sa fac acest lucru, tot timpul sa caut nod în papura ca asta nu e bine, asta nu e bine, prefer sa fac examinarea la mine, stiu ca am facut-o corect si pe ce pun parafa, raspund.

Spuneati si mai devreme: este foarte important experienta medicului imagist.

E important, dar cred ca în oncologie si în imagistica oncologica este poate mai important pasiunea pe care o pui în dorinta de a ajuta pacientul. Daca nu dai un rezultat comparativ, practic nu ca îl încurci pe oncolog, dar îl pui la o munca tripla sa reciteasca amandoua examinarile, sa se uite poate si pe imagini, sa vada daca tratamentul este bun sau nu. O alta recomandare catre pacientii oncologici: cand mergeti sa faceti investigatii CT sau RMN, cereti medicilor sa va dea rezultatul comparativ sau macar concluzia sa fie comparativa. Sa stiti ca fata de acum trei luni e mai bine sau mai rau. E absolut vital pentru oncolog sa stie daca continua acel tratament, îl întrerupe sau schimba linia de tratament. Obligatoriu: cereti examinare comparativa.

Cate investigatii imagistice ar trebui sa faca un pacient oncolog?

Nu exista limita. În principiu, în oncologie, se fac aecste investigatii pana cand pacientul se consider, în cazul fericit, vindecat. Depinde de cancer, depinde de schema de tratament, dar, în general, se fac undeva la trei luni de zile la început, dupa aceea se fac la sase luni, dupa aceea la un an. Aici e iar o discutie. Undeva la cinci ani de zile daca nu a aparut o recidiva, se considera pacientul vidnecat în multe cazuri, dar, cel putin în ultima vreme, am avut doua sau trei cazuri de cancere mamare operate cu succes si tratate cu succes de oncologi în urma cu noua, zece ani si care au recazut pe os, adica au aparut metastaze osoase la zece ani de la prima interventie. Deci practic un pacient nu ar trebui sa stea niciodata linistit. Va trebui tot timpul sa îsi faca un control o data pe an, care este indicat de catre oncolog pentru a evita sa fie prea tarziu.
Deci indicat de oncolog.

Poate sa îsi faca, dar nu investigatii care foloseste radiatiile X. Pentru radiatii X, fiind vorba de iradiere, are nevoie de o recomandare a unui medic specialist pentru ca altfel iradiem în plus, nejustificat si nu este ok. În schimb, o rezonanta magnetica poate sa faca ori de cat ori e necesar. E mai costisitoare. E mai lunga ca si investigatie, dar, sa zicem, dormi mai linistit.

Au limitari aceste investigatii imagistice?

Da. Limitari la rezonanta daca are o contraindicatie sau daca este claustrofob sau la computer tomograf daca este allergic la contrast. Nu poate face cu contrast, dar altfel se pot face cam oricand si la oricine.

Au venit foarte multe aprecieri la adresa dv.pe pagina de FB. Sunt multi dintre pacientii dv.: doamna Angela Moldovan spune ca în fiecare an asteapta sa mearga la dv.la CT si ca sunteti singurul în care are totala încredere. A avut un neoplasm de col uterin si va multumeste pentru tot ce ati facut pentru ea. Pentru cei care ne urmaresc acum, noi am precizat si la început, dar sp mai spuneti înca o data, unde va gasesc pacientii?

Fiind vorba de reteaua Regina Maria, fiind vorba de telemedicina si de sistemul PAX, ma pot gasi în orice locatie Regina Maria din tara. Normal, eu îmi desfasor activitatea în centrele Mures, Brasov si Cluj. Ma împart între cele trei centre fizic. În rest, se poate cu o cerere speciala sa primeasca rezultatul din orice locatie.
Sa le mai spunem înca o data ce înseamna acest concept de telemedicina.

Fiind vorba de aparatura – specialitatea de imagistica si radiologie este o specialitate paraclinica, deci nu trebuie si nu ai nevoie sa stai de vorba cu pacientul pentru ca tu esti o mica piesa de puzzle împreuna cu angajatii de laborator în elaborarea unui diagnostic. Noi, ca radiologi, nu putem da nici tratamente, nu putem da nici sfaturi pentru ca noi, pana la urma, analizam niste imagini si punem o concluzie. Medicul trimitator fie ca e oncolog, fie ca e internist sau chirurg trage concluzia dupa ce se uita si pe analize, dupa ce îl consulta pe pacient. Deci noi nu trebuie sa fim fizic în locatia respectiva pentru a-i putea da un diagnostic corect. Mai departe este rolul celorlalti medici, colegi ai nostri, care sunt specialitati medicale, care elaboreaza un tratament, pun un diagnostic, ma recomanda alte investigatii. Telemedicina, fiind vorba de calculatoare, de fapt, totul se desfasoara pe calculator, cu o coenxiune de internet securizata, avem posibilitatea sa vedem, inclusiv pe telefonul mobil, o investigatie live, care se face acum, într-o locatie din Regina Maria.

Ca o concluzie a acestei discutii, ce sfaturi aveti pentru cei care ne urmaresc?

Sfaturile le-am spus – o parte dintre ele. Poate cele mai importante pentru pacientii oncologici: mergeti atunci cand faceti aceste investigatii la medicul radiolog la rezultatul comparativ. E foarte important pentru oncolog. Al doilea sfat este pacienta: sa foloseasca mamografia mai des si, daca se poate, cu tomosinteza. Al treilea sfat ar fi: pacientii care îti descopera un cancer, de exemplu, la o gastroscopie, sa spunem, sau o colonoscopie, un cancer gastric sau un cancer de colon, sa nu fuga direct la chirurg. De cele mai multe ori, metoda chirurgicala poate sa fie de prima intentie, dar, în anumite stadii, poate e mai important sa asculte de oncolog  si sa faca chimio sau radioterapie în functie de tipul de cancer pentru ca îl va ajuta si pe chirurg mai mult si, de asemenea, si pe el, pentru ca rata de recurenta este mai mica si atunci va avea, de fapt, nevoie de noi. Deci mergeti întai la oncolog, discutati cu oncologul daca se poate sa aveti o echipa oncolog-chirurg-radiolog ar fi ideal, care sa puna pe primul loc dorinta de a-l face bine pe pacient si mai putin dorinta de a opera sau de a trata primul. Deci nu e un concurs. Fiecare trebuie sa îsi faca treaba. Oricum, nu va scapa de chirurgie. Va face acea operatie, dar la momentul si timpul potrivit.

Asta era si ultima întrebare: cat de important este echipa în tratarea oricarui tip de cancer?

E cea mai important pentru ca ea este capabila sa ia decizia cea mai corecta conform cu studiile si noutatile care apar în fiecare domeniu. Daca centrul respectiv în care mergeti si faceti aceste investigatii nu are echipa de genul acesta, exista alte metode de comunicare, adica putem sta prin telefon cu un oncolog oricand, chiar daca el este la Craiova sau la Arad. Putem cere un sfat. Putem cere niste informatii în asa fel încat sa stim ca pacientul cu siguranta faceee tratamentuul sau face investigatia sau interventia chirurgicala cea mai buna la momentul cel mai bun.

Am tot auzit despre acest concept de tumor board.

Da. Sunt unele centre în care acesta s-a instituit sau se încearca a se institui. Daca nu, v-am zis. Exista o colaborare între radiolog-chirurg sau ar trebui sa existe. În centrele în care profesez eu, avem aceste colaborari între oncologi, chiar daca nu sunt în departamentul nostru – în clinici dedicate pentru oncologie, dar care ne cer sfatul si noi îi ajuutam cu informatiile necesare pentru a primi pacientul exact ce are nevoie.
Multumim tare mult pentru toate aceste informatii. Le multumim si celor care ne-au urmarit! O seara frumoasa în continuare! La revedere!