Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Nirvana Georgescu-Monitorizarea si recuperarea pacientilor vindecati de coronavirus

Buna ziua. Sunt Monica Radulescu si sunt onorata sa fiu moderatorul acestui live - Wikimedica,  un concept Regina Maria Reteaua Privata de Sanatate, in care toate intrebarile din zona medicala isi vor primi raspunsul de la specialisti, desigur. Ne vedem intr-o perioada cu totul si cu totul speciala si tocmai din acest motiv este cu atat mai bine sa fim informati si toate aceste informatii este bine sa fie validate medical. Asa ca alaturi de mine o am pe doamna doctor Nirvana Georgescu, Director de Calitate si Siguranta Pacientului in cadrul Regina Maria Reteaua Privata de Sanatate. Buna ziua!

Vorbim despre monitorizarea pacientilor infectati si vindecati de COVID-19 si as incepe cu una dintre intrebarile care au venit in momentul in care am anuntat acest live: din ce se vorbeste in media, stim ca afecteaza plamanii, dar in ce masura se intampla asta si daca sunt afectate si alte organe?

Da. Boala afecteaza plamanii. Sigur ca afecteaza plamanii in formele medii sau severe de boala. Este cunoscuta deja acea forma de pneumonie despre care se vorbeste foarte mult. Sigur ca, in timp, am inceput si noi sa invatam. Lucrurile evolueaza foarte mult. Informatiile nu sunt acum toate adunate. Exista si afectari ale altor organe si se vorbeste din ce in ce mai mult de afectari. Afectarile pot sa apara cam in doua moduri: sunt afectarile determinate de impactul virusului asupra organismului sau pot sa apara afectari legate de tratamentul pe care pacientul trebuie sa il ia, asa cum este el stabilit acum, asa cum este el validat de organismele internationale. Se vorbeste despre afectare hepatica. Se vorbeste despre afectare a muschiului inimii, se vorbeste despre afectari de tip vascular, care pot sa apara in cadrul bolii. Inca nu este clarificat mecanismul prin care acest virus reuseste sa produca tot dezastrul despre care o sa vorbim in aceasta intalnire. Deci da, exista afectari ale altor organe. Procentul poate sa varieze destul de mult. Nu este mare. Acest lucru este important, dar formele severe de boala pot sa mearga pana la insuficienta multipla de organe. Este o stare extrem de severa in care, practic, niciunul dintre organele vitale nu mai functioneaza asa cum trebuie.

Tocmai din acest motiv este foarte important ca, odata vindecati,  pacientii sa mearga in continuare la medic pentru ca sunt consecinte si sunt consecinte pe termen lung.

Trebuie sa facem o delimitare. Sunt persoane care trec foarte usor prin boala si care poate nu au nevoie de o monitorizare sistematica, dar sunt persoane care pot sa aiba acele afectiuni preexistente sau persoane care fac forme severe de boala din motive pe care nu le cunoastem integral in acest moment. Externarea pacientilor se face intr-un anumit moment, dar, cu certitudine, dupa aceea, oamenii acestia inca mai au suferinte care trebuie sa fie monitorizate, care trebuie sa fie adresate, au nevoie in continuare de ingrijiri. Repet. Nu toata lumea, nu toti avem ghinionul sa trecem prin asa ceva, dar cei care au avut forme mai severe de boala, cei care au boli cronice anterior imbolnavirii pot sa aiba nevoie de acest gen de monitorizare.

Pana sa vorbim despre ce inseamna, de fapt, aceasta monitorizare, as vrea sa va citesc o intrebare pe care am primit-o de la Roxana Buha. Spune ca au trecut doua luni de cand a fost tratata de COVID-19 si de bronhopneumonie acuta. De atunci, a tot tusit, o tuse expectoranta, cu mucus alb, transparent si tuseste din ce in ce mai putin. Este normal sa dureze atat de mult? Ce ar trebui sa faca astfel incat sa dispara acest simptom?

Se poate intampla. Este greu sa dam un sfat de la distanta. As vrea sa fiu cat mai retinuta. Exista situatii in care tusea poate sa persiste un timp indelungat dupa ce boala propriu-zisa a trecut. Dansa povesteste ca are o tendinta de diminuare, ceea ce este de bine. Daca insa tusea persista sau are tendinta sa devina suparatoare sau daca are anumite semne de alarma cum ar fi asocierea unui disconfort respirator sau aparitia tusei in timpul noptii e foarte recomandat sa mearga sa discute cu un medic. O sa povestim mai mult in momentul in care povestim despre monitorizare.

Despre asta vorbim chiar acum. Ce presupune aceasta monitorizare si ce investigatii trebuie sa faca pacientii?

As vrea sa incep cu o mica precizare. As vrea sa definim un pic ce inseamna ca te-ai vindecat de infectie. In momentul acesta, in Romania, exista un criteriu. Sigur, este un criteriu care este definit si de organismele internationale. Nimic nu functioneaza doar pe teritoriul Romaniei. Acest criteriu de vindecare este existenta a doua teste PCR negative la interval de 24 de ore pentru o persoana care are un minimum de o saptamana de la debutul simptomelor si care are si un numar de minimum trei zile de afebrilitate. Deci sunt niste conditii pe care o persoana le indeplineste pentru a putea fi externata din spital.  In acel moment, se considera ca nu mai este infectanta. Se considera ca virusul e distrus. Raman in urma simptome care sunt legate de afectarile de organ, de reactii adverse ale medicamentelor, de bolile pe care le-a avut anterior persoana respectiva si asa mai departe. Clinica Post Covid se adreseaza exact acestor persoane. Imi cer scuze, o sa am tendinta sa spun cateodata pacienti. Sunt doctor. Este defect profesional, dar exact aceste persoane care au fost considerate vindecate, cei care au fost deja externati si care pastreaza simptome sau chiar care au intrebari despre despre boala lor si care poate nu au putut sa fie lamuriti de o echipa medicala care a fost ocupata cu o gramada de alti pacienti. Despre asta este vorba in Clinica Post COVID.

Este un concept lansat de curand de Regina Maria, da?

Undeva acum o luna a fost discutia aceasta pornind tocmai de la experienta care ne arata ca oamenii continua sa aiba simptome, desi virusul nu mai exista. Stim ca au nevoie de suport si atunci asta a fost forma pe care ne-am gandit noi ca o putem putem avea pentru a le oferi suportul de care au nevoie.

O sa vorbim si despre ce presupune acest concept si ce ar trebui sa stie cei care vor sa apeleze. Dar pana atunci pentru ca spuneati mai devreme de monitorizare, cand ar trebui sa mearga la consultatie? Cand ar trebui sa isi monitorizeze starea de sanatate?

Vreau sa va spun ca,  in momentul de fata, nu exista foarte multe literatura stiintifica legata de ce inseamna sa monitorizezi pe cineva dupa aceasta boala. Noi nu am incercat sa inventam roata. Am cautat si noi ceea ce se cheama ghiduri clinice, ghiduri de buna practica medicala. Am gasit extrem de putina informatie. Acesta este adevarul, dar am gasit doua sau trei ghiduri care faceau recomandari de monitorizare dupa boala. Recomandarile erau ca monitorizarea sa inceapa undeva la cateva zile. Mai exact,  in prima saptamana de dupa externare si sa continue sigur in functie de ce considera si medicul care face monitorizarea, sa acopere un interval de una-doua luni de la momentul externarii. Cum am vazut lucrurile? Cum ne-am gandit? Eu nu am alt merit decat ca am coordonat o echipa de medici care au participat cu totii la aceasta acest concept. Ne-am gandit ca pacientul poate sa contacteze un medic si o sa vorbim despre cum poate sa fie contactat. Avem niste colegi care pot sa primeasca pacienti si care pot sa ii consulte fie prin Clinica Virtuala, fie sa ofere consultatii fata in fata. Se face un soi de evaluare a pacientului si sper sa apuc sa va povestesc. Ne-am straduit sa facem un soi de chestionar standardizat asa cum l-am vazut ca se aplica la Spitalul Universitar din Geneva. De acolo ne-am inspirat. Este un chestionar care i se aplica persoanei respective, dupa care medicul face o recomandare de investigatii: investigatii imagistice, investigatii de laborator cu care pacientul se poate reintoarce fie fizic, fie la distanta, cum ii este mai confortabil si cum considera ca ii este mai bine. Daca toate aceste investigatii arata ca exista probleme de orice fel de natura, medicilor de medicina primara care sunt primii cu care interactioneaza pacientul, li s-a alaturat o echipa multidisciplinara si de asta sunt foarte mandra. Avem colegi gastroenterolog, infectiost, sunt epidemiologi, neurologi care s-au alaturat acestei echipe si catre care pot sa fie directionati pacientii daca sunt probleme foarte tintite legate de o anumita patologie.

Este important ca echipa sa fie multidisciplinara pacientului si sa asigure tot ce are nevoie.

Ne-am dorit sa avem o echipa multidisciplinara. Am vorbit sa avem si un psiholog in echipa noastra multidisciplinara. Exista un grup este un grup care a fost creat. Oamenii pot sa discute intre ei, pot sa impartaseasca opinii. Avem si medic de laborator in grupul nostru care este extrem de important si care ne poate raspunde la foarte multe intrebari legate de testele de laborator, mai ales de imunologie. Deci este foarte frumoasa efervescenta care a fost creata in grupul acesta care chiar isi doreste sa faca niste lucruri frumoase pentru oamenii care au nevoie de ele.

Haideti sa le luam putin pe rand, sa explicam oamenilor ce inseamna de fapt investigatii. Spuneati de analize de laborator, da?

Sunt o baterie de teste de laborator. Noi am stat de vorba si am conceput o baterie de teste. Sigur ca aceasta baterie poate sa fie extinsa sau poate sa fie limitata in functie de nevoile persoanei respective. Ne-am gandit la teste de laborator care vizeaza ficatul,functia hepatica functia renala, hemoleucograma care este un indicator extrem de fidel al modului in care evolueaza infectia, o electrocardiograma mai ales pentru cei care fac un anume tratament care poate sa induca modificari ale electrocardiogramei, o investigatie imagistica, adresata mai ales celor care au avut pneumonie, bronhopneumonie pentru ca leziunile imagistice pot sa evolueze mult mai lent decat vindecarea clinica a unei persoane. Te poti simti bine. Poti fi negativ la doua teste consecutive si poti sa ramai cu ceva imagini modificate si este foarte bine ca aceste imagini sau ca vindecarea acestor imagini sa fie confirmata intr-o maniera obiectiva. Nu in ultimul rand, se fac niste teste de laborator care investigheaza statusul imunologic al pacientului: are, nu are anticorpi, care sunt anticorpii pe care ii are, exista sau nu exista un titlu care sa ii confere protectie. Aceasta este o baterie de teste pe care noi le-am gandit asa ca un pachet. Sigur ca este extrem de importanta discutia dintre medic si pacient pentru ca medicul poate sa decida ca nu are nevoie de ceva sau ca are nevoie de niste teste suplimentare.

Deci nu trebuie sa le faca pe toate. Medicul si pacientul vor decide impreuna.

Da. A fost o discutie intre ei si noi ne-am gandit: uite,  cam acesta este panelul de investigare, dar sigur ca poate sa fie modelat in functie de ceea ce rezulta din discutia cu fiecare pacient.

La ce interval de timp ar trebui repetate aceste investigatii?

Este doar o baterie de teste pe care le facem ca sistem de evaluare. Se face undeva in prima saptamana sau in primele 10 zile de la momentul externarii tocmai ca sa surprindem momentul acela in care lucrurile incep sa mearga spre bine, speram noi, si, de cele mai multe ori, merg spre bine. Deci despre asta este vorba.

Sunt decontate aceste analize?

Pentru pacientii care au trimitere de la medicul de familie, da, sunt decontate si cred ca este bine sa povestim si ca medicii de familie pot sa isi trimita pacientii sa faca o parte din aceste teste. Sigur, nu toate sunt decontate de Casa de Asigurari,  deci o parte din teste raman cu plata.  Daca omul vine cu indicatia de la medicul de familie, este foarte bine. Nici nu trebuie sa acceseze doctorul de la noi. Poate sa mearga pe filiera medicului de familie.

Concret, cum se poate intra in Clinica Post Covid?

Se poate suna la call center, se poate accesa site-ul, se poate solicita o programare. Exista numele medicilor care pot sa primeasca pacientul pentru prima evaluare. Medicii ofera consultatii online si ofera si consultatii fata in fata. Se poate accesa medicul prima data ca sa se discute cu medicul si sa vedem daca bateria de teste este suficienta sau sa se pot accesa direct investigatiile, daca pacientul a primit o consiliere de undeva. Dupa aceea, cu rezultatele, persoana respectiva se poate intoarce sau se poate duce pentru prima data la medicii despre care am povestit. E relativ simplu si am incercat sa le oferim cai de acces facile in aceasta si sper ca este simpla toata povestea aceasta. Voiam sa va spun ca am incercat sa cream un program fizic intr-o locatie din motive care tin de facilitarea accesului la investigatii. Poate ca ne-am gandit ca ar putea sa le reduca timpul de asteptare, sa le usureze drumul. Sunt o gramada de lucruri pe care le-am avut in vedere in momentul in care am zis ca intr-o anumita zi a saptamanii, intr-o anumita locatie se pot face investigatiile, se pot face legate una de cealalta.

Deci e important de retinut in discutia pe care am avut-o pana acum este ca odata vindecati si, bineinteles, in functie si de gravitatea bolii este important sa monitorizam in continuare starea de sanatate.

Uneori chiar medicul infectiost  la externare poate sa recomande aceasta monitorizare. Depinde foarte mult de forma pe care a avut-o pacientul si chiar voiam sa va spun ca recomandarile pe care le face medicul infectionist sunt foarte importante si intotdeauna trebuie tinut cont de ele in felul in care gestionam o persoana care ni se adreseaza.

Spuneati mai devreme de Clinica Virtuala. Ce este aceasta si cum decurge o consultatie?

Este o forma de consultatie care s-a dezvoltat extrem de bine si extrem de frumos in perioada aceasta. Nu imi vine sa cred ca spun ca aceasta pandemie a venit si cu niste lucruri bune. Aceste consultatii la distanta sunt consultatii pe care medicii din reteaua noastra le ofera cu ajutorul unei platforme, una dintre cele mai bune, consideram noi. Este o platforma pe care se pot face toate lucrurile de care ar avea nevoie o persoana, mai putin contactul fata in fata si un consult cu mainile si cu instrumentele noastre specifice. Este o platforma pe care se pot incarca documente, pe care se pot vizualiza imagini. Exista un dosar electronic al pacientului, mai ales daca el a avut consultul din clinica noastra poate sa fie vizualizat. Se pot vizualiza rezultatele analizelor, deci se pot face o gramada de lucruri. Medicul si pacientul sunt fata in fata intr-un mediu virtual, discuta in timp real, se pun intrebari, se raspunde la intrebari. Sigur, totul este cu o anumita limita. Noi, ca medici, suntem invatati sa ne oprim in momentul in care  consideram ca nu mai putem merge online si ne oprim in momentul in care consideram ca omul are nevoie de un consult fizic.

Unde pot face asta?

Aria geografica a inceput sa creasca. Consulturile se produc in clinicile in care lucreaza medicii nostri. Ne-am straduit sa avem medici in multe zone, astfel incat sa poata sa fie usor de accesat. Medicii deja stiu sa-si trimita intre ei pacientul, vorbesc, se anunta, incearca sa ii faciliteze drumul catre colegul catre care trimit.

As vrea sa vorbim si despre masurile de siguranta care se aplica si in cazul clinicii Post Covid. Sunt foarte multi oameni care se tem sa intre in spital, desi aici se pot face bine, dar le este frica sa mearga la medic.
Asa este.
Uneori cred ca suntem putin nesuferiti cu masurile de siguranta pe care le luam, dar ne-am straduit sa fim extrem de rigurosi. Noi inca aplicam un triaj epidemiologic al pacientilor in momentul in care ei vin. Este un chestionar, un chestionar care poate sa fie accesibil online pentru cei care sunt mai familiarizati cu genul acesta de interactiune sau li se aplica chestionarul la momentul intrarii in clinica. Exista o eticheta legata de purtarea echipamentului de protectie de catre personal. Exista o eticheta de purtarea mastii de catre orice persoana care intra in clinica. Exista reguli riguroase de igiena a mainilor, de igiena a spatiilor, de curatenie, de dezinfectie. Programul este mult mai intensificat. Pentru toate aceste operatiuni exista o spatiere in timp si spatiu a tuturor astfel incat sa respectam toate normele de distantare sociala. Am pus inclusiv marcaje asa cum sunt in foarte multe locuri ca oamenii sa se poata orienta si sa nu stea foarte inghesuiti atunci cand au un moment de asteptare. Deci sunt un pachet. Nu exista o singura regula care sa asigure tot ceea ce inseamna siguranta. Am folosit de foarte multe ori sigur, dar exista un pachet de reguli care, impreuna, chiar daca sunt imperfect respectate, asigura un nivel bun de siguranta pentru toti cei care ne acceseaza clinicile.

Spuneati de chestionar - adica pot sa completeze chestionarul online in momentul in care isi face programarea? Astfel nu se mai pierde timp cu completarea lui.

Sigur, se pierd niste secunde pentru ca totusi chestionarul acela trebuie sa fie vazut de cineva, dar este mult mai facil si mult mai rapid acest proces.

In regula. O sa va citesc intrebarile care au venit pana acum. Janeta Tomescu intreaba daca dupa ce ai fost vindecat, poti fi testat din nou pozitiv?

Aici este un raspuns care probabil ca se va modifica in timp. In acest moment, se considera ca un procent foarte mic de persoane pot sa fie testate pozitive dupa ce au fost declarate negative, dar sunt situatii extrem de putine. Noi stim de ele doar din literatura. In viata de toate zilele, cel putin in clinicile noastre, nu s-a intamplat acest lucru. Nici colegii de laborator cu care suntem in legatura, nu ne-au semnalat vreo situatie in care o persoana sa fie depistata pozitiv dupa un test iesit negativ, dar in literatura sunt descrise cateva cazuri.

Din punct de vedere emotional, care sunt consecintele cu care se confrunta pacientii cu COVID-19, intreaba Daniela Cadariu?

Sigur ca reactia emotionala depinde foarte mult de structura fiecaruia dintre noi, dar, cu certitudine, nu este usor sa afli ca ai infectia. Cred ca oricine trece printr-o perioada de anxietate, de neliniste. Sunt o gramada de intrebari si cu cat este impactul bolii mai sever, cu atat probabil ca si afectarea emotionala este mai importanta. Va spuneam ca medicii au facut asa un mic protocol de consultatie. Este ca un soi de interviu in trepte care se ia pacientului si ei trebuie sa treaca prin anumite intrebari, iar raspunsurile pe care pacientul le poate da sunt marcate ca fiind raspunsuri OK sau raspunsuri care sunt ca un soi de red flag. Anxietatea identificata pe parcursul discutiei poate sa fie un red flag si trebuie sa fie adresata sub orice forma. Bineinteles ca trebuie sa validezi faptul ca omul nu mai are nimic, dar, pe de alta parte, trebuie sa-i analizezii si anxietatea si sa il trimiti catre un specialist. Ne gandim sa cooptam in echipa aceasta frumoasa si un psiholog care sa-i ajute pe oameni sa-si depaseasca momentele de anxietate.
Este cu atat mai important cu cat primim informatii de peste tot si e important ca informatiile sa fie validate medical, asa cum spuneam si la inceput.


E important. E important sa raspundem la cat mai multe intrebari. E important sa povestim tuturor ca nu sunt opinii personale ceea ce spunem noi, ci ca sunt fapte sau studii pe care noi le citim si ne straduim sa raspundem cat mai corect si cat mai coerent. Pe de alta parte, este important sa intelegem ca sunt foarte multe informatii si ca ele nu sunt finale in momentul acesta. Invatam in continuare despre boala aceasta.

Ca o concluzie si revenind la tema discutiei: monitorizarea acestor pacienti. Cu ce ar trebui sa ramana cei care ne urmaresc in acest moment? Cu ce ar trebui sa ramana dupa aceasta discutie? Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie?

Trebuie sa stie ca boala se vindeca. Trebuie sa avem un mesaj optimist si sa intelegem ca nu toti trecem prin momente extrem de grele. Al doilea mesaj poate sa fie: chiar daca am trecut printr-o forma grea de boala,  chiar daca resimt simptome si chiar daca ma tem pentru sanatatea mea, trebuie sa ma gandesc ca pot sa fie simptome persistente, dar pot sa fie vindecate si pot sa fie adresate de catre medicii specialisti. Mai este important sa stie ca exista o echipa de doctori, ca exista multidisciplinaritate, ceea ce este foarte important, ca exista o comunicare intre membrii acestei echipe la care noi tinem foarte mult si pe care dorim sa o propovaduim mai departe. Voiam sa va mai povestesc ca mai este un aspect. Noi ne-am dorit sa avem un mesaj si pentru toate cadrele medicale, pentru toti cei care sunt angajati intr-o institutie medicala. Ne dorim sa fim alaturi de ei, sa ii ajutam si ne dorim sa oferim gratuit aceste tipuri de investigatii si monitorizari oricarei persoane care lucreaza intr-o institutie medicala, orice functie ar ocupa, orice pozitie ar ocupa cu simplu simpla conditie de a ne arata ca este angajat al unui spital, al unei clinici, al oricarui fel de institutie.

E un demers foarte frumos.

Da. Nu stiu de ce nu am spus de la inceput. Probabil ca m-am luat cu altele. Consideram ca este forma noastra de a multumi celor care au fost, intr-adevar, intr-o zona mult mai fierbinte decat cea in care am fost noi.

Eu va felicit pentru pentru acest lucru si, tot ca o concluzie, sa mai spunem inca o data pasii pe care trebuie sa ii faca o persoana care vrea sa intre in aceasta Clinica Post Covid ca sa ramana ca ultima informatie pentru toti cei care ne umaresc.

In primul rand, sunat call center sau accesat pagina de internet, solicitat consult sau facut programare pentru consult. Numele medicilor la care se poate face consultul este exact pe pagina de internet a clinicii. Se poate veni cu bilet de trimitere de la medicul de familie fara nicio problema si se pot face aceste investigatii sau se poate lua legatura cu un medic din Clinica de monitorizare Post Covd si se poate ramane in legatura cu medicul respectiv pe toata perioada de monitorizare.
Va multumesc tare mult pentru ca ati raspuns la toate intrebarile pe care le-am avut.