Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Nirvana Georgescu-Monitorizarea si recuperarea pacientilor vindecati de coronavirus

Persoanele care au fost afectate de Covid-19 trebuie sa isi monitorizeze starea de sanatate si dupa vindecare. Cu toate ca ghidurile clinice cu privire la buna practica medicala si la monitorizarea pacientilor care s-au confruntat cu efectele acestui virus sunt putine, exista colective de medici care actioneaza proactiv. Este si cazul echipei din Clinica Post Covid, un concept lansat de Regina Maria.

Cand ar trebui sa mergi la consultatie

Odata ce te-ai vindecat, vei merge in continuare la medic, pentru a evita consecintele pe termen lung ale COVID-19. Sunt persoane care trec foarte usor prin boala si nu au nevoie de o monitorizare sistematica, dar si altele cu afectiuni preexistente sau cu forme severe de boala, din motive pe care nu le cunoastem integral in acest moment.

Vezi categoria noastra de CENTRE DE IMAGISTICA.

Ce investigatii se impun post-Covid-19

Clinica Post Covid se adreseaza pacientilor care vor sa verifice starea de sapatate dupa trecerea prin boala, iar ele beneficiaza de o echipa multidisciplinara. Am conceput o baterie de teste de laborator ce poate fi extinsa sau limitata, in functie de nevoile persoanei respective. Ne-am straduit sa punem la punct un chestionar standardizat, asa cum am vazut ca se aplica la Spitalul Universitar din Geneva. Acest set de intrebari se aplica fiecarei persoane in parte, dupa care medicul face o recomandare de investigatii imagistice sau de laborator.

Avem colegi gastroenterologi, infectionisti, epidemiologi sau neurologi, care s-au alaturat acestei echipe si catre care pot sa fie directionati pacientii, in cazul unor probleme foarte tintite, legate de o anumita patologie. In clinica, se fac teste de laborator legate de ficat, de functia hepatica si de cea renala. Se mai fac hemoleucograme, un indicator al evolutiei infectiei, electrocardiograme sau investigatii imagistice, adresate celor care au avut pneumonie sau bronhopneumonie. Grupul include si un medic de laborator, care ne poate raspunde la foarte multe intrebari legate de testele de imunologie.

Unele dintre aceste analize sunt decontate de Casa de Asigurari, in cazul pacientilor care au trimitere de la medicul de familie. Pentru a intra in Clinica Post Covid, pacientii se pot programa apeland numarul de call center sau pot solicita o programare pe site-ul nostru. Consulturile se realizeaza in clinicile in care lucreaza medicii nostri, iar la acest capitol, ne-am straduit sa acoperim o arie geografica mare. Medicii nu ofera doar consultatii fata in fata, ci si online. In Clinica Virtuala, medicii si pacientii beneficiaza de una dintre cele mai bune platforme. Pe aceasta se pot incarca documente si vizualiza imagini, iar daca pacientul a avut consultul in clinica noastra, avem la dispozitie un dosar electronic in care gasim rezultatele tuturor analizelor.

Vezi categoria noastra de SPECIALITATI.

Ce alte organe sunt afectate de Covid-19

Este important de stiut ca boala nu afecteaza numai plamanii, ci si alte organe. Este cunoscuta deja acea forma de pneumonie despre care se vorbeste foarte mult, dar afectarile altor organe apar in doua moduri. Acestea sunt determinate fie de impactul virusului asupra organismului, fie de tratamentul pe care pacientul trebuie sa il ia. Se vorbeste despre afectarea hepatica, despre afectarea muschiului inimii si despre afectari de tip vascular, dar inca nu este clar mecanismul prin care acest virus reuseste sa le produca. Formele severe ale bolii pot sa mearga pana la insuficienta multipla de organe. Este o stare extrem de severa, in care, practic, niciunul dintre organele vitale nu mai functioneaza in parametri normali.

Din toate motivele de mai sus, este important sa monitorizam in continuare starea de sanatate, odata vindecati, in functie de gravitatea bolii. In unele cazuri, monitorizarea poate fi solicitata chiar de medicul infectionist. Acest lucru, cu atat mai mult cu cat exista inclusiv efecte la nivel emotional, ale Covid-19. Orice pacient trece printr-o perioada de anxietate ce poate fi agravata cu cat impactul bolii este mai sever. Medicul va discuta cu pacientul si-i va analiza inclusiv anxietatea, pentru a-l indrepta catre un specialist.

Este important ca toate persoanele ce experimenteaza efectele cauzate de Covid-19 sa fie constiente ca boala se vindeca. Desi resimtim simptome si ne temem pentru sanatatea noastra, avem la dispozitie experienta medicilor specialisti si metodele moderne de investigatie.