Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Covid-19: cum recunosti si monitorizezi simptomele

Virusul SARS-CoV-2 este un agent patogen care a cauzat multiple infectari, pana in prezent. Simptomele bolii Covid pot prezenta intensitati diferite, de la cele mai usoare pana la cele mai severe, chiar deces. In multe dintre situatii, boala are un debut cu simptome minore, care se pot agrava pe parcurs. Contactul cu medicul curant este esential pentru monitorizarea starii de sanatate si prevenirea complicatiilor. Descopera care sunt simptomele ce sugereaza prezenta bolii Covid-19, ce strategii se adopta in caz de infectare si cum se efectueaza monitorizarea post-Covid.

Cum prevenim infectarea cu SARS-CoV-2?

Infectia cu acest virus respirator poate fi prevenita prin aplicarea masurilor de protectie, dar si prin vaccinare. Cele mai multe dintre masuri fac referire la:

  • purtarea mastii de protectie;
  • evitarea contactului cu persoanele infectate;
  • evitarea locurilor aglomerate;
  • spalarea regulata cu sapun a mainilor;
  • folosirea dezinfectantului cand spalarea nu este posibila;
  • dezinfectarea suprafetelor contaminate;
  • folosirea lampii UV (ultraviolete);
  • vaccinare.

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de preventie a infectiei cu SARS-CoV-2. Prin aceasta, organismul dezvolta anticorpi impotriva virusului, care vor proteja organismul in cazul unei eventuale infectii.

De asemenea, anticorpii se formeaza si in cadrul infectarii. Studiile au aratat ca, dupa infectare, acesti anticorpi ar asigura o protectie de aproximativ 90 de zile (2021). De aceea, este recomandata si vaccinarea la 30-90 de zile dupa disparitia simptomelor.

Lampa UV este eficienta impotriva Coronavirusului. Cu toate acestea, este important sa fie utilizata corespunzator. Spre exemplu, este indicat a parasi camera cand lampa este in functiune. In caz contrar, pot aparea leziuni ale pielii, ca urmare a contactului cu razele UV.

Transmiterea virusului se poate face si prin contact cu persoanele infectate. Spre exemplu, riscul de transmitere este ridicat si se considera ca s-a realizat contact direct, daca cel putin unul din doi interlocutori nu poarta masca si se afla la o distanta de 1,5–2 metri, pentru aproximativ 15-20 de minute. Nu sunt considerati contacti directi cei care poarta masca in mod corect.

Asadar, poarta masca in mod corespunzator (sa acopere nasul si gura) si pastreaza distanta fizica, impreuna cu metodele de protectie mentionate anterior. Opteaza pentru plimbari in aer liber, de scurta durata, in defavoarea unei intalniri la cafea. In acest fel, se reduce riscul de a te infecta.

Care sunt simptomele Covid-19?

Simptomele Covid-19 pot fi usor confundate cu cele ale unei viroze respiratorii obisnuite. De aceea, este important sa contactezi medicul de familie de la primele simptome si sa te testezi pentru confirmarea diagnosticului.

Cel mai adesea, sunt prezente:

  • tusea;
  • febra;
  • durerile musculare;
  • fatigabilitatea (senzatia de oboseala);
  • cefaleea (durerea de cap);
  • rinoreea;
  • pierderea mirosului si a gustului.

Prezenta acestora nu confirma diagnosticul de Covid, dar existenta a minimum 3 dintre simptome creste riscul de a avea acest diagnostic. Conteaza foarte mult si durata acestor simptome. Spre exemplu, pentru o persoana care are cefalee sau oboseala cronica, riscul de a prezenta Covid este minim.

Ce e de facut cand apar simptomele?

Conduita terapeutica este diferita, in functie de gravitatea simptomelor. Astfel, daca prezinti simptome minore (hipertermie usoara, cefalee, fatigabilitate, dureri musculare), poti ramane acasa, in carantina. Bineinteles, este important sa urmezi recomandarile medicului de familie si sa il anunti cu privire la toate modificarile care apar.

In situatia in care apar unele complicatii, este esential sa mergi la spital, pentru a beneficia de o ingrijire mai complexa si adaptata starii de sanatate. Printre complicatii, pot exista:

  • aparitia tulburarilor respiratorii;
  • senzatia de oboseala sau aparitia unei respiratii grele, la eforturi minime;
  • prezenta starilor de confuzie;
  • scaderea saturatiei oxigenului sub 90%.

Saturatia sangelui in oxigen poate fi monitorizata prin intermediul pulsoximetrului. Este important sa stii cateva reguli, pentru a preveni aparitia valorilor eronate. Spre exemplu, prezenta lacului de unghii sau o temperatura scazuta a extremitatilor poate determina valori false. Saturatia se monitorizeaza de cateva ori pe zi.

Cum te izolezi corect acasa?

Carantinarea impreuna cu membrii familiei poate fi provocatoare, din prisma masurilor care trebuie adoptate pentru a nu transmite infectia si acestora. Este esential ca toate persoanele ce locuiesc in casa sa poarte masca. Daca este posibil, e indicat ca cel diagnosticat cu Covid sa foloseasca toaleta proprie si sa manance separat de ceilalti membri ai familiei.

Aerisirea incaperilor este importanta pentru a scadea concentratia particulelor virale. In ceea ce priveste suprafetele, acestea trebuie dezinfectate periodic, in special in zona folosita mai des de bolnav.

In cazul in care carantinarea nu este posibila acasa, se poate apela la DSP (Directia de Sanatate Publica), pentru a gasi un loc de izolare.

Tratamentul pentru Covid-19

Schema de tratament difera in functie de gravitatea simptomelor. Astfel, pentru simptomele usoare, sunt recomandate o hidratare corespunzatoare si tratamentul simptomatic. Hidratarea are rolul de a mentine functiile normale ale organismului. Un aport suplimentar de lichide este necesar cand apar febra, diareea, varsaturile. Pentru a beneficia de cel mai potrivit tratament, consulta medicul.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Alte medicamente recomandate sunt:

  • corticosteroizii;
  • antibioticele (doar in cazul unei suprainfectari cu bacterii);
  • antiviralele;
  • anticoagulantele;
  • vitaminele C si D.

Dintre acestea, corticosteroizii si antiviralele se administreaza majoritar in spital. Anticoagulantele sunt oferite celor care au risc de a dezvolta trombi. In ceea ce priveste vitaminele, acestea au rolul de a sustine organismul, dar nu aduc imbunatatiri semnificative in perioada bolii.

Cat timp esti contagios?

Perioada de incubatie a virusului incepe cu doua zile inainte de aparitia simptomelor si dureaza de la 5 pana la 14 zile de la debutul lor. In toata aceasta perioada, cel infectat poate transmite virusul, cu un maxim de contagiozitate in zilele 4-7. Asadar, in aceasta perioada se impune carantinarea, pentru a evita raspandirea infectiei.  

De cele mai multe ori, dupa 14 zile, nu mai exista riscul de contaminare, desi virusul este inca prezent in organism, iar rezultatul unui test PCR poate fi pozitiv. Riscul de contagiozitate este redus si in cazul persoanelor care, dupa 14 zile de la aparitia bolii, inca mai prezinta simptome.

Unele persoane, desi infectate, nu prezinta tablou simptomatic. Cu toate acestea, si ele pot transmite virusul, la fel precum cele care prezinta simptome.

Cum se face monitorizarea post-Covid?

Afectarea organismului poate fi prezenta chiar si dupa disparitia simptomelor din Covid-19. Astfel, sunt indicate unele investigatii, precum:

  • radiografia pulmonara;
  • CT;
  • ecografia Doppler;
  • analizele pentru evaluarea functiilor hepatice, renale, pulmonare.

Pentru asigurarea unei respiratii corespunzatoare, se pot indica si exercitii de kinetoterapie sau terapie hiperbara. Acestea au scopul de a tonifia muschii respiratori.

 Vezi AICI oferta noastra de TESTE PCR COVID.

Infectia cu SARS-CoV-2 este complexa si poate afecta multiple organe. De aceea, este important sa consulti medicul de familie imediat dupa aparitia simptomelor si sa efectuezi un test PCR pentru confirmarea diagnosticului. Este important sa respecti indicatiile medicului si sa mergi la spital, daca simptomele se agraveaza. De asemenea, monitorizarea post-Covid este esentiala pentru asigurarea unei stari de sanatate optime.