EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Gheorghe Nita - in prima linie a modernitatii in urologie

Dr. Gheorghe Nita - in prima linie a modernitatii in urologie

Dr. Gheorghe Nita a facut parte din echipa care a introdus in Romania endourologia si laserul verde in patologia prostatei, una dintre metodele cel mai putin invazive pentru tratamentul adenomului de prostata. In sistemul privat, in cadrul Ponderas Academic Hospital, se afla in prima linie a modernitatii in medicina: foloseste o metoda performanta pentru tratamentul litiazei renale - laserul  holmium, identifica cancerul de prostata in stadii cat mai incipiente utilizand un procedeu foarte nou si eficient de imagistica interventionala - fuziune RMN-ecografie si opereaza laparoscopic cancerele urinare si in special cancerul de prostata. Acum, accesul la ultima generatie de robot da Vinci Xi ii va permite Dr. Nita sa reduca considerabil riscul de complicatii in urma operatiei pentru cancerul de prostata - riscul de incontinenta urinara si riscul de disfunctie erectila, de impotenta. Folosirea robotului este o normalitate in afara, si a devenit o normalitate si in Ponderas Academic Hospital. Dr. Gheorghe Nita este multumit de decizia de a fi medic in Romania si de a lucra in sistemul privat unde opereaza cazuri grele, unele refuzate in alte spitale, si pacienti veniti din strainatate, care asteapta cu lunile pentru interventii de litiaza renala, de exemplu.

Sunteti urolog si ati fost elevul Prof. Dr. Petrisor Geavlete, la Spitalul Sf. Ioan, iar din 2015 v-ati alaturat echipei Ponderas Academic Hospital. Cum ati “pasit” in aceasta specialitate?

Urologia mi s-a parut interesanta inca din studentie, si am avut sansa sa fac stagiul intr-o clinica unde se facea foarte multa endourologie – asta inseamna accesul in rinichi pe traiectul cailor urinare. Se intampla in 1996. Endourologia era atunci la inceput, se facea in foarte putine centre si spitalul Sf. Ioan era unul dintre ele. Urologia a fost o optiune inca de la inceput si ulterior am reusit sa raman in cadrul clinicii de urologie alaturi de un colectiv tanar, in formare si plin de entuziasm. Asa m-am format si dezvoltat, practicand endourologia si avand dorinta de a veni cu metode noi, cu echipamente noi, cu tehnici noi.

Puteti spune ca v-ati satisfacut aceasta sete de noutate, de modernitate?!

Intr-un fel sau altul viata m-a ajutat sa introduc alaturi de prof. Geavlete in cadrul clinicii o serie de tehnici noi, unele o premiera pentru Romania – si ma refer aici la introducerea laserului verde, “green laser”, primul introdus in Romania. Se intampla prin anii 2006 - 2007. Acest tip de laser il am si aici, la Ponderas Academic Hospital, e singurul din Romania.

Laserul verde - una dintre metodele cel mai putin invazive pentru tratamentul adenomului de prostata

Laserul verde, “green laser”, este recomandat pentru pacientii cu adenom de prostata – cresterea prostatei duce la obstructionarea cailor urinare si atunci trebuie sa faci o operatie prin care sa indepartezi aceasta crestere. Asta se poate face prin mai multe metode, laserul verde este una din metodele cel mai putin invazive, mai ales la pacientii varstnici, cu multiple probleme asociate – cu hipertensiune arteriala asu tulburari de coagulare. Interventia are perioada de spitalizare de numai o zi, asa ca pentru cazuri selectionate reprezinta singura optiune. Vin pacienti din tara, care nu pot fi operati altcumva, special pentru aceasta tehnica. Ma bucur ca o facem in exclusivitate, in cadrul REGINA MARIA. Este una din tehnicile introduse la Sf. Ioan pe care ulterior am preluat-o si aici, si ma bucur ca am putut sa fac acest lucru.

Laserul holmium - metoda moderna eficienta pentru tratamentul litiazei renale

Utlizarea laserelor este o pasiune a Dr. Nita care a introdus in practica si alte lasere pentru a trata afectiunile din sfera urinara. In timp unele dintre lasere au iesit din uz pentru ca nu si-au dovedit eficienta scontata. Altele sunt inca folosite, cum este laserul holmium. Acesta este disponibil in Ponderas Academic Hospital pentru tratamentul litiazei renale, procedura purtand numele de ureteroscopie flexibila pentru litiaza renala cu laser holmium

Practic ajungeti cu un furtunas la pietrele din rinichi…

Da, cu un furtunas foarte subtire, cu o camera video, ajungem pana in mijlocul rinichiului si acolo identificam pietrele si le distrugem cu acest laser holmium. Sigur ca acest procedeu dureaza – daca o piatra are aproape un centimetru atunci iti ia aproape o ora sa o spargi.

Dar nu rezulta bucati…

De regula, faci nisip de la inceput. Daca o iei strat cu strat, usor, atunci nu rezulta niste bucati mari, ci doar nisip. Evident ca te poti duce in orice camaruta a rinichiului, si mai sus, si mai jos… Toate acestea sunt niste tehnici noi, introduse inca de pe cand lucram si la stat, dar preluate si, zic eu, duse la o performanta superioara odata cu lucrul in privat, care iti permite sa ai timp in sala suficient sa abordezi si cazurile mai complexe, care necesita mai mult de munca, si o echipa anestezica foarte bine rodata, care imi permite sa abordez cazuri refuzate la spitalul de stat. Pentru ca au multe probleme asociate, pentru ca riscul anestezic este foarte  mare, pentru ca procedurile acestea minim invazive necesita foarte mult timp, poate uneori ai nevoie de patru – cinci ore in sala de operatie, lucru mai greu de acceptat la spitalul de stat. Si se intampla frecvent acum, cel putin unul - doi pacienti pe saptamana.

Abordul laparoscopic al cancerul de prostata – in Bucuresti, doar in Ponderas Academic Hospital

Laserul verde si laserul holmium sunt doua dintre highlight-uri – endoscopia si endourologia, respectiv tratamentul prostatei si al litiazei renale. Insa am adaugat acum, in ultima perioada, abordul laparoscopic al cancerelor urinare – cum ar fi tumorile de prostata, tumorile renale, tumorile de vezica urinara. Nu vorbim de endoscopie, ci de laparoscopie. Am dezvoltat in Ponderas Academic Hospital, beneficiind de ajutorul unui coleg din Olanda plecat de foarte mult timp, si cu o mare experienta – Dr. Mircea Onaca –abordul laparoscopic al cancerului de prostata. In Bucuresti nu se mai face altundeva, iar in Romania se mai face doar in Cluj.

De ce e important abordul laparoscopic al cancerului de prostata?

Aceasta metoda este foarte importanta pentru ca unul din sapte barbati face cancer de prostata. Frecventa acestei boli este foarte mare, si-atunci se incearca diverse tehnici pentru un diagnostic cat mai precoce. Chiar acum (n.red. martie 2017)  sunt la un training pentru un ecograf foarte performant, nou-venit in spitalul Ponderas Aacemic Hospital, util pentru diagnosticul cancerului de prostata. Si-acum, imediat dupa ce vorbesc cu dvs, ma duc sa fac primele cazuri. E vorba de un procedeu numit fuziune TMN-ecografie.

Acum avem la dispozitie in Ponderas Academic Hospital un procedeu modern pentru diagnosticul precoce al cancerului de prostata - fuziune RMN-ecografie

Aceasta investigatie moderna este utila pentru un pacient despre care presupui ca are cancer de prostata – asta insemnand un nodul de un cm intr-o prostata cu un volum de 15 cm, nodul pe care risti sa nu-l vezi la ecografie cand trebuie sa faci biopsia. Biopsia aparent nu arata nimic, insa totusi un marker tumoral numit PSA continua sa creasca, ceea ce ridica foarte mari semne de intrebare. Astfel ca s-a imaginat acest ecograf-RMN – studiile sunt recente, primele publicate sunt cam de acum doi ani. Initial pacientul este examinat cu un RMN, iar imaginile RMN sunt importate in softul ecografului, astfel incat poti face punctia tintit, sub ghidaj ecografic. Chiar daca, in mod normal, cu ecograful, nu se vede unde se efectueaza punctia, locul este marcat prin imaginile RMN.

Practic PSA-ul iti arata ca e un cancer, dar nu gasesti nimic…

Exact! Si-atunci esti in dilema: e sau nu e cancer?

Pacientul e si mai in dilema! Nici pacientul nu vrea sa repete biopsia.

Asa e, uneori e greu sa-l convingi ca trebuie sa repete acea biopsie. Oamenii se feresc, le e teama ca daca le faci biopsie boala o sa se-mprastie, lucru care evident ca nu e real, dar le e teama.

Care ar fi rezultatele asteptate?

Ai o sansa mult mai mare ca sa depistezi cancerul de prostata intr-un stadiu foarte incipient, cand nodulul are sub un cm. Poti deci aplica un tratament precoce cu un rezultat mult mai bun, si ai deci o rata de detectie mult mai buna. Daca ma compar cu ceilalti e o crestere foarte mare, creste cu 70% posibilitatea de a diagnostica un cancer de prostata incipient.

Extrem de spectaculoasa aceasta evolutie a tehnicii, numai intr-o generatie de medici… Este un ecograf nou?

Da, este un ecograf nou. Astazi (n. red martie 2017) fac primele cazuri! In principiu, singurul lucru mai dificil e partea legata de soft, pentru ca biopsia e un procedeu pe care il fac uzual. Doar ca acum o sa stiu exact zonele suspecte, unde sa fac punctia.

Robotul va va permite sa operati pacientii cu cancer de prostata mai bine?

Pregatim, pe termen ceva mai lung, si robotul. Dar astea vin toate legate – am plecat cu laparoscopia pentru cancerul de prostata, mergem cu un diagnostic cat mai precoce, si apoi culminam cu robotul.

Operam si acum pacienti cu cancer de prostata, laparoscopic, dar laparoscopia e mai greu de realizat, necesita o curba de invatare mai mare, poti sa faci doua interventii pe zi maxim, sunt dificil de facut pentru doctor, nu ai aceasta acuratete pe care o da robotul. Lumea spune ca robotul te opereaza singur… Nu e adevarat, tot chirurgul te opereaza, dar robotul creste foarte mult manualitatea, creste numarul de operatii pe care poti sa le faci, cam 5 – 4 ibtr-o zi. Dar nu numarul de operatii e important, ci acuratetea. Pentru ca prostata fiind o glanda situata in foarte mare profunzime, si pe langa ea trecand si ramurile nervoase care participa la mentinerea erectiei, este foarte important sa protejezi acei nervi

De obicei se intampla ca nervii sa fie lezati?

De foarte multe ori se intampla… Si pacientii sunt avertizati ca regula generala de doua complicatii care pot sa apara dupa operarea cancerului de prostata –riscul de incontinenta urinara si riscul de disfunctie erectila, de impotenta. Sunt doua disfunctii majore pe care pacientii trebuie sa si le asume de la inceput.

Avantajul major al robotului este reducerea riscului de complicatii in urma operatiei pentru cancerul de prostata

Complicatiile apar in 10 % din cazuri. Unul din zece pacienti poate ramane cu una sau cu amandoua probleme, ceea ce nu e putin. Si atunci, avantajul major al robotului este reducerea la 6% a acestui risc, aproape la jumatate. Robotul e foarte des folosit in afara, spitalele din strainatate daca n-au robot nu mai sunt catalogate de tip A. In afara este deja o normalitate.

Intram in normalitate, deci…

Da, numai ca e o tehnologie foarte scumpa – un robot e vreo 3 milioane de euro, intretinerea lui e cam 100.000 pe an, iar bratele care lucreaza trebuie schimbate periodic. In momentul de fata sunt multi romani care se duc sa se opereze in afara, la costul de acolo. Cancerul de prostata apare la 50 – 60 de ani, sunt barbati in varful carierei din punct de vedere profesional, si care fac un efort…

Deci o sa-i recuperam si pe pacientii care acum pleaca afara…

Absolut! In momentul cand Ponderas Academic Hospital isi propune sa devina un spital de importanta regionala, automat iti propui sa atragi cazuri din afara. Sunt multi romani care vin si acum sa se opereze de-afara, pe langa cost – daca nu au asigurare – e vorba de timpul mare de asteptare, 6 luni in Anglia pentru litiaza renala. Si saptamana trecuta am avut asemenea pacienti.

Ca planuri de viitor aveti, dupa venirea acestui robot, ce va mai doriti?

Aparatele se perfectioneaza periodic, lumea nu sta pe loc, si eu imi propun sa tin pasul cu aceasta dezvoltare, sa nu raman la un procedeu… Imi propun sa introduc chestiuni care au deja proba ca sunt bune, dar sunt noi. Tot ceea ce inseamna noutate si progres imi propun sa fie si aici, in Ponderas Academic Hospital.

Sunteti deja in prima linie…

Da, si vreau sa si raman aici. Facem si cursuri pentru tinerii specialisti, de exemplu pentru ureteroscopie flexibila – anul acesta a fost un curs de 3 zile pentru rezidenti, care au invatat procedura pe porci si pe mulaje, a fost un succes. Anul asta vom avea si un specialist din afara.

Ati optat pentru Romania.

Optiunea pentru Romania am luat-o demult. Am primit oferte, cand am fost la Toulouse, in 1999, insa n-am putut sa fac lucrul acesta, sa raman afara. Acum, n-as mai face-o!

De ce?!

Nu stiu, cred ca ar fi pacat sa pleci acum, cand lucrurile chiar incep sa se miste… Sigur, este de lucru, sunt plecat de dimineata de-acasa si ajung seara, la 11…

Exista o temere a medicilor de a veni in sistemul privat pentru ca nu se intalnesc cu cazuri deosebite si nu se vor mai putea dezvolta profesional.

Asa e! Insa acest sistem s-a dezvoltat acum si ia cazuri grele, refuzate la alte clinici fie din cauza de dotare, de experienta sau de colaborare. Noi colaboram foarte bine aici si la raportul medical participa medici din toate specialitatile – si oncolog, si cardiolog, si anestezist. Abordarea si ingrijirea multidisciplinara chiar functioneaza in acest spital.

Luand totul in considerare, in ansamblu, sunteti multumit de decizia pe care ati luat-o acum doi ani de a lucra in sistemul privat?

Daaa, Da! S-au schimbat foarte multe – nu stiu daca e la fel peste tot, in tot sistemul privat – dar am ceea ce imi doresc. Vezi intotdeauna o evolutie, incep sa vina si alti tineri, am deja un colectiv de trei colegi tineri… Facem, incet - incet, o echipa.

Pare ca sunteti multumit si, cumva, pe misiunea dvs… de medic!

Da, da! Chiar sunt!

Text: Delia Budurca, Senior Medical Editor

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.