Chirurgie toracica

Avem experienta in chirurgia toracica video-asistata VATS
Micuta balerina operata minim-invaziv

pentru o malformatie congenitala pulmonara giganta

Efectuam o gama variata de operatii

la nivelul plamanilor, pleurei si mediastinului

Lobectomia este efectuata prin chirurgie toracica video-asistata
Metastazele pulmonare pot fi operate minim-invaziv
Bronhoscopie: diagnostic si tratament pentru boli respiratorii

“Astazi, evolutia tehnicii a facut posibil ca interventiile chirurgicale de anvergura la nivelul toracelui sa poata fi efectuate prin abord minim invaziv prin chirurgie toracica video-asistata (VATS). Se pot face operatii ample, insa cu o agresiune mult mai mica pentru pacient. Durerea semnificativ mai mica, recuperarea rapida dupa operatie, reducerea spitalizarii la 48 de ore si un rezultat estetic bun sunt avantaje foarte importante pentru pacientul modern, activ” – a subliniat Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica.

In Ponderas Academic Hospital, medicii chirurgi toracici au experienta deosebita in chirurgia toracica video-asistata (VATS) sau chirurgia toracoscopica si au ca filozofie folosirea acestei metode moderne chirurgicale minim-invazive ori de cate ori este indicat.

VATS este folosita pentru diagnosticul si tratamentul unei game mari de afectiuni ale pleurei, mediastinului si plamanilor.

In comparatie cu chirurgia “deschisa”, toracoscopia permite efectuarea unor interventii de anvergura cu incizii mici. Pentru pacient inseamna durere minima, spitalizare scurta si refacere rapida.

Metastazele pulmonare pot fi operate minim invaziv prin chirurgia toracica video-asistata (VATS)

„Chirurgia toracica video-asistata (VATS) aduce o serie de avantaje pacientului operat, cu atat mai mult cu cat acesta este un pacient la care s-a diagnosticat un cancer avansat. Aceste avantaje sunt datorate faptului ca operatia se face prin abord minim invaziv, ceea ce face ca agresiunea asupra cutiei toracice sa fie minora. Deoarece se efectueaza incizii de mici dimensiuni, de 1-2 cm, fara departarea si lezarea coastelor, fara lezari de mari dimensiuni ale tegumentului si muschilor intercostali, pacientul va avea dureri reduse dupa operatie, care vor ceda la antialgice uzuale, iar recuperarea va fi mult mai rapida. Practic, pacientul va putea fi externat dupa 2-3 zile” – a subliniat Dr. Dobritoiu avantajele chirurgiei video-asistate (VATS) in tratamentul metastazelor pulmonare.

Chirurgia toracica video asistata (VATS) permite chirurgului toracic sa practice interventii chirurgicale de amploare - lobectomii pulmonare, pneumonectomii, combinate cu limfadenectomie mediastinala - printr-un abord minim invaziv. Inciziile folosite sunt reduse ca marime (4-5 cm incizia de lucru, 1,5 cm incizia folosita pentru introducerea toracoscopului). Pentru pacient inseamna durere redusa, spitalizare redusa si refacere rapida. In cadrul acestor interventii se foloseste instrumentar special, de mare finete -staplere endoscopice pentru sutura mecanica a structurilor vasculare sau bronho-pulmonare, si un sistem optic HD, ce permite vizualizarea structurilor intratoracice cu un ordin de marime de pana la 10x. Astfel, chirurgul vede foarte bine structurile pe care le opereaza, se pot identifica si proteja elemente anatomice delicate, iar intreaga interventie are un mare grad de acuratete.

Spatiul intercostal va fi pastrat in pozitie anatomica pe toata durata interventiei chirurgicale. Coastele nu vor fi departate, excluzandu-se astfel aparitia fracturilor costale si a rupturilor musculare, precum si lezarea nervului si vaselor intercostale. Disectia muschilor intercostali se va practica pe o lungime mult inferioara abordului clasic, nemaifiind necesara apropierea coastelor cu fire, care de obicei produc dureri mari post-operator.

Comparativ cu chirurgia deschisa, pentru pacient beneficiile VATS sunt importante

1

Durere post-operatorie redusa

2

Functie respiratorie mai buna in perioada imediat post-operatorie

3

Raspuns mai bun al sistemului imunitar (citokine inflamatorii reduse) 

4

Timp mai scurt de spitalizare

5

Timp mai scurt de recuperare post-operatorie

6

Reintegrare sociala rapida 

Interventii de chirurgie toracica efectuate minim invaziv in Ponderas Academic Hospital

Abordul video-asistat poate fi practicat in aproape toate afectiunile accesibile prin chirurgie toracica deschisa, de la interventii de diagnostic la cele curative si paleative, limitele fiind de cele mai multe ori date de stadiul afectiunii. Folosirea tehnicilor minim invazive este evaluata pentru fiecare pacient in parte, medicul chirurg toracic alegand cea mai buna abordare in functie de conditia particulara a pacientului, istoricul medical si particularitatiile anatomice.

Echipa medicala

Dr. Felix Dobritoiu

Medic Specialist Chirurgie Toracica
Dr. Felix Dobritoiu

Dr. Codin Saon

Medic Primar Chirurgie Toracica
Dr. Codin Saon

Dr. Alexandru Melinte

Medic specialist Chirurgie toracica
Dr. Alexandru Melinte

Dr. Alexandru Steriade

Medic specialist Pneumologie, competenta in bronhoscopie
Dr. Alexandru Steriade

Dr. Stefan Gigea

Medic specialist Pneumologie
Dr. Stefan Gigea

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.