De ce sa ne alegi pe noi

Alegem de fiecare data sa operam minim-invaziv

Chiar si atunci cand trebuie efectuate operatii complexe, medicii nostri aleg chirurgia toracica minim-invaziva prin abord toracoscopic video-asistat VATS sau robotic. Avantajele pentru pacient sunt clare: durere scazuta, recuperare rapida, sangerare minima. 
 

"In chirurgia toracica clasica nu cicatricile sunt neaparat problema, ci traumatismul asupra peretelui toracica (departarea coastelor si sectionarea muschilor intercostali sau a sternului, in cazul sternotomiei), care pot cauza dureri cronice. Operam minim-invaziv fie prin abord toracoscopic video-asistat (VATS), fie prin abord robotic, aproape toate afectiunile operabile prin chirurgie toracica deschisa, de la interventii in scop de diagnostic la cele curative sau paliative. Atunci cand indicatia este adecvata, avantajele chirurgiei VATS sau ale chirurgiei robotice pentru pacient sunt incontestabile - o recuperare extrem de rapida si cu dureri scazute. In cei 7 ani de cand operam in cadrul Departamentul de Chirurgie Toracica din Ponderas am tratat sub 10 cazuri prin chirurgie toracica clasica."

Avem experienta ampla care inseamna rezultate de succes

Chirurgii nostri toracici efectueaza toata gama de interventii chirurgicale diagnostice, terapeutice si in scop paliativ. Trateaza o varietate de afectiuni la nivelul plamanilor, pleurei, peretelui toracic, mediastinului, diafragmului, precum si afectiuni de granita cervico-toracica si toraco-abdominala. Experienta lor ampla atat la adulti, cat si la copii inseamna rezultate de succes.
 

Fast-track surgery

Pacientii nostri se recupereaza rapid si au o rata scazuta de complicatii deoarece folosim tehnici chirurgicale minim-invazive si masuri specifice de ingrijire pre, intra si postoperatorie. 
 

Operam cancerul pulmonar robotic

Pentru chirurgul toracic, tehnica operatorie este similara, indiferent daca se practica o interventie deschisa sau una minim-invaziva pentru rezectia unui cancer pulmonar. Insa, pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice sunt semnificative. Pacientul se reface repede, iar pentru un pacient oncologic asta inseamna ca poate incepe chimioterapia cat mai rapid. In oncologie fiecare zi conteaza enorm. 

Un alt avantaj al chirurgiei robotice in cancerul pulmonar este ca robotul ii faciliteaza medicului chirurg toracic o vizualizare extrem de clara, marita de peste 10 ori, tridimensionala si in profunzime. Chirurgul toracic are perceptia este ca este acolo, in interiorul toracelui si ca opereaza, asa cum se intampla in chirurgia deschisa, desi lucreaza minim-invaziv. 

Chirurgul manevreaza instrumentele chirurgicale mai precis si este mai sigur pe gesturile pe care le face. Astfel, va efectua disectii foarte fine, milimetrice. Atunci cand este vorba de un cancer, asta inseamna siguranta ca a scos tumora in intregime, ceea ce asigura o rata de recidiva mult scazuta. In plus, disectia precisa inseamna protejarea tesutul pulmonar sanatos si a vaselor de sange, cu avantaje majore pentru functia respiratorie ulterioara. Un alt avantaj dat de precizia disectiei este sangerarea mult redusa fata de celelalte tehnici operatorii. 
 

Pentru cancerul pulmonar, planul de tratament este stabilit de Tumor Board

Medicina moderna inseamna echipe multidisciplinare. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre o boala atat de severa cum este cancerul pulmonar. Cazurile sunt evaluate si analizate de comisia oncologica multidisciplinara (Tumor Board) care stabileste decizia terapeutica optima pentru fiecare pacient in parte. 

Din Tumor Board fac parte medici pneumologi, imagisti, anatomie patologica, anestezie si terapie intensiva, chirurgie toracica si oncologie medicala. In plus, pacientul se adreseaza unui singur spital pentru toate investigatiile si consultatiile si stie foarte bine care sunt pasii de urmat, ce implica acestia si cand vor avea loc.

"De cele mai multe ori cand vorbim despre chirurgia robotica atentia tuturor se indreapta spre robot si spre chirurgul operator. Cei mai multi isi imagineaza un aparat operator care inlocuieste oamenii. De foarte putine ori se vede si se intelege munca reala din spatele unui caz rezolvat. Sunt zeci de oameni care contribuie la succesul unei interventii. Fiecare cu rolul sau precis, cu protocoale, cu timpi bine stabiliti, cu training-uri. Concluzia: chirurgia robotica este mult mai umana decat ne imaginam. Si e un joc de echipa mare"

Copiii pot beneficia de interventii chirurgicale toracice minim invazive

Rasplata este zambetul lor la cateva ore dupa operatie. Colaborarea multidiciplinara intre medicii chirurgi toracici, chirurgi pediatri si anestezisti din Ponderas Academic Hospital face posibila tratarea si vindecarea rapida a copiilor care au nevoie de operatii toracice. La copii, avem experienta in tratamentul chirurgical minim-invaziv pentru malformatii pulmonare congenitale, tumori medistinale si pulmonare si stern infundat sau carinat. 

Cu atat mai mult la copii, care au toracele mic, operatiile minim-invazive printr-o singura incizie mica de aproximativ 2 cm (VATS uniportal) permit o recuperare cat mai rapida, cu durere minima. 

Afla mai multe despre cazurile de chirurgie toracica pediatrica operate in Ponderas

Efectuam interventii de tipul „2 in 1”

Ori de cate ori este posibil, cand pacientul are patologii diferite, in organe diferite, efectuam o interventie dubla in acelasi timp operator, ca urmare a colaborarii multidisciplinare intre chirurgul toracic si chirurgi de alte specialitati. Pentru pacient, beneficiile sunt importante deoarece suporta o singura anestezie si o singura perioada de recuperare, ceea ce contribuie semnificativ la recuperare si vindecare. 

La un pacient de 55 de ani, chirurgia robotica a permis o interventie pe principiul 2 in 1 in cursul careia au fost rezolvate doua afectiuni, un cancer pulmonar si o posibila metastaza la nivelul glandei suprarenale. Pacientul s-a externat dupa 4 zile, cu incizii mici, fiecare de 1 centimetru si cu durere minima. 
 
"Robotul a facut interventia precisa, usoara si rapida. Sa vezi un pacient care pleaca acasa cu minime dureri la cateva zile post-operator dupa o lobectomie pulmonara pentru un cancer pulmonar si o rezectie de glanda suprarenala, iti ofera o mare satisfactie. In fond, tot ceea ce face un medic trebuie sa fie in beneficiul absolut al pacientului. Interventiile minim-invazive pot fi facute in prezent si in cazuri complexe. Minim-invaziv nu inseamna o <<operatie mica>> ci o trauma operatorie redusa la minim pentru pacient."

 

Profesionalismul medicilor este dublat de aparatura medicala state-of-the-art

Avem dorinta si preocuparea constanta de a le oferi pacientilor nostri cele mai bune metode de diagnostic si tratament care au la baza cele mai inovatoare tehnologii medicale. 

Robotul da Vinci Xi

Folosim cel mai avansat sistem de chirurgie robotica din lume – robotul da Vinci Xi care ii permite chirurgului toracic:

  • Sa execute miscari mai sigure decat daca ar fi operat direct cu mainile 
  • Sa vada 3D, in profunzime, ca si cand este in interior 
  • Sa opereze milimetric, precis, fara se lezeze structuri vitale
  • Sa ajunga in spatii pe care nu le-ar putea explora prin alte tehnici chirurgicale

Synapse 3D - reconstructie imagistica la nivel pulmonar 

Anterior interventiei de chirurgie toracica, cu ajutorul tehnologiei Synapse 3D, medicul chirurg toracic poate obtine pe baza unui examen CT toate detaliile legate de localizarea si dimensiunea tumorii si poate estima foarte aproape de realitate capacitatea pulmonara post-operatorie.

„Cu ajutorul soft-ului Synapse 3D, avem, inainte de interventie, o harta detaliata si o imagine 3D a ceea ce trebuie sa facem intraoperator. Putem delimita lobii pulmonari, segmentele fiecarui lob, zonele de parenchim pulmonar afectate sau care trebuie rezecate. Cel mai important, putem vedea clar si masura marginile de rezectie in tesut sanatos, atat de importante in chirurgia oncologica. Disectiile si rezectiile complexe devin mai simplu de realizat cu ajutorul acestor reconstructii pulmonare.” - a mentionat dr. Felix Dobritoiu beneficiile acestei tehnologii imagistice in pregatirea interventiei chirurgicale.