Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum privim si tratam paduchii la copii

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Paduchii la copii sau pediculoza exista inca din antichitate, multe subiecte anecdotice fiind create in jurul subiectului. Gluma sau nu, s-a calculat faptul ca in anii 1990 in SUA s-au cheltuit in jur de 367 de milioane dolari pentru managementul acestei patologii la copii, incluzand costurile pentru tratamente, pierderile scolii si ale parintilor, prin lipsa acestora de la serviciu. Mai recent s-a estimat faptul ca s-au cheltuit anual in lume peste 1 miliard de dolari pentru tratarea pediculozei.

Este important de retinut faptul ca paduchii nu reprezinta un pericol pentru sanatate si nici un semn de igiena precara, nefiind responsabili pentru raspandirea vreunei boli. In ciuda acestor cunostinte, exista multe stigmatizari In multe tari dezvoltate, ceea ce duce la scoaterea copiilor din scoli, evitarea acestora de catre prieteni si lipsa de la diversele evenimente sociale. Pediculoza nu are legatura cu statutul socio-economic, asa cum se presupune de multe ori, atat cei din mediul urban, cat si rural pot fi infestati. S-a demonstrat statistic faptul ca fetele au paduchi mai frecvent decat baietii, cel mai probabil din cauza lungimii parului.

Cum arata si cum se dezvolta paduchii

Agentul etiologic al bolii este Pediculus humanus capitis. Paduchii adulti au o lungime de 2 pana la 3 mm (dimensiunea unei seminte de susan), au 6 picioare si sunt de obicei de culoare cafenie pana la alb-cenusie. Femela traieste pana la 3-4 saptamani si, odata maturizata, poate depune pana la 10 oua pe zi. Aceste oua minuscule sunt fixate ferm la baza firului de par, cu o substanta lipicioasa produsa de paduche (de aceea sunt si greu de desprins). Ouale viabile, camuflate cu pigment pentru a se potrivi la culoare cu cea a parului persoanei infectate, sunt adesea vazute mai usor in zona occiputului (la ceafa). Carcasele de oua (lindini) goale sunt mai usor de vazut deoarece apar albe pe parul mai Inchis la culoare. Ouale sunt incubate de caldura corpului si eclozeaza In mod obisnuit In 8 pana la 9 zile (cu variatii de la 7 la 12 zile), In functie de climatul ambiental cald sau rece. Odata ce eclozeaza, o nimfa paraseste carcasa Invelisului si trece printr-un total de 3 stadii de nimfa In urmatoarele 9-12 zile Inainte de a ajunge la stadiul adult. Paduchele Incepe sa depuna oua viabile la aproximativ 1,5 zile dupa ce a devenit adult. Daca nu este tratat, ciclul se repeta aproximativ la fiecare 3 saptamani. Paduchii supravietuiesc de obicei mai putin de o zi departe de scalp, iar ouale lor nu pot ecloza la temperaturi mai mici decat cele din apropierea scalpului.

Paduchele se hraneste prin injectarea unor cantitati mici de saliva, care are proprietati vasodilatatoare si anticoagulare, In pielea capului, permitandu-le astfel sa aspire cantitati mici de sange la fiecare cateva ore. Pruritul (mancarimea pe care o simt cei cu paduchi) rezulta din sensibilizarea scalpului la componentele salivei. In plus fata de paduchi si lindini, pot fi vizibile excoriatii pe scalp, gat si pe pielea din spatele urechilor. Rar poate aparea infectie stafilococica secundara impreuna cu cresterea de volum a ganglionilor limfatici cervicali sau occipitali, urmare a acestor leziuni de grataj.

Cum se transmit paduchii

In ciuda diverselor opinii, paduchii nu sar, nu zboara si nu se transmit prin intermediul animalelor de companie, ei miscandu-se doar prin tarare. In majoritatea cazurilor, transmiterea paduchilor are loc prin contact direct, iar raspandirea indirecta prin contactul cu bunurile personale ale unui individ infestat (piepteni, perii, palarii) este mult mai putin probabil sa apara. Sunt studii care arata ca paduchii vii au fost gasiti doar pe aproximativ 4% din fetele de perna folosite de voluntarii infestati. 

Pediculoza trebuie suspectata la pacientii cu prurit al scalpului, In special la copii. De asemenea, eruptiile cutanate, dermatita persistenta In jurul gatului sau urechilor ar trebui sa sugereze o evaluare a pediculozei.
Diagnosticul este confirmat de vizualizarea paduchilor vii. Pieptanarea sistematica a parului umed sau uscat cu un pieptene cu dintii fini (dintii de pieptene distanti la 0,2 mm) detecteaza mai bine infestarea activa a paduchilor decat inspectia vizuala a parului si a scalpului.

Tratamentul paduchilor

Tratamentul de prima linie este cu pediculicide (topice). Pieptanarea umeda se recomanda copiilor mici si celor care refuza pediculicidele.

Pediculicidele topice cuprind: piretroizii (piretrine, permetrina), malathionul, alcoolul benzilic, spinosadul sau ivermectina topica. Pediculicidele topice trebuie aplicate conform instructiunilor de utilizare, prospectele trebuie citite intotdeauna cu atentie. Regulile generale pentru un tratament de succes includ:

  • balsamurile de par nu trebuie utilizate inainte de aplicarea substantelor anti-paduchi, pentru ca scad eficacitatea produsului
  • clatirea substantelor trebuie efectuata peste o chiuveta, mai degraba decat la dus sau baie pentru a limita expunerea pielii intregului corp
  • clatirea cu apa calda este de preferat fata de apa fierbinte pentru a minimiza vasodilatatia si absorbtia sistemica a pediculocitelor
  • lindanul local nu este recomandat niciodata ca tratament de prima linie pentru pediculoza capita din motive de siguranta

Dimeticona topica (cunoscuta si sub numele de dimeticona) este utilizata pe scara larga pentru pediculoza capita In Europa. Dimeticona este un material pe baza de silicon nonpesticid care se crede ca functioneaza prin acoperirea paduchilor si perturbarea capacitatii lor de a gestiona apa. Eficacitatea dimeticonului este documentata In mai multe studii. Intr-un studiu randomizat In Marea Britanie (n = 90), o singura aplicare de 15 minute de dimeticon 4% gel a fost superioara celor doua aplicatii de 10 minute de permetrina 1%. Un studiu dublu orb in UK (n = 73), care a comparat doua aplicatii de 8 ore sau peste noapte de lotiune cu dimeticonica 4% cu doua aplicatii de 12 ore sau peste noapte de malation 0,5% lichid, de asemenea, a gasit dimeticona mai eficienta.

Alegerea medicamentului topic trebuie facuta pe baza mai multor factori, inclusiv efectele secundare specifice agentului, varsta pacientului, costul tratamentului si rezistenta la agentii topici.

Rasul in cap, tunsul scurt sunt raportate anecdotic ca metode de eradicare a infestarii cu paduchi. Cu toate acestea, nu au fost efectuate studii de evaluare a acestor metode de tratament, iar procedurile pot fi dureroase psihologic pentru multi copii. Copiii nu trebuie exclusi de la scoala pe baza prezentei paduchilor vii sau a lindinelor. Paduchii sunt deseori prezenti saptamani Inainte de detectare. Copiii afectati trebuie sa evite contactul direct cu capul cu alte persoane si trebuie tratati cu promptitudine cu tratament topic si pieptanati. 

Alte recomandari de baza

Se recomanda spalarea hainelor si a lenjeriei utilizate de persoana infectata cu doua zile anterioare terapiei In apa fierbinte si / sau uscarea articolelor pe un ciclu de uscator cu caldura ridicata. Temperaturile folosite ar trebui sa fie de minim 60 de grade Celsius. S-a sugerat, de asemenea, aspirarea mobilierului si a covoarelor pe care a stat sau s-a asezat persoana infectata, dar riscul transmiterii in acest mod este extrem de redus. Nu este recomandata pulverizarea casei cu pediculicid.

Infestarea cu paduchi de cap nu este periculoasa, dar provoaca un nivel ridicat de anxietate In randul parintilor copiilor de varsta scolara. Este nevoie de tact si rabdare din partea tuturor: parinti, medici sau profesori pentru a rezolva o problema delicata si frecventa a copiilor.