Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum poti afla daca totul este in regula cu inima ta?

Intr-un context social care ne pune la incercare psihicul si fizicul prin pandemia de coronavirus pe care tocmai o traversam, oamenii de pretutindeni au devenit mai atenti la o latura a existentei lor, pana acum tratata cateodata superficial sau ignorata - starea de sanatate. 

Posibilitatea ca starea de sanatate sa fie afectata din cauza pandemiei, a facut ca din ce in ce mai multi oameni sa constientizeze faptul ca avem un rol esential in pastrarea, pe cat posibil nealterata, a starii de sanatate. Rolul esential il are preventia, urmata de descoperirea activa a unor afectiuni care trebuiesc diagnosticate in stadii incipiente sau inainte de a genera accidente catastrofale. 

Desigur ca exista o multitudine de organe angrenate in "aparate si sisteme" la nivelul corpului uman cu particularitati legate de preventie si descoperire activa, toate fiind la fel de importante prin prisma unei potentiale afectiuni care prin evolutie poate duce la deces sau la invaliditate permanenta. 

Inima necesita o atentie sporita, iar investigatiile de screening recomandate pentru evaluarea unei posibile afectiuni cardiovasculare trebuie sa fie in atentia noastra. Beneficiile diagnostice ale metodelor de investigatie imagistica noninvaziva dedicate aparatului cardiovascular sunt multiple si mai putin cunoscute, si sunt in special importante deoarece nu presun ca exploratorul sa ajunga in imediata vecinatate a locului explorat, cum o face de exemplu coronarografia clasica.

Oprirea sau ajungerea in cantitate insuficienta a oxigenului sau glucozei la nivelul muschiului cardiac genereaza fenomene acute sau cronice care pot duce la ceea ce este cunoscut ca "atac de cord" - infarct. 
Sangele - purtator al oxigenului si glucozei - ajunge la inima prin arterele sale numite artere coronare, artere care se pot "infunda". "Infundarea" arterelor inimii este un proces complex, care se produce printr-un fenomen local care are loc la nivelul peretelui, foarte rar prin comprimarea vasului din afara peretelui.

Mecanismul cel mai frecvent prin care portiunea din artera coronara prin care circula sangele - lumen vascular - este ingustata sau ocluzata/"infundata complet" il constituie ateromatoza. Ateromatoza - aceasta "boala a omului modern" presupune o depunere anormala de lipide ("grasimi") in peretii arterelor - vasele transportoare de sange cu oxigen.

Conform celor de mai sus, este logic ca arterele inimii = arterele coronare sa fie explorate din doua puncte de vedere - starea lumenului (portiunea prin care circula sangele aducator de oxigen) si starea peretelui arterial.

Ce investigatii non-invazive pot face?

Coronarografia CT este metoda care raspunde simultan celor deziderate mai sus mentionate, ea permitand calcularea cu precizie a ingustarilor (stenozelor) lumenale, cat si evaluarea grosimii si a compozitiei peretelui arterial. Acest lucru este posibil folosind aparate computer tomograf de inalta performanta, dotate tehnic astfel incat sa permita achizitia de imagini de inalta rezolutie in timpi de rotatie mici, cu numar mare de felii subtiri ("slice-uri"). Pe langa achizitiile de foarte buna calitate, este necesara prelucrarea datelor cu softuri medicale avansate, de inalta tehnicitate. 
 
O achizitie CT de tip retrospectiv, in urma careia rezulta un set de date pe un intreg ciclu cardiac, deschide calea catre un test functional CARDIO- CT "DE STRESS”, investigatie utila pentru stabilirea rasunetului asupra muschiului a unei stenoze de artera coronara descoperita in prima faza a examinarii. 
Investigatia Cardio - CT, fara adminsitrarea substantei ce induce "stress-ul" farmacologic, permite identificarea stenozelor de la nivelul coronarelor, cu evaluarea strict anatomica a stenozelor, fara a da informatii despre semnificatia hemodinamica a acestora.

Exista insa numeroase cazuri cu stenoze coronariene intermediare (circa 50-70% dintre ele) sau la care se constata prezenta unor placi coronariene calcificate. Nu toate aceste cazuri necesita implantare de stent - instrument de dilatare a portiunii ingustate din lumenul arterei coronare. Astfel, prin administrarea unei substante ce determina cresterea fluxului de sange la nivelul arterelor coronariene ("stress farmacologic"), se poate identifica zona cu stenoza semnificativa si, astfel, poate fi evaluata decizia implantarii unui stent sau a interventiei chirurgicale de "ocolire" (by-pass) a portiunii arteriale cu lumen ingustat/ocluzat.

Cum pot verifica starea muschiului inimii?

Pentru un screening complet al inimii, dupa verificarea arterelor, este necesara verificarea starii muschiului inimii.
Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), cunoscuta si drept rezonanta magnetica nucleara - "RMN", produce in cadrul explorarii cardiace – cardio-RM - mai multe tipuri de seturi de date care, in functie de secventele utilizate, ofera informatii despre:

  • Contractilitate - secventele "cine", care prelucrate prin softuri medicale speciale, permit calcularea fractiilor de ejectie ale ventriculilor si atriilor, volumelor acestor cavitati la sfarsitul sistolei si la sfarsitul diastolei, precum si evidentierea unor eventuale tulburari parcelare ale motilitatii peretelui cardiac prin studii de deformare "strain";
  • Fluxul sanguin la nivelul inelelor valvulare ale arterelor mari - aorta si artera pulmonara - prin tehnici 2D la care tehnica de avangarda 4D Flow adauga informatii de flux la nivelul cavitatilor, a inelelor valvulare intracardiace - mitrala si tricuspida - cu punerea in evidenta a unor eventuale comunicari anormale intre cavitatile inimii. Tehnica 4D Flow ofera posibilitatea evaluarii ingustarilor malformative la nivelul aortei - coarctatii - a rasunetului fluxului turbulent asupra peretelui aortic la cazurile cu stenoze sau anevrisme, precum si o corecta evaluare in timp a evolutiei fluxurilor la pacientii operati la varsta copilariei pentru afectuni cardiace grave de tip malformatii, cum este maladia Fallot;
  • Starea tesutului miocardic cu evaluarea cresterii continutului de apa/"edem", comuna patologiilor inflamatorie (miocardita) si ischemica, a prezentei de tipuri tisulare particulare (grasime) sau de materiale (sange sau produsi de degradare sanguina) care sunt in mod normal absente la nivelul miocardului, prin folosirea secventelor morfologice clasice T2 FatSat, T2*, T1, T1 FatSat sau a tehnicilor de avangarda mapele miocardice T2, T1 si a "volumului extracelular" (ECV)
  • Viabilitatea unei portiuni miocardice interesate de un proces de ischemie - coroboarea datelor oferite de secvente morfologice de tip T2 FatSat cu imaginile de tip T1 FatSat "blak blood" dupa administrarea substantei de contrast pe cale intravenoasa, permitand cuantificarea cicatricei miocardice si deferentierea ei de zone de miocard inca viabil, ce printr-un tratament corect si aplicat la timp pot fi salvate de la evolutia spre necroza/fibroza.

Pentru pacientii cu aritmie ventriculara si suspectati de boala cardiaca ischemica, se recomanda investigatia IRM de stress – o investigatie nedureroasa, care ofera imagini clare pentru diagnosticul ischemiei miocardice. IRM de stress nu foloseste radiatii si este o alternativa non-invaziva la coronarografie cu viza de diagnostic ce este atat invaziva cat si incopleta prin lipsa datelor functionale - respectiv arata stenoza pe artera coronara dar nu evidentiaza rasunetul ei - adiaca prezenta sau absenta ischemieie - asupra teritoriului miocardic tributar vasului stenozat.

Ai grija de inima ta! Discuta cu un medic si programeaza-te pentru investigatiile de care ai nevoie. 
 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.