Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia robotica, „standardul de aur” in terapia cancerului de prostata

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Interventia realizata in cadrul Centrului de Chirurgie Robotica din Ponderas Academic Hospital, aflat in Bucuresti, a permis tratarea cu rezultate remarcabile a unui pacient cu prostata tumorala maligna, prin metode minim invazive. Cazul a readus in atentie beneficiile pe care le au controalele de rutina, ca modalitate ce garanteaza identificarea unor afectiuni grave in stadii care pot fi complet vindecabile, oferind pacientului sansa la viata.

Control de rutina

Pacientul R.G. are 60 de ani si cateva comorbiditati specifice acestei varste, tinute sub control cu medicatie adecvata, la care se adauga un numar de kilograme in plus, detaliu care a cantarit mult in strategia terapeutica adoptata. R.G. avea sa ne marturiseasca ca este adeptul ideii ca „paza buna trece primejdia rea” si ca nu a lipsit niciodata de la controalele de rutina. Tocmai aceasta consecventa a fost cea care l-a pus la adapost de o situatie cu potential critic sever.

Am facut un test PSA, asa cum fac anual si de data aceasta rezultatul nu a fost bun. Medicii mi-au explicat ca rezultatul era unul care impune investigatii suplimentare pentru a confirma sau infirma o problema la prostata. Mai corect, medicii m-au suspectat de cancer la prostata. Cert este ca eu nu aveam niciun fel de simptome. A fost un control ca oricare altul”, povesteste R.G.

Investigatiile la care se refera pacientul au fost un RMN, ecografie transrectala ghidata, precum si analize de urina si repetarea testelor PSA pentru a monitoriza valoarea, evolutia si variabilitatea antigenului specific prostatei. Datele au fost in continuare neconcludente si, cum suspiciunea de cancer de prostata nu a fost inlaturata, s-a realizat si o biopsie, care a confirmat diagnosticul.

Analizele ulterioare au avut rolul de a stadializa cancerul de prostata si de a stabili care este starea generala a organismului la acel moment, respectiv daca boala este localizata doar la nivelul prostatei, daca s-a extins si, in acest din urma caz, cat si unde a progresat.  

„Te trece un fior cand auzi diagnosticul, dar eu am depasit momentul usor, pe de-o parte pentru ca s-a dovedit ca boala era la inceput si apoi pentru ca stiam ce medici extraordinari au grija de mine. Una peste alta, am avut toata increderea in deciziile doctorilor si am stiut ca ma voi face bine. Iar acum sunt bine! Chiar foarte bine!”, a concluzionat R.G.  

Testul PSA

Pentru realizarea testului de antigen specific prostatei se recolteaza o proba de sange. Scopul este evaluarea concentratiei unei proteine secretate de prostata si poate furniza informatii despre functionarea glandei si despre eventualele probleme ale acesteia, inclusiv in situatiile in care nu exista simptome. Semnificatia rezultatului nu poate fi interpretata decat de medicul urolog, in contextul starii generale a pacientului, in functie de varsta si de istoricul medical al acestuia, simptome si datele controlului clinic.

Este important de spus ca nu exista o valoare normala sau anormala a PSA. Valorile antigenului pot varia in timp la acelasi barbat si pot fi influentate de numerosi factori, de la afectiuni benigne cum ar fi inflamatia prostatei, infectia de tract urinar sau hiperplazia benigna de prostata, dar sunt si un semnal de alarma pentru posibile afectiuni maligne, mai ales atunci cand valorile PSA sunt foarte mari.

Testul PSA are rolul de a cuantifica si monitoriza starea prostatei si este recomandat ca modalitate de screening barbatilor de peste 50 de ani, concomitent cu un control urologic complet, dar si atunci cand exista infectii sau afectiuni renale. 

Chirurgia robotica

Terapia cancerului de prostata implica prostatectomia radicala. Interventia cere indepartarea in totalitate a prostatei impreuna cu veziculele seminale, cu prezervarea integrala a sfincterului urinar si a nervilor care controleaza continenta urinara si potenta. Pentru ca la acest nivel sunt structuri anatomice si nervoase mici si foarte fine, care au un rol esential pentru calitatea vietii pacientului, standardul de aur al interventiei il reprezinta chirurgia robotica.

Sistemul robotic da Vinci Xi utilizat in cadrul Centrului de Chirurgie Robotica din Ponderas Academic Hospital permite realizarea unor interventii minim invasive, care pot indeparta complet prostata tumorala, conservand toate functiile specifice, prin faptul ca tesuturile si nervii din jur sunt protejati in timpul interventiei.

„Evolutia pacientului a fost foarte buna, fara complicatii. Interventia a fost minim invaziva, cu ajutorul robotului. Practic, au fost 5 incizii foarte mici, dintre care cea mai mare de 3 cm, fata de tehnica chirurgicala clasica, care presupune o incizie mare, de aproximativ 12-14 cm. Lucrurile se pot complica si mai mult pentru persoanele supraponderale, cum a fost si acest caz. Robotul daVinci Xi potenteaza capabilitatile chirurgului - te plaseaza, practic, in interiorul organismului si iti ofera un spectru vizual tridimensional, marit, la care se adauga posibilitatea unor manevre chirurgicale care depasesc capabilitatile mainii. Astfel, robotul scaleaza si filtreaza miscarea mainii chirurgului, iar asta ofera actului chirugical o precizie absoluta, iar acuitatea interventiei este maxima. Sunt protejate si evitate toate structurile nervoase, fiind riguros indeplinita si procedura oncologica”, a explicat Dr. Dan Diaconescu, medicul primar urolog care l-a tratat pe R.G.
 
Daca la interventiile clasice recuperarea este greoaie si poate implica o serie de complicatii, interventia robotică elimina aproape toate inconvenientele. „Postoperator, pacientul a evoluat foarte bine, cu atat mai mult cu cat vorbim despre o persoana supraponderala, cu riscuri suplimentare. Nu au fost complicatii, functia urinara s-a conservat perfect, fara incontinenta, iar problema maligna a fost complet rezolvata”, continua dr. Dan Diaconescu, care a mai precizat: „Strategia terapeutica in afectiunile prostatei este orientata catre pacient, este personalizata si are ca scop indepartarea cancerului de prostata, cu prezervarea functiilor biologice, cu atat mai mult daca este indeplinita conditia esentiala a depistarii precoce”.

Cancerul de prostata

Prostata este un organ masculin cu rol esential in functia de reproducere, are o structura de tip glandular fibromuscular, este formata din mai multi lobi dispusi in jurul uretrei, sub vezica urinara, are marimea unei castane si o greutate care poate ajunge la circa 30 de grame. Este complet dezvoltata in jurul varstei de 20-22 de ani, iar lichidul produs de prostata intra in componenta materialului seminal, prin legatura acesteia cu uretra.  

Cancerul de prostata este in top cinci patologii oncologice incidente si este cel mai frecvent tip de cancer care apare la barbatii de peste 50 de ani, fiind a doua cauza de mortalitate masculina, ca urmare a unei maladii neoplazice la nivel european. Caracteristica acestui tip de cancer este evolutia lenta.

Simptomele afectiunilor prostatei sunt: cresteri in volum, urinari frecventa cu unele dificultati, jet urinar slab sau chiar intrerupt, cu tendinta ca aceste manifestari sa fie mai frecvente noaptea. Afectiunile glandei pot sa apara chiar si in jurul varstei de 40-45 de ani.

Trebuie spus ca statistica medicala arata ca frecventa bolii la barbatii aflati in jurul varstei de 40 de ani este in crestere, cea mai buna solutie preventiva fiind screeningul prin testare PSA si controlul urologic complet, care poate identifica afectiunile maligne in faza de debut, atunci cand vindecarea poate fi completa.  

În contextul pandemiei de COVID-19, multi barbati au sarit peste testele periodice, ceea ce se vede in numarul mare de cazuri care apar acum, unele dintre ele chiar in stadii avansate. Interventiile robotice determina o recuperare rapida, ajuta la pastrarea functiilor specifice, iar riscurile postoperatorii sunt minime”, a adaugat doctorul Dan Diaconescu.

Pentru a incuraja cat mai multi barbati sa treaca prin aceste teste, indiferent daca reclama sau nu o simptomatologie urinara, este important de precizat ca rezultatele PSA cu valori dincolo de limitele normale nu duc obligatoriu la diagnosticul de cancer de prostata, fiind doar o analiza orientativa, care nu pune un diagnostic de certitudine.

Cea mai buna dovada a eficientei strategiei terapeutice, in cazul formelor de cancer de prostata identificate precoce, inainte ca celule maligne sa migreze la alte organe, este prognosticul pe termen lung. Astfel, la 5 ani rata de supravietuire este de 99%, la 10 ani - 98%, iar la 15 ani - 96%.

Consultant: Dr. Dan Diaconescu, medic primar urolog, Ponderas Academic Hospital

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.