Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce inseamna PSA (Antigenul specific prostatic)

Ce inseamna PSA (Antigenul specific prostatic)

Celulele prostatei, atat cele normale, cat si cele maligne produc o proteina denumita antigenul specific prostatic (PSA). Testul PSA masoara nivelul de PSA din sange. In conditii normale, barbatii au niveluri scazute de PSA in sange. In anumite boli, in fluxul sanguin ajunge mai mult PSA in contextul intreruperii functionarii normale a prostatei, ceea ce poate determina o crestere a PSA, indicand prezenta bolii la nivelul glandei.

Ce este testul PSA?

Pentru testul PSA este necesara recoltarea unei probe de sange, care este trimisa la laborator pentru analiza. Rezultatele sunt prezentate ca nanograme ale PSA per mililitru (ng/ml) de sange.

Ce inseamna un rezultat normal al PSA?

Nu exista un nivel normal sau anormal al PSA-ului in sange, iar nivelurile variaza in timp la acelasi barbat.

In trecut, majoritatea medicilor considerau nivelul sub 4.0 ng/mL ca normal. Prin urmare, daca un barbat avea nivelul PSA peste 4.0 ng/mL, medicul ii recomanda efectuarea unei biopsii de prostata pentru a determina daca este prezent cancerul de prostata.

Insa, studii mai recente evidentiaza ca unii barbati cu niveluri PSA sub 4.0 ng/mL au cancer de prostata, in timp ce multi barbati cu niveluri mari nu au cancer de prostata. In plus, numerosi factori pot determina variatiile de PSA. De exemplu, nivelul PSA creste frecvent in probleme benigne ale prostatei precum prostatita (inflamatia prostatei), infectia de tract urinar sau in hiperplazia benigna de prostata (HBP-marirea prostatei). Nu exista dovezi ca prostatita sau HBP determina cancer de prostata, insa este posibil ca un barbat care are una sau ambele afectiuni sa dezvolte si cancer de prostata.

Biopsiile de prostata si interventiile chirurgicale la nivelul prostatei cresc, de asemenea, nivelul PSA. Totodata, anumite medicamente folosite pentru a trata hiperplazia benigna de prostata (HBP) scad nivelul PSA. Nivelul PSA poate varia, de asemenea, si in functie de laborator.

Totusi, cu cat este mai crescut nivelul PSA, cu atat exista o probabilitate mai mare ca barbatul sa aiba cancer de prostata. Mai mult, o crestere continua a PSA in timp poate, de asemenea, sa fie un semn de cancer de prostata.

Pentru a evalua daca nivelurile crescute se datoreaza cancerului prostatic sau hipertrofiei benigne de prostata se poate utiliza o metoda aditionala de evaluare - determinarea raportului dintre free PSA (forma care circula liber, nelegata de alte proteine in sange) si PSA total, metoda care evalueaza proportia free PSA (PSA liber); exista studii care au evidentiat asocierea dintre cancer si o proportie mai mica de free PSA.

 

Tip interval

Sex

Varsta

Valori

Normal

M

[0 - 40] Ani

Normal - <=1.4

Normal

M

(40 - 49] Ani

Normal - <=2

Normal

M

(49 - 59] Ani

Normal - <=3.1

Normal

M

(59 - 69] Ani

Normal - <=4.1

Normal

M

(Peste 69] Ani

Normal - <=4.4

 

Este PSA recomandat in screeningul pentru cancerul de prostata?

Recomandarile uzuale sunt ca barbatii care se afla in categoria de risc (tatal sau frati care au avut cancer de prostate) sa efectueze screeningul incepand de la varsta de 40-45 de ani, iar barbatii care nu au risc crescut sa efectueze screeningul incepand cu 50 de ani. Totusi, inainte de efectuarea testului ca test de screening, este indicat sa aveti o discutie privind beneficiile si riscurile testului cu medicul.

Cand testul de screening arata un nivel crescut al PSA

Daca barbatul nu are simptomele cancerului de prostata si alege sa isi faca screeningul, in urma caruia descopera un nivel crescut al PSA, medicul poate recomanda efectuarea unui al doilea test PSA pentru a confirma descoperirea initiala. Daca nivelul PSA este in continuare crescut, medicul poate recomanda efectuarea altor teste PSA la intervale regulate, precum si investigatii suplimentare pentru a stabili cauza problemei – de exemplu, un sumar de urina pentru depistarea infectiei de tract urinar sau investigatii imagistice – ecografie transrectala, radiografie, cistoscopie. Daca este suspicionat cancerul de prostata, medicul va recomanda biopsia de prostata.

Cum este folosit PSA la barbatii care au fost tratati pentru cancer de prostata?

Analiza PSA este frecvent folosita pentru monitorizarea pacientilor cu istoric de cancer de prostata pentru a observa daca exista o recidiva a cancerului. In cazul in care nivelul PSA a inceput sa creasca dupa tratamentul pentru cancerul de prostata, acesta poate fi un prim semn de recidiva, care poate sa apara cu cateva luni sau chiar ani inainte de manifestarea semnelor clinice de recidiva. Insa, o singura analiza care arata PSA crescut la un pacient cu istoric de cancer de prostata nu inseamna neaparat ca boala a recidivat. In acest caz, se recomanda sa apelezi la sfatul medicului – specialistul poate recomanda repetarea analizei sau efectuarea altor investigatii pentru a depista o eventuala recidiva. Medicul va analiza cresterea PSA de-a lungul unei perioade, nu un singur rezultat.

Consultant: Dr. Alina Voicu, Medic Sef Laborator, Divizia Laboratoare Clinice

Surse de informatie:

www.cancer.gov

www.urmc.rochester.edu