Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce laxativ pot sa-i dau unui copil in varsta de 6 ani daca este constipat?

Claire McCarthy, D.M., este editor medical principal pentru Publicatiile despre Sanatate Harvard. Este instructor in Pediatrie la Harvard Medical School, medic specialist la Spitalul de Pediatrie din Boston si codirector al Departamentului de Pediatrie din Centrul de Sanatate Martha Eliot, un centru de sanatate afiliat Spitalului de Pediatrie. Autoare a doua carti, "Learning How the Heart Beats" ("Afla cum bate inima") si "Everyone's Children" ("Copiii tuturor"), Dr. McCarthy a fost editor al revistei pentru parinti "Sesame Street" din 1995 pana in 1998 si in prezent este editor colaborator pentru "Parenting Magazine" (Revista pentru parinti).

Intrebare: Nepoata mea in varsta de 6 ani este constipata. Ce laxativ imi puteti recomanda pentru ea?

Raspuns: Cel mai sigur tratament pentru constipatie in cazul copiilor este schimbarea regimului alimentar. Cresterea aportului de fibre (fructe, legume, cereale integrale) si consumul cat mai mare de lichide pot ajuta – aceasta schimbare este benefica si pentru starea generala de sanatate a copilului. Prunele, consumate ca atare sau sub forma de suc, sunt un remediu natural pentru constipatie, testat de-a lungul timpului. (Prunele taiate si uscate au aspectul si gustul asemanatoare cu ale stafidelor, care de obicei plac copiilor.)

Daca schimbarile alimentare nu dau rezultate, consulta medicul. Acesta poate verifica starea generala de sanatate a nepoatei tale si se poate asigura ca aceasta constipatie nu are cauze medicale. Abia atunci se poate apela la medicamente.

Exista multe medicamente care pot fi administrate in siguranta copiilor, sub supraveghere medicala. De exemplu:

  • Senna, o planta cu efect laxativ
  • Uleiul mineral (uleiul de parafina), care lubrifiaza intestinul (acesta nu trebuie administrat bebelusilor; pentru copiii mai mari, amesteca-l cu sirop de ciocolata, suc de portocale sau inghetata, pentru a-l face mai usor de inghitit)
  • Hidroxidul de magneziu, un laxativ care curata intenstinul
  • Extractul de malt, un laxativ care contine fibre alimentare
  • Psyllium, metilceluloza si alte prafuri care contin fibre (ex. Metamucil sau Citrucel)
  • Docusat de sodiu, pentru a inmuia materiile fecale
  • Bisacodil, un laxativ stimulant
  • Polietilenglicol pudra, un laxativ osmotic
  • Lactuloza, un sirop dulce, care este de asemenea, un laxativ osmotic

Medicul te poate ajuta sa alegi medicatia si schema de tratament, potrivite pentru situatia copilului tau. Pentru ca medicatia sa fie sigura pentru copil, respecta intocmai indicatiile medicului.

In cazul in care medicatia nu da rezultate, apar voma sau dureri puternice in zona abdomenului sau scaunul are sange, contacteaza imediat medicul pediatru.