Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand stiu cand sunt la ovulatie?

Semnele si simptomele ovulatiei sunt destul de subtile si totusi, a intelege cand ovulezi – si a face sex regulat in jurul acelei perioade, in special cu o zi sau doua inainte de ovulatie - pot imbunatati sansele de a ramane gravida.

Exista cateva metode in acest sens:

  • Masurarea duratei ciclului menstrual (calendarul menstrual)

Una din intelegerile gresite despre fertilitate este aceea ca femeia are ovulatia, si astfel este cea mai  fertila, in ziua a 14-a a ciclului menstrual. Acest lucru este adevarat doar la femeile care au un ciclu perfect regulat, de 28 zile, iar asta se intampla doar la 10% dintre ele.

De fapt, nu sunt 14 zile de cand menstruatia a inceput, ci 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Astfel, daca ciclul menstrual este perfect regulat, poti aprecia ziua in care se produce ovulatia scazand 14 zile de la data la care astepti urmatoarea menstruatie. De exemplu, o femeie cu un ciclu de 30 zile probabil ca elimina ovulul in ziua 16, iar o femeie cu un ciclu la 26 zile, in ziua 12.

La cele mai multe femei, ciclul menstrual are o durata intre 28-32 zile. Ovulatia poate fi calculata fie incepand cu prima zi a ultimei menstruatii sau scazand 12-16 zile de la data urmatoarei menstruatii. Cele mai multe femei ovuleaza la un moment dat intre zilele 11-21 ale ciclului lor atunci cand numeri de la prima zi a ultimei menstruatii. Aceasta este ceea ce se cheama “perioada fertila”, deoarece in acest interval sansa de a ramane gravida este cea mai mare. Ovulatia poate sa apara in momente diferite ale ciclurilor menstruale si in zile diferite de la o luna la alta.

  • Masurarea zilnica a temperaturii bazale a corpului

Masurarea temperaturii corpului, in fiecare dimineata, inainte de a cobora din pat, este o metoda de a confirma ovulatia. In urma eliberarii unui ovul, ca urmare a secretiei hormonului progesteron, temperatura corpului creste cu aproximativ 0.5 0C si ramane usor crescuta pana chiar inainte de urmatoarea menstruatie. Totusi, aceasta metoda nu este utila pentru a programa un raport sexual deoarece in momentul in care temperatura corpului a inceput sa creasca, ovulatia deja s-a produs, ceea ce inseamna ca exista un timp foarte scurt pentru a concepe (pana la 24 ore).

  • Folosirea unui predictor de ovulatie

Daca ciclul menstrual este neregulat, atunci ar putea fi util un dispozitiv de predictie a ovulatiei; prin aceasta metoda se urmareste identificarea, de exemplu in urina, a unei cresteri a concentratiei hormonului luteinizant (LH), crestere care apare cu 16-32 ore inainte de ovulatie. Posibilitatea de eroare a cestui test precum si timpul relativ scurt pana la ovulatie limiteaza utilitatea sa practica.

  • Examinarea mucusului cervical

Poti examina aspectul mucusului cervical (fie la nivelul lenjeriei, fie pe o bucata de servetel) pentru a afla la ce moment al ciclului esti. Cateva zile dupa menstruatie, mucusul cervical poate fi uscat, gros si cleios, pentru ca apoi sa inceapa sa devina apos. Atunci cand mucusul devine clar, lucios si elastic (poate fi intins), asemanator cu albusul de ou, inseamna ca esti in perioada fertila.

  • “Ascultarea corpului”

Exista cateva semne fizice asociate cu ovulatia; desi relativ subtile, acestea pot fi percepute uneori de anumite femei.

Aproximativ 20% dintre femei simt o durere ca o crampa ascutita, rar severa, localizata pe o parte a abdomenului inferior. Mittelschmerz - in germana “durere la mijlocul ciclului” - este produsa in momentul ovulatiei, ca urmare a iritatiei peritoneului (o membrana la nivelul pelvisului si abdomenului) de catre lichidul sau sangele eliminat odata cu eliminarea ovulului din ovar.

De asemenea, in perioada din jurul ovulatiei, mirosul devine mai pronuntat.