Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa folosesc medicamente antivirale pentru gripa in sarcina?

Pot sa folosesc medicamente antivirale pentru gripa in sarcina?

In majoritatea cazurilor, atunci cand sunt utilizate in tratamentul gripei, beneficiile medicamentelor antivirale depasesc posibilele riscuri.

In timpul sarcinii, gripa reprezinta o amenintare, atat pentru sanatatea ta, cat si a copilului tau. Sarcina creste riscul de a face complicatii serioase ale gripei, cum ar fi pneumonia. La randul lor, complicatiile gripei cresc probabilitatea unui travaliu sau nasteri premature sau riscul de aparitie a altor probleme legate de sarcina.

Desi este important sa fii precauta cu adminstrarea medicamentelor in sarcina, studiile au aratat ca medicatia antivirala pentru gripa – de tipul oseltamivir (Tamiflu) sau zanamivir (Relenza), este sigura pentru a trata gripa in timpul sarcinii.

Daca esti gravida si ai semne sau simptome de gripa, ia legatura imediat cu medicul tau obstetrician. Acesta va decide daca medicatia antivirala este indicata in cazul tau. Daca medicul ti-a prescris medicamente antivirale, retine ca acestea au cel mai bun efect daca sunt administrate in primele 48 ore de la primele manifestari ale bolii; exista beneficii si daca medicamentele sunt luate mai tarziu, insa intr-o masura mai mica.

In plus, daca ai febra, medicul iti va recomanda de asemenea si acetaminofen (paracetamol). Exista studii care au demonstrat un risc crescut pentru copil de a avea anomalii severe la nivelul creierului si maduvii spinarii - defecte de tub neural, daca mama are febra mare in primele 4-6 saptamani de sarcina.

Este important sa stii ca cea mai buna metoda de a te proteja atat pe tine, cat si pe copilul tau, este sa te vaccinezi antigripal. De altfel, specialistii recomanda vaccinarea antigripala tuturor femeilor care vor fi insarcinate pe perioada sezonului de gripa – frecvent intre lunile octombrie pana la sfarsitul lunii martie. Vaccinul antigripal care se administreaza intramuscular contine virus inactivat si este sigur, atat pentru mama, cat si pentru copil, in orice moment al sarcinii.