Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Când imposibilul devine posibil sau cum învingi o formă agresivă de cancer la sân

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Cancerul de sân este mai mult decât o boală. Este o traumă care te doboară nu doar fizic, dar și psihic „Când descoperi că duci cu tine o formă agresivă de cancer, cel mai greu este să le spui despre asta copiilor tăi și apoi să găsești și resursele necesare ca să le domolești spaima. Eu nu am avut timp să-mi plâng de milă pentru că, din prima clipă, singura mea alternativă a fost să lupt”, spune G. P., pacienta acum în vârstă de 48 de ani.

Diagnosticul teribil l-a primit în toamna anului 2022. În decembrie a fost operată, în ianuarie 2023, a fost necesară o a doua operație. În august 2023, se recuperase complet și se pregătea să plece într-o vacanță. O merita din plin, pentru că învinsese un diagnostic mai mult decât sever. Lupta cu boala canceroasă a dus-o alături de copii, de soț și de doctorul Eugeniu Darii, coordonatorul departamentului de chirurgie a sânului din Spitalul Brașov, medicul care știe prin ce trec femeile cu cancer mamar. 

„Mie mi se poate întâmpla!”

Incidența ridicată a cancerului mamar este o realitate. Statistic una din opt femei va avea o formă de cancer mamar. Formele agresive de boală afectează mai ales femeile tinere, iar cazuistica arată că atitudinea preventivă corectă ar trebui să plece de la ideea „mie mi se poate întâmpla”

Patologia mamară de care suferea pacienta nu a fost diagnosticată în faza incipientă a bolii, atunci când tratamentul ar fi fost mai simplu, ci într-un stadiu avansat de boală. Examenele imagistice și biopsia au arătat că există mai multe focare maligne, în sânul stâng. Inițial, testele indicau că nu există o invazie cu celule canceroase la nivelul ganglionilor, ceea ce era considerat un semn încurajator. Ulterior, din păcate, lucrurile aveau să arate că realitatea era alta, cu mult mai severă.  

Primul pas terapeutic a fost chimioterapia neoadjuvantă, care a avut rolul de a preveni progresia tumorilor, de a le reduce volumul și de a pregăti terenul pentru intervenția chirurgicală. 
„Momentul în care înțelegi ce ți se întâmplă este ca o prăbușire și apoi, pentru că mai mult de atât nu se mai poate, realizezi că nu mai ai decât o singură cale: lupta! Asta am făcut. Pur și simplu am decis că trebuie să găsesc puterea să lupt. Când mă uit în urmă, la ce forță extraordinară am putut avea, îmi dau seama că toată energia am primit-o de la copii, din teama că m-ar putea pierde și din conștientizarea sentimentului acut că au nevoie de mine. Fiica mea era înaintea examenului de capacitate. Băiatul meu cel mic avea doar 8 ani. Și atunci mi-am luat boala cu mine și am stat alături de ei, ca să mă vadă că sunt puternică, lupt și nu mă las doborâtă”, își amintește pacienta.  

Ideea de „a lua boala cu ea”, nu a fost doar o figură de stil, ci gestul concret pe care l-a făcut. G. P. este profesor, fiica ei îi era elevă. Așa că în paralel cu terapia cu citostatice, dar și după a doua operație, îndată ce a fost posibil, s-a aflat la catedră. 
 

Diagnosticul

Diagnosticul primit a fost de carcinom mamar multifocal. Avea 9 focare tumorale, toate localizate la același sân. Aceasta înseamna că existau mai multe leziuni canceroase distincte, care au putut fi identificate imagistic și confirmate prin biopsie. Dimensiunea tumorilor era cuprinsă între 2 și 5 centimetri, iar extinderea în țesuturile din jur variabilă. 

Terapia neoadjuvantă a fost primul pas al tratamentului. G. P. a primit îngrijirile necesare și a efectuat ședințe complete de chimioterapie, la fiecare două săptămâni, timp de șase luni de zile. După chimioterapia neoadjuvantă, investigațiile imagistice nu au reușit să pună în evidență  ganglioni limfatici afectați. 

Pasul următor îl reprezenta intervenția chirurgicală. Pacienta locuiește în Brașov așa că alegerea Spitalului Regina Maria a fost o opțiune la îndemână. În cursul investigațiilor pentru diagnosticare și în etapa preliminară a tratamentului auzise de cazurile tratate în centrul de chirurgie a sânului din Spitalul Brașov, de echipa doctorului Eugeniu Darii, așa că l-a ales pentru intervenția de mastectomie. 

„A fost un caz compicalt, cu evoluție ieșită din tipare. Având în vedere multifocalitatea bolii, mastectomia era pasul necesar, după chimioterapia neoadjuvantă. Deși investigațiile imagistice preoperatorii conduceau către ideea că nu există o migrare a celulelor tumorale în ganglionii axilari, la examenul histopatologic postoperator s-au dovedit a fi invadați cu micrometastaze toți cei patru ganglioni santinelă excizați”, explică dr. Eugeniu Darii. 
 

Prima operație

Protocolul terapeutic impune ca la finalul ședințelor de chimioterapie, urmează intervenția chirurgicală. Diagnosticul și stadiul de evoluție al tumorilor mamare a impus realizarea unei mastectomii subcutanate, care a permis conservarea pielii sânului și a mamelonului. Simplul fapt că, din punct de vedere oncologic, aceste structuri anatomice au putut fi păstrate a fost o victorie importantă de etapă. 

În cursul operației s-a excizat ganglionii santinelă pentru aprecierea stadiului definitiv al bolii, Ulterior s-a recurs la reconstrucția sânului și la mamoplastia de simetrizare a celui sănătos pentru a se obține un aspect simetric. Intervenția a durat aproximativ 8 ore și a fost un succes. În sala de operație au fost cei doi medici, dr. Eugeniu Darii, care a realizat intervenția de mastectomie si excizia ganglionilor santinelă, apoi dr. Daniel Hernic a realizat protezarea și simetrizarea sânului.

Examenul histopatologic 

Un pas fundamental  în timpul unei o intervenții chirurgicale pentru cancer îl reprezintă investigațiile anatomopatologice. Acestea  joacă un rol crucial în diagnosticul și managementul corect al bolii, sunt efectuate de către un patolog și au ca scop examinarea și analiza țesutului tumoral sau a altor țesuturi. 

Această analiză histologică detaliată poate oferi informații importante despre tipul de cancer, gradul de agresivitate, prezența unor caracteristici specifice ale tumorii și alte aspecte relevante pentru planificarea ulterioară a tratamentului.

Totodată acesta permit obținerea siguranței oncologice, garanția că toată structura tumorală a fost eliminată. Examinarea histopatologică a identificat prezența micrometastazelor în ganglionii santinelă. 
 

Reconstrucția mamară

Sunt puține centrele din România care realizează în același timp operator atât intervenția pentru boala malignă cât și cea de reconstrucție mamară. Și mai puține sunt cele în care se face simetrizarea, adică se operează atât sânul bolnav, cât și cel sănătos, astfel ca la finalul procedurilor, din punct de vedere estetic pacienta este complet recuperată. 

„Cred că am avut noroc să ajung pe mâna unor medici absolut fantastici. Doctorul Eugeniu Darii a fost cel care mi-a sugerat o procedură completă, atât oncologică, cât și de reconstrucție. Nu mai știu dacă atunci când am primit diagnosticul, și era evident că va fi necesară extirparea completă a sânului bolnav, m-am gândit vreo clipă la reconstrucție. Șocul bolii, efectele tratamentului cu citostatice, starea mea psihică, teama profundă pe care o resimțeam, totul era atât de mult încât ideea estetică după tratament era ultima pe lista mea. Și totuși, cred că acesta a fost elementul care a contat foarte mult în determinarea mea de a învinge cancerul. Ideea că o să arăt normal după operația de cancer a fost un suport excepțional de care efectiv m-am agățat”, povestește pacienta.   

Operația a fost lungă și complicată și a fost realizată de dr. Eugeniu Darii și dr. Daniel Hernic. Cei doi medici au lucrat simultan, atunci când a fost posibil, sau separat. Dar totul a început și s-a terminat în cursul aceleiași intervenții, cu o singură anestezie generală. 

„Reconstrucția după mastectomie și simetrizarea nu sunt un moft, ci o etapă necesară într-o operație de mastectomie. Desigur, dacă facem sau nu protezarea în același timp cu intervenția oncologică depinde de tipul de cancer, de stadiul bolii, de protocolul terapeutic complet pe care trebuie să-l urmeze pacienta, dar dacă este posibil, prin prisma acestor condiționalități care țin de boala canceroasă, da, reconstrucția trebuie făcută pentru că este un suport excepțional pentru psihic, pentru tonusul pacientei. Nu este prima oară când spun, dar practica mea de până acum m-a convins că o stare psihică bună este fundamental necesară în terapia cancerului”, spune doctorul Eugeniu Darii.

Pacienta a depășit intervenția complexă cu bine. Recuperarea a fost bună și s-a mobilizat foarte repede. „Nu pot să spun că a fost ușor, pentru că nu a fost. Dar, mă simțeam bine, aveam o stare generală bună și eram determinată. A fost excepțional suportul pe care l-am primit din partea domnului doctor Darii. Foarte calm, foarte sincer, extrem de cald. Să ai cancer, și încă într-o formă avansată, să vrei cu disperare să trăiești, să-ți fie foarte frică și, în contextul acesta să ai alături un medic pe care-l simți alături de tine ca cel mai sincer și mai bun prieten, este pur și simplu salvator! Doctorul Darii și doctorul Henric au făcut tot ceea ce a fost omenește posibil pentru mine. Și au făcut totul perfect. Pe ei i-am simțit camarazi mei de luptă și sunt azi învingători alături de mine. Am primit de la ei doar încurajări și îndemnuri la luptă, vorbe blânde și speranță”. 
 

A doua operație

La prima operație G.P. a stat în spital doar două zile. A continuat însă recuperarea acasă și a fost periodic evaluată de medicii chirurgi. Pentru că intervenția a fost una extrem de complexă a fost nevoie de drenaj aspirativ, care avea scopul de preveni acumularea de lichid la nivelul mastectomiei, a exciziei ganglionilor limfatici și a intervenției plastice la sânul sănătos. 

„Copiii mei aveau nevoie de mine, iar eu aveam nevoie de ei, așa că îndată ce am putut m-am reîntors la școală, la catedră. Mi-am fixat pungile în colanți și am mes la școală. Fiica mea era într-un an școlar de maximă importanță, urma primul mare examen din viața ei, trebuia să poată ajunge la liceul pe care și-l dorea, iar pentru asta era nevoie să mă vadă acolo, lângă ea, să predau, să mă vadă în putere, să prindă curaj, să nu dispere, să ia exemplu. Dacă eu aș fi cedat, ea își rata șansa. Iar asta ar fi fost de nesuportat pentru mine”, povestește pacienta.  

După patru săptămâni de la prima operație, când plăgile se vindecaseră subtanțial, scăpase de tuburile de dren și reușise să se echilibreze atât fizic, cât și psihic au venit rezultatele complete de la analizele anatomopatologice. Concluzia era că celule canceroase tumorale au migrat mai mult decat se credea inițial și formaseră micrometastaze în toți cei patru ganglioni limfatici santinelă din regiunea axilară stângă. 

Această situație impunea o a doua intervenție de completare cu limfadenectomie axilară, adica extirparea tuturor ganglionilor limfatii din regiunea axilară stângă. 

„Cred că acela a fost cel mai dur moment. Trecusem printr-o operație grea, suportasem și etapa cu drenuri, îmi revenisem puțin și, dintr-o dată, totul se prăbușea din nou. Am refuzat categoric să generez milă, așa că am tratat situația cu autoironie și umor. Eram praf, eram deprimată, speriată, dar am refuzat să se vadă asta. M-am dus zâmbind la a doua operație. Iar cum m-am descătușat în fața medicului, asta rămâne, acolo, în cabinet. Doctorul Darii m-a susținut așa cum nimeni altcineva nu a mai făcut-o. Câtă recunoștință simt eu pentru dumnealui nu încape în cuvinte”.

După intervenția de limfadenectomia axilară de completare, Gabriela a rămas în spital o singură zi. Procedura chirurgicală a implicat eliminarea extinsă de ganglioni limfatici din zona axilară. Scopul era, ca prin eliminarea ganglionilor limfatici cu metastaze, să fie redus la minimum posibil riscul de recurență a cancerului. 

„La operația de limfadenectomie (îndepărtare tutror ganglionilor limfatici din regiunea axilară), necesară conform protocoalelor, s-au înlăturat încă 20 de ganglioni limfatici, după cum a arătat examenul histopatologic postoperator. Din păcate, și din acești 20 de ganglioni, o bună parte dintre ei erau afectați de micrometastaze. A fost un moment dur, dar necesar pentru că am eliminat riscul de recidivă. Recuperarea a fost bună, a ajutat și faptul că pacienta a respectat foarte riguros toate indicațiile. O dovadă că etapele de tratament au fost cele bune, sunt rezultatele. La șase luni de la a doua operație, imagistic totul era perfect curat. Și dacă luăm în calcul de unde am plecat, este foarte bine”, a adăugat dr. Eugeniu Darii. 
 

„Nu puteam să renunț. Oare asta o fi puterea?” 

La un an de la a doua intervenție pacienta se simte bine. Este recuperată complet, analizele sunt bune, imagistic nu apare nicio suspiciune de recidivă. Fetița ei a trecut cu bine peste examenul de capacitate din vara anului 2023 și ajuns la liceul pe care și-l dorea. Au fost în concediu și la finele lui 2023 au avut parte de cel mai frumos Crăciun. 

Gabriela: „Nu am uitat prin ce-am trecut, pentru că știu cu ce m-am luptat și ce boală urâtă am depășit. Și acum, apropiații îmi spun că sunt cea mai puternică persoana pe care o cunosc. Știu doar că unicul gând a fost că trebuie să merg mai departe, că am ceva de făcut pentru copiii mei și că nu pot să renunț. Uneori m-am târât, la propriu, cu trupul și sufletul praf. Oare asta o fi puterea? Să poți, când nu mai poți? 

Acum am ajuns să nu-mi mai fie frică de nimic. Doctorii care m-au îngrijit au și meritul asta, că nu mă mai tem de nimic și că mă bucur de fiecare zi cu patimă, cu entuziasm. Și am mai înțeles ceva. Cel mai greu este să-ți controlezi mintea și să o determini să gândească bine, dar dacă reușești, poți face din imposibil, posibil, dacă ai norocul de a întâlni o echipă de medici în care să ai încredere deplină, așa cum au fost cei care m-au îngrijit și salvat pe mine”.     

Consultant: Dr. Eugeniu Darii – medic primar chirurgie generală, Spitalul Regina Maria Brașov