Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Caderea parului si regenerarea genelor

Este normal sa pierzi pana la 100 de fire de par pe zi. Dar, daca observi o rarire masiva sau zone fara par, s-ar putea sa ai o afectiune mostenita, denumita alopecia androgenetica (cunoscuta de asemenea  sub numele de calvitie sau chelie de tip masculin sau feminin),  cea mai frecventa cauza a pierderii premature a parului. Alti factori care pot cauza caderea parului includ anumite boli imune, expunerea la substante chimice toxice, stresul, arsurile, diferite afectiuni ale pielii si tratamentul cu citostatice. Multe medicamente, cum ar fi cele folosite pentru tratarea bolii de inima, depresiei, tulburarilor hormonale si altor afectiuni, pot, in cazuri rare, cauza caderea parului. 

Simptomele caderii parului: 

Caderea parului poate urma unul din urmatoarele tipare, in functie de cauza:

  • retragerea liniei parului si pierderea treptata a parului pe partea de sus a capului
  • rarirea uniforma a parului pe o mare parte a scalpului
  • zone fara par imprastiate 

Tratarea caderii parului 

Optiunile de tratament pentru caderea parului includ medicamente si proceduri chirurgicale. De asemenea, ii poti cere medicului sa examineze cu atentie orice medicament sau supliment pe care il iei si care ar putea contribui la caderea parului si care ar trebui schimbat cu un medicament alternativ, daca este posibil.

Minoxidil (Rogaine, generic). Aplicat de doua ori pe zi la nivelul scalpului, acest medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala este disponibil intr-o concentratie de 2% sau 5% sub forma lichida sau de 5% sub forma de spuma. Solutia cu concentratie de 5% este mai eficienta la barbati si probabil si la femei, desi cea cu concentratie de 2% este recomandata pentru femei. Stopeaza subtierea parului si stimuleaza cresterea parului in zona superioara a scalpului. 

Finasteride (Propecia). Acest medicament eliberat cu prescriptie medicala care se administreaza pe cale orala, scade nivelul unuia dintre hormonii asociati cu alopecia androgenetica, dar s-a dovedit a fi eficient doar pentru barbati si nu este aprobat pentru a fi folosit la femei. 

Unii barbati aleg sa foloseasca ambele medicamente in acelasi timp, dar nu s-a dovedit ca aceasta practica duce la o mai mare sau mai rapida regenerare sau retentie a parului. 

Tratamentele chirurgicale. Una dintre optiuni este transplantul de par care implica transplantul de foliculi de par sanatosi din alte parti ale scalpului in zonele afectate de chelie. De multe ori, procedeul implica doua pana la trei sesiuni, la interval de aproape patru luni. Alte proceduri chirurgicale sunt reducerea scalpului (eliminarea petecelor de chelie de pe scalp, aducand laolalta zonele cu par) si transplantul de lambouri de scalp (prin mutarea segmentelor cu par ale scalpului in zonele cu chelie). 

Regenerarea genelor 

Dupa ce oamenii au observat ca un medicament pentru glaucom eliberat pe baza de prescriptie medicala, bimatoprost (Lumigan), facea genele mai lungi si mai groase, producatorii medicamentului au aplicat pentru a primi (si au obtinut) aprobarea din partea Administratiei Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA) pentru o formula cosmetica a acestui medicament, eliberata cu prescriptie medicala. Un studiu clinic care testa  eficacitatea medicamentului cu privire la regenerarea parului de pe scalp a fost finalizat in 2013, insa rezultatele nu erau inca disponibile cand acest raport a fost dat spre publicare. Medicamentul este testat de asemenea pentru sprancene. Comercializat sub numele de Latisse, acesta poate provoca infectii oculare si reactii alergice, iar doza pentru o luna costa in jur de 120$.

Unele produse pentru marirea genelor, care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala contin substante similare cu bimatoprost, cum ar fi cloprostenat de izopropil si decloro-etilcloprostenilamida. Acestea prezinta beneficii si riscuri similare cu cele ale Latisse-ului. Exista si alte produse care contin o varietate de ingrediente diferite despre care se spune ca stimuleaza cresterea genelor sau actioneaza ca un „balsam”. Totusi nu exista multe informatii stiintifice publicate despre aceste substante care sa demonstreze eficacitatea sau siguranta lor. Produsele cosmetice nu sunt, in general, reglementate de FDA, atat timp cat nu afecteaza sanatatea sau nu pretind ca modifica structurile biologice ale corpului. De exemplu, sa spui ca un produs "trateaza genele" este o modalitate de a promova un produs fara a incalca acest regulament federal. Dar asta nu inseamna ca produsul creste de fapt lungimea sau grosimea genelor, asa cum face bimatoprost care este eliberat pe baza de prescriptie medicala.