Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Andropauza: ce se intampla in corpul barbatului trecut de prima tinerete

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
In apropierea varstei de 60 de ani, unii barbati ar putea sa inceapa sa-si puna o serie de intrebari: „De ce am facut burta acum? De ce muschii pieptului care inainte erau tonici acum par sa fie lasati? De ce acum sexul pare mai putin atragator? De ce mi-a disparut energia si ma simt obosit mai tot timpul? Cand au inceput toate astea?”

Fara indoiala, aceste intrebari ii vor determina pe barbati sa se gandeasca: „Ma confrunt oare cu „menopauza” masculina?”

Acum este bine acceptat faptul ca nivelurile serice de testosteron la barbati scad progresiv odata cu inaintarea in varsta, incepand cu varsta de 30 de ani, astfel incat 10-25% dintre barbatii cu varsta >/= 60 ani pot avea un nivel scazut de testosteron. Acest declin poate fi asociat cu pierderea libidoului, disfunctie erectila, depresie, scaderea memoriei si a concentrarii, letargie, osteoporoza (oase fragile), precum si cu scaderea masei si fortei musculare.

„Menopauza masculina” sau andropauza? Sa intelegem termenii medicali

Aceasta constelatie de simptome este cunoscuta in mod colectiv sub numele popular de „menopauza masculina” sau andropauza.  

Majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu menopauza  – piatra de hotar pentru fiecare femeie care marcheaza sfarsitul ciclului ei menstrual si o scadere semnificativa a productiei de hormoni sexuali, estrogen si progesteron. Dar barbatii experimenteaza o schimbare similara pe masura ce imbatranesc?

Termenul "menopauza masculina" a fost folosit in trecut (si inca este folosit de media) pentru a descrie la barbati scaderea nivelului de testosteron legata de inaintarea in varsta. Dar modificarile hormonale legate de imbatranire la femei si barbati sunt diferite.  

Astazi, se considera ca termenul "menopauza masculina" este inadecvat, deoarece sugereaza o scadere brusca a testosteronului, asa cum apare scaderea relativ rapida a estrogenului la femei la menopauza. Insa la barbati, productia de testosteron scade lent, aproximativ 1% pe an, pe o perioada de multi ani, iar consecintele sunt mai domoale si progreseaza lent. Deoarece aceasta schimbare se intampla de-a lungul multor ani sau decenii poate fi atat de „usoara” incat efectele ei nu sunt resimtite de majoritatea barbatilor.

De asemenea, nici termenul "andropauza" nu este unul precis, deoarece secretia de hormoni androgeni nu inceteaza cu totul. In greaca, „andras” inseamna barbat, iar „pausis” inseamna incetare.

Ca urmare, au fost propusi diversi alti termeni medicali care sa descrie mai adecvat scaderea treptata a nivelului de testosteron la barbati pe masura inaintarii in varsta. Congresul Mondial al barbatilor care inainteaza in varsta (World Congress on the Aging Male) care a avut loc in Praga in anul 2004 si Organizatia Mondiala a Sanatatii descriu menopauza masculina cu diversi alti termeni medicali: hipogonadism cu debut tardiv, declinul de androgeni la barbatii in varsta (ADAM - Androgen Decline in the Aging Male), sindromul de testosteron scazut legat de varsta sau sindromul de imbatranire a barbatilor.

Importanta testosteronului

Testosteronul este principalul hormon sexual la barbati. Un nivel normal de testosteron este important pentru dezvoltarea la pubertate a caracterelor sexuale tipice masculine, pentru apetitul sexual si starea de spirit. La barbati, testiculele produc cea mai mare parte a testosteronului.

Testosteronul functioneaza ca hormon sexual major si are mai multe roluri importante in organism, cum ar fi:

  • Dezvoltarea penisului si a testiculelor
  • Ingrosarea vocii in timpul pubertatii
  • Cresterea parului facial si pubian incepand cu pubertatea; mai tarziu in viata, poate juca un rol in aparitia cheliei.
  • Dezvoltarea masei si fortei musculare
  • Cresterea si rezistenta oaselor
  • Apetit sexual (libidou)
  • Productia de spermatozoizi (fertilitte)
  • Mentinerea unei dispozitii normale
     

Cat de frecvent este testosteronul scazut la barbati?

Este dificil sa se aprecieze cati barbati au un nivel scazut de testosteron, insa ceea ce se stie clar este ca inaintarea in varsta (imbatranirea) determina scaderea treptata si progresiva a nivelului de testosteron la barbati. 

Cel mai mare nivel de testosteron este in jurul varstei de 20 de ani. Dupa varsta de 30 de ani, nivelul de testosteron scade in medie cu aproximativ 1% pe an. Cu toate astea, majoritatea barbatilor in varsta au inca niveluri de testosteron in intervalul normal si doar 10-25% dintre barbatii cu varsta peste 60 de ani si aproximativ 50% dintre barbatii cu varsta peste 80 de ani au niveluri de testosteron considerate a fi scazute. Comparativ cu barbatii in varsta, doar 1% dintre barbatii tineri (< 40 ani) pot avea deficit de testosteron.

Pragul de testosteron la care simptomele devin manifeste sunt variabile de la un barbat la altul. Asociatia Americana de Urologie considera un nivel scazut de testosteron < 300 de nanograme pe decilitru (ng/dL).
 

Cum stii daca nivelul de testosteron este scazut?

Un nivel scazut de testosteron la barbatii in varsta nu este adesea ceva evident. 

Multi barbati care au un nivel scazut de testosteron nu prezinta manifestari. Mai mult, cele mai multe semne si simptome asociate cu testosteronul scazut nu sunt specifice. Astfel de manifestari pot fi, de asemenea, cauzate de varsta inaintata, de folosirea unor medicamente sau de alte conditii, cum ar fi obezitatea (indice de masa corporala (IMC) >/= 30).

Nivelul de testosteron poate fi verificat printr-un test simplu de sange, insa aceasta analiza nu se face de rutina. Un nivel normal de testosteron total este cuprins in intervalul 300-1000 nanograme per decilitru (ng/dL). Testosteronul total cuprinde testosteronul liber si testosteronul legat de proteinele care il transporta in sange.

Partea dificila este interpretarea rezultatului. Nivelurile de testosteron variaza pe parcursul zilei. De asemenea, o mare parte din testosteronul legat de proteine nu este activ in organism, iar procentul care se leaga de proteine difera de la un barbat la altul. Cel mai bine este sa se masoare nivelul de testosteron liber dimineata, in intervalul 7.00-10.00. Pentru a confirma diagnosticul, medicul iti poate recomanda sa repeti analiza in doua dimineti diferite (sau de 3 ori daca rezultatele sunt echivoce), la un interval de 2-3 saptamani.
 

Semnele si simptomele sindromului testosteronului scazut legat de varsta

Cand nivelul de testosteron este scazut, barbatii pot experimenta adesea o serie de semne si simptome care descriu sindromul testosteronului scazut legat de varsta. Problema este ca multe dintre aceste semne pot fi comune altor cauze, asa incat este important sa stii la ce sa fii atent. 

Semnele si simptomele specifice sunt:

  • Reducerea dorintei (libidoului) si activitatii sexuale
  • Scaderea erectiilor spontane 
  • Disfunctie erectila
  • Testicule mici, scaderea numarului de spermatozoizi si infertilitate
  • Disconfort sau umflare a sanilor (ginecomastie)
  • Pierderea parului pubian si axilar
  • Cresterea redusa a barbii
  • Pierderea masei si fortei musculare
  • Oboseala constanta 
  • Cresterea in greutate, in special cu aparitia grasimii viscerale (cresterea burtii)
  • Pierderea masei osoase cu aparitia osteoporozei (oase fragile) cu risc crescut de fracturi
  • Stare depresiva, iritabilitate
  • Scaderea starii de bine generale si a bucuriei de viata

Alte semne si simptome nespecifice care ar putea fi legate de deficitul de testosteron la barbatii in varsta sunt:

  • Nivel de energie scazut
  • Putere fizica scazuta
  • Concentrare si memorie slaba
  • Dificultate in a-ti gasi cuvintele 
  • Performanta profesionala scazuta
  • Tulburari de somn

A avea unul dintre aceste semne sau simptome specifice si nespecifice nu inseamna automat ca suferi de sindromul deficitului de testosteron legat de varsta. Insa daca ai o combinatie de mai multe semne si simptome sau daca ai inceput sa fii foarte obosit si trist de o buna perioada de timp, ceea ce este o schimbare majora in starea ta de sanatate, atunci este recomandat sa mergi la medic pentru a-ti verifica nivelul de testosteron din sange.

dorinta sexuala (libidou) scazuta ca singura manifestare nu inseamna ca ai sindromul testosteronului scazut legat de varsta. Insa daca ai o combinatie intre un libidou scazut, o functie erectila redusa si stari de tristete si oboseala, este bine sa mergi la medic.
 

Ce medici diagnosticheaza sindromul testosteronului scazut legat de varsta

Daca ai oricare dintre semnele si simptomele unui nivel scazut de testosteron, este important sa mergi la un consult la un medic urolog (un medic specializat in tratamentul afectiunilor aparatului uro-genital) sau medic endocrinolog (un medic specializat in boli legate de hormoni). 

Care sunt recomandarile de tratament pentru barbatii cu testosteron scazut

Majoritatea barbatilor nu au nevoie de tratament. Insa atunci cand deficitul de testosteron determina osteoporoza sau disfunctie sexuala, tulburari de somn sau depresie, medicul poate prescrie terapia hormonala cu testosteron. Nu incerca niciodata sa iti tratezi singur un posibil nivel scazut de testosteron cu medicamente care nu au fost recomandate de medic. In schimb, discuta cu medicul tau despre optiunile de tratament pentru a gasi tratamentul cel mai adecvat in cazul tau. 

Recomandarile privind terapia cu testosteron pentru barbatii cu un nivel scazut de testosteron ca urmare a inaintarii in varsta variaza:

  • In anul 2018, Societatea Endocrina a recomandat terapia hormonala cu testosteron pentru barbatii cu testosteron scazut legat de varsta care au semne si simptome asociate cu un nivel de testosteron scazut.
  • In anul 2020, Colegiul American al Medicilor a recomandat medicilor sa ia in considerare inceperea tratamentului cu testosteron la barbatii cu disfunctie sexuala care doresc sa-si imbunatateasca functia sexuala, odata ce acestia au inteles care sunt riscurile si beneficiile. 

Unii specialisti recomanda, de asemenea, oferirea tratamentului hormonal cu testosteron barbatilor cu un nivel de testosteron scazut ca urmare a imbatranirii, chiar si in absenta semnelor sau simptomelor.

Daca alegi sa incepi terapia cu testosteron, medicul iti va explica diferitele moduri in care testosteronul poate fi administrat, nivelul tinta de testosteron in urma tratamentului si testarea ulterioara.

La unii barbati, terapia cu testosteron amelioreaza semnele si simptomele deranjante ale deficitului de testosteron, insa pentru altii, beneficiile nu sunt clare si exista riscuri posibile. Medicul tau te poate ajuta sa cantaresti avantajele si dezavantajele tratamentului.

Desi sunt necesare studii suplimentare, terapia cu testosteron ar putea creste riscul de cancer de prostata local si metastatic si de cancer de san. Terapia cu testosteron poate creste, de asemenea, riscul de infarct de miocard si accident vascular cerebral si poate contribui la formarea cheagurilor de sange la nivelul venelor.

Medicul iti va recomanda sa nu incepi terapia cu testosteron daca fertilitatea este importanta in viitorul apropiat  (testosteronul poate suprima productia de spermatozoizi) sau daca ai afectiuni cum ar fi cancer de san sau de prostata, sindrom de apnee in somn de tip obstructiv sever netratat, insuficienta cardiaca necontrolata sau trombofilie sau daca ai avut recent un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral.

Mituri despre adropauza

Mitul #1 Andropauza este o boala.
Fapt: Andropauza nu este o boala, ci mai degraba o parte naturala a imbatranirii. Este numele dat pentru ceea ce se intampla in mod natural la barbati in special incepand cu decada a 5-a de viata. Andropauza, spre deosebire de menopauza la femei, nu apare rapid si mai degraba este un proces continuu care incepe in jurul varstei de 30 de ani cand nivelul de testosteron incepe sa scada in mod natural cu 1% in fiecare an. Totusi, adropauza nu se va manifesta la toti barbatii. Doar 1 din 4 barbati cu varsta de peste 60 de ani si 50% dintre barbatii peste 80 de ani vor avea simptomele deficitului de testosteron. Adropauza poate cauza probleme de sanatate daca este lasata netratata.

Mitul #2 Andropauza afecteaza doar barbatii in varsta.
Fapt: Acesta nu este un mit, ci mai degraba o neintelegere. Andropauza poate afecta barbatii de orice varsta, desi incepe sa se manifeste de obicei la cei care au 50 sau 60 de ani. Desi mai rar, si barbatii mai tineri pot prezenta andropauza daca au afectiuni care inhiba productia de testosteron.

Mitul #3 Simptomele andropauzei sunt intotdeauna severe.
Fapt: Andropauza este o parte naturala a procesului de imbatranire pentru barbati. Simptomele nu ar trebui sa fie severe, dar se pot agrava daca sunt lasate necontrolate. Ca si in cazul oricarei alte probleme de sanatate care scapa de sub control, andropauza se poate agrava pe masura ce timpul trece daca este ignorata. Acesta este motivul pentru care vizitele regulate la medicul curant sunt atat de importante – astfel incat sa poata fi diagnosticata si tratata orice problema inainte ca aceasta sa devina severa sau sa iti afecteze calitatea vietii. Daca esti ingrijorat ca unele simptome pe care le ai pot avea legatura cu deficitul de testosteron legat de varsta, programeaza o consultatie la medicul tau.

Mitul #4 Andropauza afecteaza doar functia sexuala.
Fapt: Una dintre cele mai comune conceptii gresite despre andropauza este ca afecteaza doar functia sexuala. Alte simptome pot fi atribuite deficitului de testosteron, cum ar fi modificari ale dispozitiei cu iritabilitate si depresie, scaderea nivelului de energie cu oboseala constanta, tulburari de concentrare si memorie si tulburari de somn. Unii barbati pot sa nu experimenteze deloc modificari ale functiei sexuale. 

Mitul #5 Andropauza este doar o stare care va trece de la sine.
Fapt: Desi imbatranirea determina scaderea nivelului de testosteron, nu este ceva ce poate fi pur si simplu ignorat pana cand dispare. Barbatii care se confrunta cu simptomele testosteronului scazut legat de varsta ar trebui sa caute ajutor profesional, indiferent daca ei cred ca starea lor se datoreaza imbatranirii normale sau oricarei alte cauze subiacente. Situatia fiecarui barbat este diferita, asa ca este important sa lucrezi cu un medic specialist urolog sau endocrinolog pentru a gasi cel mai bun plan de tratament pentru tine. Nu lasa miturile despre andropauza sa te impiedice sa obtii ajutorul de care ai nevoie!

Mitul #6 Nu pot face nimic in privinta andropauzei.
Fapt: Desi exista unele lucruri pe care nu le poti schimba – cum ar fi faptul ca vei trece in cele din urma prin andropauza – exista multe lucruri pe care le poti face pentru a-i reduce efectele. Exista tratamente hormonale cu testosteron disponibile care ajuta la ameliorarea simptomelor andropauzei, iar schimbarile stilului de viata, cum ar fi o alimentatie sanatoasa si practicarea constanta de exercitii fizice, sunt adesea eficiente.
 

Surse de informatie:

  • www.mayoclinic.org
  • www.academic.oup.com
  • www.health.harvard.edu
  • www.urologyhealth.org
  • www.atlashealthmedicalgroup.com
     

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.