Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Analize pentru depistarea diabetului

Analiza glicemiei prin dozarea glucozei din sânge. Determinarea glucozei în urină

Prezența zaharului în urină se numește glicozurie. În mod normal urina nu conține glucoză. Însă când glicemia depășește 150-200 mg%, glucoza trece din sânge prin rinichi și se varsă în urină de unde se poate analiza. Pentru dozarea glicozuriei se va strânge urina din 24 de ore. Analiza este recomandată de medic.

Analiza fracțiilor de colesterol

Organismul recurge la rezervele de grăsime pentru a le utiliza în locul glucozei și a face față cheltuielilor de energie. Astfel, mobilizează grăsimile din depozite și le trece în sânge. De aceea, sângele diabeticilor este gras, lăptos și analiza arată valori crescute ale grăsimilor totale și ale colesterolului sanguin.

Acest efort al organismului de a suplini prin grăsimi lipsa glucozei este sortit eșecului deoarece pentru a da energia necesară grăsimile ard doar în prezența zahărului, a glucozei.

Depistarea substanțelor

Din arderea incompletă a grăsimilor rezultă substanțe toxice pentru organism (corpi cetonici, acetonă).

Prezența acestor substanțe în sângele și urina unei persoane arată aproape sigur că este vorba de un diabet grav, nedescoperit sau netratat corect. Intoxicația organismului cu acetonă și alte substanțe cetonice poate duce la comă diabetică. Nivelul de acetonă în sângele unui diabetic sau al unui bolnav în comă diabetică este foarte ridicat astfel încât aerul expirat miroase a acetonă sau a mere coapte.

Măsurarea acidului uric, ureei, creatininei, albuminei

În cazul diabetului grav, organismul mobilizează nu numai grăsimile ci și proteinele corpului pentru a face rost de glucoză. Consumându-și propriile lui proteine, diabeticul slăbește cu toate că mănâncă mult (diabetul cu slăbire). Drept urmare, cresc și deșeurile proteinice din sânge: acidul uric, ureea, creatinina.

Glucoza crescută irită rinichiului și astfel se produce alterarea filtrului renal, care lasă să treacă albumina din sânge în urină (albuminurie).

Analizele pentru diabet disponibile la REGINA MARIA

  • glicemie
  • glicozurie
  • examen biochimic al urinei (sumar urină) - folosit pentru depistarea prezenței glucozei urinare și a corpilor cetonici
  • test oral de toleranță la glucoză (sumar urină) - pune în evidență situațiile în care eliberarea insulinei este insuficientă sau în care există rezistență periferică la acțiunile hormului.

Pentru depistarea și/sau monitorizarea tratamentului în cazul diabetului zaharat, în Laboratorul Clinic central REGINA MARIA se poate testa:

Insulina - insulina este un hormon produs de celulele pancreatice a cărui secreție este reglată predominant de nivelul glicemiei; acțiunea acestui hormon constă în pricipal în facilitarea asimilării glucozei la nivelul celulelor hepatice, adipoase și musculare; prin acțiunile ei insulina este un hormon anabolizat cu rol în creșterea rezervelor energetice ale organismului.

Peptid C - reprezintă porțiunea mijlocie a moleculei de proinsulină și are un nivel seric mai puțin fluctuant decât al insulinei; este o dozare recomandată pentru diferențierea diabetului zaharat tip I de cel tip II, în cazul unei suspiciuni de rezistență la insulină, pentru detecția secreției reziduale a pancreasului la pacienții diabetici insulino-dependenți, pentru evaluarea pacienților cu hipoglicemii a jeun (pe nemâncate).

Hemoglobina glicata (Hb A1c) - este un test de evaluare și monitorizarea pe termen lung a controlului glicemic la pacienții cu diabet zaharat

Determinări genetice pentru stabilirea tipului de diabet MODY - diabetul MODY este o subgrupă a diabetului zaharat, cu debut juvenil și transmitere autosomal-dominantă; de producerea acestui tip de diabet sunt responsabile mutațiile a șase gene diferite care dau naștere la tablouri clinice diferite.

Cele mai multe dintre analizele menționate mai sus se recoltează la recomandarea unui medic din Rețeaua privată de sănătare REGINA MARIA.

Pentru a depista din timp diabetul, nu uitați să vă vizitați medicul curant care, în urma investigațiilor, va stabili dacă este cazul sau nu să mergeți pentru diagnosticare și tratament la un medic specilist în diabet și boli de nutriție. Mergeți din timp la doctor! O conduită terapeutică stabilită de la începutul bolii, împiedică avansarea bolii și apariția complicațiilor.

Alege unul dintre punctele de recoltare analize care se afla în policlinicile și spitalele noastre sau telefonează pentru informații la 021 9268.