Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

3 tipuri de jucarii cu adevarat utile pentru copilul tau

3 tipuri de jucarii cu adevarat utile pentru copilul tau

Parintii sunt de multe ori asaltati cu anunturi despre jucarii, care le vor face copilul mai fericit si mai inteligent. De obicei, acestea implica cele mai recente tehnologii, sunt zgomoase si, asa cum iti imaginezi, sunt adesea scumpe. 

Din nefericire, multe dintre jucariile intens promovate la televizor nu ajuta copiii sa fie nici mai fericiti, nici mai inteligenti, sustine medicul pediatru Claire McCarthy, de la Harvard Medical School. Bazandu-se pe informatiile actuale privind sanatatea si dezvoltarea copilului, dr. McCarthy recomanda 3 tipuri de jucarii menite sa stimuleze inteligenta, creativitatea si dezvoltarea copilului.

Jucarii care dezvolta imaginatia

Rolul unei jucarii este de a ajuta copilul sa-si foloseasca imaginatia pentru a o folosi. Jucaria nu trebuie sa-i ofere totul de-a gata copilului, ea trebuie sa fie o punte catre imaginatia sa, sa-l ajute sa gandeasca singur diverse situatii si scenarii. 

Copilul trebuie sa invete sa gandeasca lucrurile prin intermediul jucariei, sa vina cu idei si sa fie cat mai creativ. Intr-o perioada in care la mare cautare sunt jocurile video si seturile Lego care sunt concepute astfel incat copilul poate face un singur lucru, scopul initial al jucariilor se pierde, considera dr. Claire McCarthy.

Exemple de jucarii care stimula creativitatea si imaginatia:
•    Blocuri - de preferat sunt cele simple din lemn
•    Seturi de constructii, care ajuta copilul sa construiasca o multime de lucruri diferite
•    Materiale pentru scris, desen si pictura 
•    Casute pentru papusii – cu cat sunt mai simple, cu atat e mai bine; sunt recomandate, atat pentru fete, cat si pentru baieti
•    Masini, barci, avioane, dar nu cele electronice 
•    Bucatarie de jucarie, impreuna cu sort si palarie de bucatar
•    Haine si accesorii pentru costumat – pelerine, halate, palarii, mustati etc

Chiar daca ai impresia ca micutul tau s-ar plictisi la un moment dat cu acest tip de jucarii, cu atat mai mult merita sa i le cumperi. Desi poate suna ciudat, copiii trebuie sa se si plictiseasca, pentru a da frau liber creativitatii. Unui copil nu trebuie doar sa i se ofera un amuzament, el trebuie implicat sa creeze si sa exploreze. 

Jucarii care incurajeaza interactiunea

Cand vine vorba despre dezvoltarea copilului, in special a copilului mic, literatura de specialitate arata ca interactiunile dintre copii si adulti in timpul carora copiii sunt invatati sa-si astepte randul pentru a vorbi sau pentru a se juca sunt cruciale pentru dezvoltarea conexiunilor neuronale si pentru construirea relatiilor inter-personale. Astfel, dr. Claire McCarthy recomanda urmatoarele jucarii care incurajeaza interactiunea dintre parinte si copil:
•    Jocuri de orice fel - sunt o modalitate foarte buna de a petrece timpul impreuna cu micutul tau. Poti opta pentru cartile de joc, table, sah sau diferite alte jocuri de echipa. De asemenea, poti construi un puzzle alaturi de copilul tau
•    Machete pe care le poti asambla impreuna cu micutul tau – asigura-te ca machetele sunt potrivite varstei copilului
•    Un cort - fie unul mare in care puteti intra impreuna, fie unul mai mic pe care il poti instala in dormitor sau in camera de zi 
•    Statii de emisie-receptie

Jucarii care promoveaza miscarea

Miscarea trebuie sa fie introdusa cat mai devreme in viata copilului tau deoarece il ajuta sa se dezvolte armonios. In plus, obiceiurile sanatoase depinse in copilarie nu se uita niciodata si vor ajuta copilul sa devina un adult sanatos. 

Iata cateva sugestii de jucarii care te ajuta sa incurajezi copilul sa faca miscare:
•    Mingiile de fotbal, baschet, volei etc
•    Corzile de sarit
•    Patine cu rotile sau patinele de gheata
•    Bicicleta sau scuter 

Surse:
www.health.harvard.edu