Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

20 octombrie, Ziua Mondiala a Osteoporozei

20 octombrie, Ziua Mondiala a Osteoporozei

Ai putea fi la risc de osteoporoza si fracturi asociate osteoporozei? Poti afla mai multe informatii despre acesta boala silentoasa, care este cauza ascunsa a fracturilor dureroase, dizabilizante si amenintatoare de viata chiar de Ziua Mondiala a Osteoporozei , zi marcata, in fiecare an, pe 20 octombrie.

Aceasta zi este dedicata cresterii gradului de constientizare asupra preventiei, diagnostocarii si tratamentului osteoporozei. Scopul este de a face din prevenirea osteoporozei si a fracturilor o prioritate pentru sanatate, mesajul fiind adresat atat specialistilor din sanatate, reprezentantilor media, responsabililor de politici publice, precum si pacientilor si publicului larg.

In 2019, mesajul promovat cu ocazia Zilei mondiale a Osteoporozei este “Aceasta este osteoporoza”, punandu-se accent pe legatura directa dintre osteoporoza (boala silentioasa, denumita astfel deoarece este o afectiune care nu doare) si fracturile osoase, care au un impact sever, determinand modificari in stilul de viata ca urmare a durerii, a dizabilitatii, a pierderii independentei si a incapacitatii de a indeplini sarcinile cotidiene pentru persoanele afectate.

Mesaje-cheie:

  • Fa-ti analizele de screening pentru a afla daca te afli la risc de osteoporoza – osteodensitometria (DXA) este o metoda de referinta pentru diagnosticarea si monitorizarea tratatamentului osteoporozei (aceasta este o metoda radiologica de evaluare a densitatii osoase, la nivelul intregului sistem osos sau in zonele cele mai predispuse fracturilor osteoporotice (col femural, coloana vertebrala si antebrat); cu o expunere minima de radiatii, examinarea dureaza 5-7 minute).
  • Osteoporoza este o problema globala in crestere care nu tine cont de granite: in intreaga lume, fracturile afecteaza 1 din 3 femei si 1 din 5 barbati peste 50 de ani.

Surse de informatie:

http://www.worldosteoporosisday.org/

Afla mai multe despre:

Osteoporoza, boala silentioasa la care trebuie sa fim atenti