Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

17 noiembrie - Ziua Mondiala dedicata copiilor nascuti prematur

17 noiembrie 2018: Ziua Mondiala dedicata copiilor nascuti prematur
La nivel mondial, in fiecare an, 15 milioane de bebelusi se grabesc sa vina pe lume inainte de termen. Forta lor, iubirea parintilor, dar si devotamentul si implicarea medicilor si asistentelor medicale de Neonatologie care ii ingrijesc sunt sarbatorite pe 17 noiembrie, de Ziua Mondiala a Prematuritatii. In aceasta zi, organizatiile si asociatiile internationale isi propun sa creasca gradul de constientizare a populatiei asupra numarului in crestere al nasterilor premature si al complicatiilor asociate.

Bebelusii nascuti inainte de saptamana 37 de sarcina au de infruntat mai multe riscuri si complicatii decat copiii nascuti la termen, insa majoritatea arata o forta iesita din comun si reusesc sa recupereze mult.

Neonatologia si mai ales Terapia Intensiva Neonatala au evoluat extraordinar de mult in ultimii 50 de ani de cand ele exista ca specialitate (n.a 1957). Avem privilegiul sa ne facem meseria in timpuri care sustin medicina si sa reusim sa facem posibil ceea ce parea imposibil cu putin timp in urma. Am speranta ca prin determinare si multa experienta vom putea salva vietile micutilor care se grabesc sa vina pe lume si care sunt inca prea mici ca sa fie pregatiti pentru aceasta viata. Le suntem alaturi si lor si parintilor lor cu toata stiinta si priceperea noastra. Suntem datori ca prin ceea ce facem sa luptam pentru fiecare sansa pe care ei o primesc", sustine dr. Dana Zaciu, seful sectiei Terapie Intensiva Neonatala din cadrul Spitalului Baneasa.

Copiii nascuti prematur au nevoie de ingrijire speciala

In general, cu cat un copil se naste mai devreme de termen, cu atat mai mare este riscul posibilelor complicatii asociate prematuritatii. In cazul bebelusilor nascuti inainte de 28 de saptamani, este posibil ca principalele organe si sisteme din organism sa nu functioneze asa cum ar trebui si sa nu-si poata indeplini functiile de baza. De cele mai multe ori, acesti bebelusi au nevoie de tratament de sustinere de lunga durata.

"Prematuritatea poate sa fie coplesitoare, insa noi medicii avem credinta ca e doar un inceput diferit, o poveste despre putere si determinare care depaseste orice imaginatie. Pentru ca un micut de cateva sute de grame are atat de mult avant si tot ce putem noi sa facem este sa il sustinem si sa ii oferim toate ingrijirile de care are nevoie. Noi sarbatorim ziua prematuritatii cu fiecare copilas externat cu bine, in bratele parintilor lui", explica asist. univ. dr. Daniela Popescu, sef sectie Neonatologie, Spitalul Premiere din Timisoara.

Pentru seful sectiei Neonatologie din cadrul Spitalului Regina Maria Brasov, dr. Laura Bigiu, nou-nascutul prematur "reprezinta cea mai mare provocare", care in acelasi timp ii aduce si cele mai mari satisfactii: "Bebelusii nascuti inainte de termen sunt niste luptatori, e impresionant sa ii vezi cum si in cazul aparitiei complicatiilor ei nu abandoneaza lupta, sunt parca si mai puternici. Inca de la sala de nastere ei au nevoie de suportul continuu oferit de o echipa bine pregatita de medici neonatologi si asistente dar in acelasi tip si de aparatura medicala performanta in sectia de terapie intensiva neonatala. Bucuriile si satisfactiile noastre apar cand un nou-nascut prematur trece cu bine peste inca un obstacol si inca unul si ajung cu bine la momentul externarii. Este minunat sa vezi fericirea pe chipul parintilor cand pleaca cu bebelusul acasa”.

Ingrijirea in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala

Sansele de supravietuire ale copilului prematur sunt substantial imbunatatite daca este ingrijit intr-o sectie de terapie intensiva neonatala in care exista echipamente si tehnologii moderne, dar mai ales medici si asistente medicale bine pregatiti in ingrijirea prematurilor si a nou-nascutilor in stare critica.

De cate ori se naste un bebelus prematur ii soptesc ca va creste mare si se va intoarce sa ma viziteze cand incepe scoala. Imi pun speranta in asta pentru fiecare copil in parte. De aceea, cele mai fericite momente sunt reuniunile cu ei mari”, explica dr. Mihaela Scheiner, medic primar neonatolog in Spitalul Baneasa.

De aceeasi parere este si dr. Alina Ilici, medic primar neonatolog in Spitalul Baneasa: “Simt de fiecare data puterea acestor copii atat mici, care lupta din prima clipa in care vin pe lume. Lupta pentru fiecare zi de viata”.

In opinia dr. Cristian Palade, medic specialist neonatolog in Spitalul Baneasa, “este un miracol cand o mama cu tripleti aduce pe lume prematuri care cantaresc doar cateva sute de grame. Un miracol care ii da mamei o inima mare si micutilor puterea sa razbata. Martor la acest miracol, fac tot posibilul ca ei sa plece impreuna acasa”.

Spitalul Baneasa detine o sectie de terapie intensiva specializata in ingrijirea bebelusilor nascuti prematur. Echipa medicala este formata din medici si asistente cu o vasta experienta in monitorizarea si tratarea intensiva a nou-nascutului, incepand cu cea de-a 24-a saptamana gestationala.

Cei mai mici pacienti, cei mai mari luptatori

Cand un copil se naste prematur, familia se confrunta cu numeroase provocari si temeri. Adesea, parintii reusesc sa-si vada copilul numai cateva minute inainte ca acesta sa fie mutat la Sectia de Terapie Intensiva Neonatala, unde primeste atentia si grija de care are nevoie pentru a se adapta la viata extrauterina.

Sectia de Terapie Intensiva Neonatala este un loc zgomotos. Echipamente care merg continuu 24/24 h. Alarme. Bipuri. Copii care plang. Medici si asistente care discuta. Si cu toate astea, este un loc care da viata. Toti acesti copii sunt ingrijiti folosind tehnologie ultraperformanta care face ca sansa lor de a supravietui sa fie reala. Zgomotul si haosul sunt parte din acest proces de a salva vieti”, sustine as. Florentina Staicu, asistent sef Sectia de Terapie Intensiva Neonatologie, Spital Baneasa.

Si as. Anca Damian, asistenta medicala Neonatologie, considera ca Sectia de Terapie Intensiva Neonatala poate speria: “Este plina de echipament - atat de mare pentru atat de micii pacienti, astfel incat acestia de-abia se vad. Si cu toate astea, este un loc care iti incalzeste inima. Zambetul atat de pretios al unui copil care lupta cu viata. Parinti care fac tot ce pot pentru a avea incredere, a invata si a iubi intr-o astfel de presiune”.

Sectia de Terapie Intensiva Neonatala este un loc coplesitor. Nici un parinte nu vrea sa aiba copilul aici. Este o experienta care il schimba profund. Si cu toate acestea, toti sunt recunoscatori acestui loc care ii ofera micutului lor sansa la viata. Ii admiri pe acesti parinti care, coplesiti si speriati, dar plini de iubire, incearca sa faca tot ce pot, care devin participanti in aceasta calatorie atat de grea”, spune as. Adriana Florica - asistent Sef Sectie Nou-nascuti Normoponderali, Spitalul Baneasa.

Medicii si asistentele de Neonatologie, aproape de parinti

Parintii bebelusilor prematuri sunt recunoscatori medicilor si asistentelor medicale care au grija ca micutii lor sa creasca mari si puternici.

"Nu esti singur. Medici si asistentele de neonatologie sunt acolo – zi si noapte. Au grija de micutul tau. Il ajuta sa devina sanatos. Au grija de tine, intr-una din cele mai coplesitoare experiente din viata ta. In scrub si zambind, sunt calmi in aceasta furtuna de emotii. Pentru ei nu este doar o slujba, pentru ei insemna sa-si puna tot sufletul in a-i ingiji pe acesti micuti, atat de inocenti si delicati”, spune Cristina, mama lui Ian, care s-a nascut prematur avand 1600 grame.  Astazi, Ian are 4 ani.

“Desi sunt atat de fragili, sunt cele mai puternice fiinte. Fiecare secunda este o lupta pentru supravietuire. Fiecare gest si fiecare respiratie inseamna o speranta pentru noi, parintii lor. Am invatat de la micutii mei si de la cei care i-au ingrijit in spital ca viata este cel mai pretios lucru pe care il primim”, ne-a marturisit Elena, mama de gemeni nascuti prematur la 35 de saptamani. Acum, baietii merg la scoala si au activitati specifice varstei.

Ingrijirea oferita in sectia neonatala, continuata acasa

Este posibil sa treaca mai multe saptamani sau chiar luni pana cand bebelusul nascut prematur poate fi externat din sectia de terapie intensiva neonatala. Acest moment poate fi atat emotionant, cat si usor descurajator pentru parinti, care se pot simti depasiti de noile sarcini. Este important sa retineti ca, pe masura ce petreceti mai mult timp cu copilul, veti intelege mai bine cum sa raspundeti nevoilor sale.

Sfaturi care pot usura tranzitia:

  • Intelegeti nevoile copilului. Asigurati-va ca stiti cum sa administrati medicamentele de care bebelusul are nevoie
  • Mergeti cu bebelusul la vizitele de monitorizare in timpul carora medicul va aprecia progresul realizat de micut
  • Intrebati medicul pediatru cand puteti folosi scaunul pentru masina. In cazul bebelusilor nascuti prematur, scaunul auto poate creste riscul de probleme de respiratie. Cand veti putea utiliza scaunul auto, nu lasati copilul nesupravegheat!
  • Nu tineti bebelusul intr-un port-bebe sau alte dispozitive de sustinere in care acesta sta in pozitie verticala pana cand nu vorbiti cu medicul pediatru! Acestea pot ingreuna respiratia copilului

Surse:

  • www.who.int
  • www.mayoclinic.org
  • www.marchofdimes.org
  • www.healthynewbornnetwork.org
  • www.facebook.com/WorldPrematurityDay