Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

10 octombrie, Ziua Mondiala a Sanatatii Mentale

10 octombrie, Ziua Mondiala a Sanatatii Mentale

Ne alaturam Organizatiei Mondiale a Sanatatii sarbatorind Ziua Sanatatii Mentale. Ziua de 10 octombrie este o ocazie sa aratam ca ne pasa. Fiecare dintre noi poate sa contribuie. O poti face la modul privat, de exemplu, initiind o conversatie cu cineva in legatura cu care te ingrijorezi sau trimitand un mesaj de speranta cuiva care se lupta cu depresia. Gestul tau poate, de asemenea, sa fie public – poti sa postezi un mesaj in legatura cu recunoasterea cauzelor si semnelor afectiunilor mentale, cu modalitati de preventie a acestora sau cu anuntarea temei acestei zile.

In 2019, Ziua Mondiala a Sanatatii Mentale are ca tema preventia suicidului avand mesajul “O zi pentru 40 de secunde de actiune”. Pentru ca, la fiecare 40 de secunde cineva isi pierde viata prin suicid.

Tema nu este aleasa intamplator. Aproximativ 800.000 de persoane decedeaza prin suicid in fiecare an si se apreciaza ca pentru fiecare deces prin suicid mai exista alte 20 de incercari ale altor persoane de a se sinucide. Pentru persoanele in varsta de 15-29 de ani, suicidul este a doua cauza de mortalitate, dupa accidentele rutiere.

Alatura-te si tu celor care sarbatoresc aceasta zi pentru a creste nivelul de constientizare asupra suicidului la nivel mondial si asupra rolului pe care fiecare dintre noi il poate avea in a-l preveni.

Ziua Mondiala a Sanatatii Mentale este o zi prin care ne putem uni in eforturile de a imbunatati sanatatea mentala a persoanelor din intreaga lume. Putem contribui, actionand: pentru a imbunatati nivelul de constientizare asupra semnificatiei pe care o are suicidul ca problema globala de sanatate mentala, pentru a ne imbunatati informatiile despre ceea ce putem face pentru a preveni suicidul, pentru a reduce stigmatul asociat cu suicidul si pentru a ajuta oamenii care se lupta cu o probema mentala sa afle ca nu sunt singuri.

Surse de informatie:

www.who.int

Afla mai multe despre:

Ce inseamna sanatatea mentala. Cauzele si semnele afectiunilor mentale