Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

10 cazuri in lume! Reconstructia neovaginala – cand medicina performanta devine arta posibilului

10 cazuri in lume! Reconstructia neovaginala – cand medicina performanta devine arta posibilului

Prof. Univ. Dr. Petre Bratila a efectuat in premiera in Romania la o tanara de 22 ani cu agenezie de vagin o reconstructie neovaginala cu biotehnologie de ultima ora printr-o interventie minim-invaziva. In lume sunt mai putin de 10 astfel de cazuri. 

O viata fara boala nu inseamna neaparat o viata normala

Pentru Alina, o tanara frumoasa de 22 ani, Prof. Univ. Dr. Petre Bratila a fost singurul medic ginecolog care a reusit sa-i rezolve suferinta.

Alina s-a nascut fara uter si vagin, o conditie medicala care poarta numele de sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser si care apare la o femeie din 5000. A fost diagnosticata cu aceasta problema la varsta de 18 ani, cand a mers la medic pentru a afla de ce nu are inca menstruatie. 

Sindromul Rokitansky nu este o boala amenintatoare de viata, insa este o problema care poate afecta calitatea vietii. A trai cu aceasta afectiune poate fi extrem de dificil din punct de vedere emotional, in special daca nu ai suportul adecvat.

Si in cazul Alinei, au fost 4 ani de emotii coplesitoare: de la teama si incertitudine, la deznadejde si furie.

Am intalnit medici care cunosteau foarte putin despre aceasta afectiune si medici cu o atitudine rece fata de suferinta mea. Treceam de la un spital la altul, fusesem refuzata si nu mai credeam ca exista vreo solutie in cazul meu. Stiam ca nu sunt bolnava. Insa o viata fara boala nu inseamna neaparat o viata normala. Iar eu voiam sa traiesc ca oricare alta femeie.” – isi aminteste cu tristete Alina. 

Daca nu ar fi fost sustinerea permanenta a surorii mele si intalnirea cu Prof. Dr. Coculescu, medicul endocrinolog care m-a ajutat sa inteleg ca nu este nimic in neregula cu mine, nu as fi reusit sa ajung la o acceptare cu adevarat a faptelor si sa am o perspectiva pozitiva asupra prognosticului meu. Tot Dl. Dr. Coculescu a fost cel care m-a sfatuit sa merg la profesorul Bratila, singurul medic ginecolog care ar fi putut sa ma ajute.” – ne-a spus Alina, la doua zile de la interventia chirurgicala.

10 cazuri in lume! Reconstructia neovaginala - inovatie cu grefa biologica

Operatia minim-invaziva combinata laparoscopica si vaginala cu grefa acelulara de generatia a doua Surgisis este solutia efectiva pentru femeile cu atrezie de vagin

In multe cazuri, optiunea de tratament pentru femeile cu atrezie vaginala este vaginoplastia sau crearea unui neovagin. Scopul principal al interventiei chirurgicale este obtinerea unei vieti sexuale normale.

Pentru formarea unui vagin nou, Prof. Dr. Bratila a folosit o tehnologie revolutionara de reconstructie tisulara - grefa biologica acelulara de generatia a doua tip Surgisis, fiind prima interventie de acest tip efectuata in Romania si doar 10 astfel de cazuri in lume. Procedura a fost efectuata minim-invaziv, pe cale combinata laparoscopica si vaginala.

„Pregatirile pentru operatie au durat cateva luni, in care am achizitionat grefele, am proiectat si construit mulajul pentru grefa si, nu in ultimul rand, am pregatit psihologic pacienta. Ideea operatiei a fost a mea, insa citind si documentandu-ma, am constatat ca si alti medici din lume au gandit la fel. Interventia consta in realizarea unei disectii intre vezica si rect, in care am introdus un mulaj pe care am atasat grefa biologica, fixand-o cu adeziv biologic. Biotehnologia este stiinta materialelor biologice din tesuturi proprii sau de la alte specii. Folosesc biotehnologia de 2 ani incoace in operatii de reconstructie a tractului genital feminin. In tot acest timp, am colaborat foarte bine cu pacienta, care a inteles ca nu este un experiment, ci aplicarea unei tehnici deja utilizate in lume. Momentan, numai vaginul a fost reconstruit, pentru uter este nevoie de transplant. Exista in acest moment un proiect in desfasurare in acest sens”, a declarat Prof. Univ. Dr. Bratila.  

Grefa acelulara Surgisis este folosita de medici pentru a imbunatati viata pacientilor, permitand corpului sa-si regenereze in mod natural tesutul lipsa. Grefa biologica interactioneaza cu corpul, initiind cresterea si remodelarea tesutului la nivelul matritei corespunzatoare vaginului nou. In timp, acest tesut devine propriul tesut al organismului, transformandu-se in tesut vaginal viabil, puternic, cu propriile vase de sange. Fiind acelulara, grefa Surgisis reduce riscul de transmitere a infectiilor, de reactie inflamatorie sau de rejectie.  

Pacientele la care s-a facut vaginoplastia cu grefa vor purta dupa interventie un dilatator vaginal pentru o anumita perioada de timp si vor putea sa aiba raport sexual dupa aproximativ 4-6 saptamani.

Exista tratament pentru agenezia vaginala. Fii propriul tau sustinator!

Interventia chirurgicala de reconstructie vaginala cu biogrefa efecuata de Prof. Univ. Petre Bratila in Spitalul Eurolinic a fost o reusita.

Ceea ce as vrea sa le spun si altor tinere care au problema mea este sa fie constiente ca exista tratament pentru agenezia vaginala. Ca trebuie sa fie propiul lor sustinator si sa nu se descurajeze sau sa se lase influentate de acei medici care le spun ca ei nu pot face nimic pentru ele.” – ne-a spus cu un sentiment de incredere Alina, inainte de a se externa.

Operatia a fost realizata pro bono si reprezinta o continuare a programului de operatii in scop umanitar efectuat de catre echipa de ginecologi coordonata de Prof. Dr. Bratila. Anul acestata, o femeie gravida de 29 de ani cu cancer de col uterin a fost operata in timpul sarcinii printr-o tehnica conservatoare care a permis ducerea sarcinii pana la termen si nasterea unei fetite perfect sanatoasa. Acesta reprezinta primul caz din Romania si al doilea din lume. Atat interventia chirurgicala pentru tratamentul cancerului de col uterin, cat si nasterea prin cezariana au fost efectuate pro bono.

Afla mai multe despre sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)

Daca tocmai ai fost diagnosticata cu MRKH, probabil ca te intrebi de ce are o denumire atat de lunga. Se numeste asa dupa numele tuturor medicilor implicati in descoperirea acestei afectiuni. Insa dincolo de nume, probabil ca te simti confuza, speriata si trista afland ca ai aceasta problema.

De aceea, urmatoarele informatii te pot ajuta sa intelegi ce inseamna aceasta afectiune, cum te poate influenta si mult mai important, ca nu trebuie sa te izolezi, ca exista o rezolvare terapeutica.

Ce este sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)?

Sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) este o malformatie congenitala care afecteaza sistemul reproductiv al femeii. Uterul si vaginul se dezvolta partial sau sunt absente, in timp ce ovarele si trompele uterine sunt normale.  

Femeile cu aceasta afectiune nu au menstruatie, acesta fiind cel mai observabil semn. Cariotipul este intotdeauna feminin (46, XX) si ovarele sunt functionale, cu un nivel hormonal normal. De asemenea, aceste femei au organe genitale externe normale, iar sanii si parul pubian sunt dezvoltate normal. Desi nu vor putea sa poarte o sarcina, uterul fiind absent, aceste femei vor putea avea copii ca urmare a reproducerii asistate.

In plus fata de anomaliile la nivelul aparatului genital, o parte din aceste femei pot avea malformatii in alte zone ale organismului. Astfel, rinichii pot avea forma sau pozitie anormala sau unul din rinichi poate sa nu se dezvolte (agenezie renala unilaterala). De asemenea, pot sa apara anomalii scheletale, in mod particular la nivelul corpilor vertebrali. Femeile cu sindromul MRKH pot avea surditate sau anumite malformatii cardiace.

Ce alte denumiri se mai folosesc?

  • Absenta congenitala a uterului si vaginului
  • Agenezie vaginala si uterina
  • Sindromul MRKH
  • Sindromul Rokitansky
  • Agenezie Mülleriana
  • Aplazie Mülleriana
  • Disgenezie Mülleriana

Cat de frecvent este sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)?

Sindromul Rokitansky afecteaza una din 5000 de fete.

Este o boala genetica?

Cauza este necunoscuta pe deplin, desi se considera ca exista o combinatie de factori genetici si de mediu. Spectrul malformatiilor intalnite sugereaza un defect de dezvoltare in timpul embriogenezei (la sfarsitul saptamanii 4 a vietii fetale). Cercetarile recente au aratat ca exista clar o cauza genetica, afectiunea putand fi mostenita autozomal dominant cu penetrare incompleta si expresie variabila. In astfel de cazuri, este recomandata consilierea genetica.

Cum se diagnosticheaza sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)?

Ecografia abdominala este prima investigatie in evaluarea pacientelor cu suspiciune de agenezie utero-vaginala si este completata cu RMN pelvin, investigatie care vizualizeaza in detaliu malformatia. In plus, trebuie efectuat un control complet (ecografie renala, radiografie de coloana vertebrala, ecocardiografie si audiograma) pentru identificarea malformatiilor asociate.

Cum se trateaza sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)?

Tratamentul consta in crearea unui neovagin si trebuie oferit pacientelor cand sunt pregatite sa-si inceapa viata sexuala si sunt mature emotional (in jur de 17-21 ani).

Altcineva ar putea sa-si dea seama ca am sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)?

NU. Cu exceptia ta si a medicului ginecolog, nimeni nu va sti sau nu va putea observa ca te-ai nascut cu absenta vaginului. Dupa tratament, partenerul tau sexual nu va remarca nici o diferenta.

Voi putea vreodata sa am o viata sexuala satisfacatoare?

DA, cu tratament, relatiile sexuale sunt posibile si exista optiuni de fertilitate (mama surogat).

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Doctor in Stiinte Medicale

Surse de informatie:

  • Genetic Home Reference, www.ghr.nlm.nih.gov
  • Urology Care Foundation, www.urologyhealth.org
  • Cook Medical Biodisign, www.cookbiodesign.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.