Alte proceduri

Fie ca este vorba de operatia de corectare a monturilor (hallux valgus) sau de proceduri care pot avea rezultate favorabile atunci cand sunt aplicate din stadii cat mai timpurii ale bolii, medicii nostri ortopezi sunt aici ca sa-ti ofere cea mai buna rezolvare.

Artrodeza Lapidus - solutie eficienta in corectia diformitatilor complexe ale piciorului Hallux Valgus (monturi)

Monturile (hallux-valgus)  reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale antepiciorului, caracteristica femeilor de toate varstele si mult mai rara la sexul masculin. Montul la picior, se refera de fapt la o proeminenta osoasa care apare pe partea mediala a piciorului si care in timp creste prin accentuarea diformitatii. Se caracterizeaza prin deviatia degetului mare spre exteriorul piciorului si a metatarsianului I spre interior. In fapt nu creste nici un os in plus, ci boala inseamna eminamente un dezechilibru muscular si ligamentar care duce la o deformare a pozitiei si a raporturilor osoase.

In stadiul avansat, tratamentul chirurgical este singurul tratament eficient de corectie

Mai ales in stadiile avansate ale bolii, cand diformitatea este din ce in ce mai complexa, singurul tratament eficient este cel chirurgical si are rolul de a reechilibra functional piciorul prin obtinerea alinierii corecte si stabile a oaselor piciorului. Cu cat diformitatea se accentueaza in timp si apar multiple alte complicatii, tratamentul chirurgical al diformitatilor piciorului devine si din ce in ce mai complex.

Interventia chirurgicala de corectare a monturilor este complexa

Complexitatea interventiei se refera la faptul ca tratamentul va trebui sa se adreseze tuturor structurilor osoase, musculare si ligamentare afectate in scopul de a obtine un picior echilibrat si deplin functional. Artrodeza Lapidus este un procedeu chirurgical prin care se realizeaza corectia diformitatii hallux valgus prin reaxarea si stabilizarea articulatiei.

Infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP)

Principiul de la baza infiltratiilor cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP - Platelet-Rich Plasma) in leziunile musculoscheletale consta in administrarea unei plasme care contine o concentratie foarte mare de factori de crestere. Acestia sunt esentiali in procesul de vindecare in urma unor traumatisme la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor. Rezultate excelente in tendinite, epicondilite si fasceite si efecte in curs de evaluare in artroze.

Infiltratii cu acid hialuronic in genunchi

Acidul Hialuronic este un component natural al lichidului sinovial din genunchi care lubrifiaza articulatia, facilitand o miscare fluida, fara frecarea oaselor. Tehnica presupune injectarea direct in articulatia genunchiului a unor preparate sintetice de acid hialuronic care tind sa substituie lichidul articular. Efectul este pe termen lung, ducand la remedierea durerilor si a edemului, dar si la refacerea lichidului sinovial. Rezultatul este cu atat mai bun cu cat pacientul nu este foarte in varsta si nu are o forma avansata de artroza.

Osteotomia de gamba personalizata - Operatia care intarzie evolutia catre artroza genunchiului

Osteotomia personalizata este indicata in cazul pacientilor activi, cu greutate normala, cu varsta intre 30 si 60 de ani, care au deformitati constitutionale sau dobandite la nivelul genunchilor – asa numitii “genunchi de fotbalist” sau “genunchi de calaret”. Cazurile ideale sunt reprezentate de pacientii  care au durere doar intr-o parte a articulatiei genunchiului. Durerea apare atunci cand fac miscare sau stau in picioare pentru o perioada lunga de timp. Uneori, acesti pacienti pot prezenta si instabilitate articulara.

Daca nu se intervine la timp pentru corectarea acestei dezaxari de la nivelul genunchiului, se produce o degradare progresiva a cartilajului articular, cu aparitia artrozei avansate si compromiterea iremediabila a genunchiului si, in final, necesitatea de a inlocui intreaga articulatie printr-o endoproteza. Conservadu-se anatomia genunchiului, o interventie de osteotomie efectuata cu succes poate intarzia nevoia de protezare 10-15 ani in functie de calitatiile cartilajului restant. Un alt avantaj este acela ca dupa interventie, nu exista restrictii in ceea ce priveste activitatile fizice, pacientul putand practica inclusiv sporturi de contact.

Operatia de revizie de genunchi – inlocuieste proteza deteriorata in timp, oferind inca 15 ani de viata activa, fara durere

Operatia de inlocuire a unei proteze deteriorate poarta numele de „revizie”. Articulatia artificiala (proteza) se deterioreaza in timp. Se considera ca media de supravietuire a unei proteze este de 15 ani in 90% din cazurile in care proteza este de buna calitate, a fost implantata corect, iar pacientul a respectat indicatiile medicale. Unii pacienti vor avea nevoie de una sau doua revizii, in special daca operatia initiala de protezare s-a efectuat la o varsta tanara sau daca pacientul are un stil de viata foarte activ fizic. 

Revizia este o interventie chirurgicala extrem de dificila, din cauza ca proteza implantata cu ani in urma s-a degradat, iar in jurul ei exista defecte osoase care trebuie reconstruite pentru a putea sustine un nou implant. Operatia necesita multa experienta chirurgicala in protezarea articulatiilor, precum si o dotare tehnica ridicata a blocului operator. De multe ori, pacientii se prezinta la medicul ortoped in stadii neglijate, cu implanturi care s-au uzat si care ar fi trebuit schimbate mult mai repede.  

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.