Proteza tumorala de genunchi

Solutie finala viabila, alternativa la artrodeza (blocarea genunchiului) sau amputatie

Procedura a fost initial folosita in cazul tumorilor osoase care ar fi necesitat amputatia membrului inferior, fiind solutia de tratament chirurgical al cancerului, insa cu pastrarea genunchiului. Tehnica protezei tumorale de genunchi inlocuieste atat genunchiul distrus, cat si tibia si femurul distruse.

In plus fata de indicatia de cancer osos in jurul articulatiei genunchiului, un medic ortoped experimentat poate utiliza procedura de proteza tumorala in cazuri ortopedice complexe, care altfel ar fi avut indicatie de amputatie sau de artrodeza (blocarea genunchiului):

  • Cazuri de revizie complexe in care pacientii se prezinta la medic in momentul in care s-a produs distrugerea importanta a capitalului osos (cazuri de re-revizie esuate de artroplastie de genunchi)
  • Esecuri ale osteosintezei in caz de fracturi complexe la nivelul genunchiului/femurului (pseudoartroze) la pacientii varstnici, cu grad avansat de osteoporoza
  • Cazuri complexe de leziuni tramatice la nivelul genunghiului cand apar complicatii. Un exemplu este cand pacientul sufera un accident si se produce o explozie a genunchiului sau femurului, cu distructia avansata, care fie nu mai poate fi reconstruita, fie daca este reconstruita, necesita un numar mare de interventii care duc la pierderea functiei genunchiului. In aceasta situatie, proteza tumorala de genunchi este singura solutie.

Proteza tumorala de genunchi permite reconstructia membrului afectat dupa indepartarea tumorii maligne osoase

Amputatia a reprezentat metoda standard de tratament a celor mai multe cancere ale osului. Insa progresul in ortopedie, bio-inginerie, imagistica, radioterapie si chimioterapie a facut ca astazi, chirurgia conservatoare - prin care tumora este indepartata, insa cu pastrarea in mare parte a membrului, sa fie considerata o optiune sigura si indicata de rutina in aproximativ 90% din pacientii cu tumori maligne la nivelul oaselor membrelor (osteosacrom, sarcom Ewing, condrosarcom) cu conditia ca pacientii sa se prezinte din timp la medic si nu atunci cand tumora a metastazat

Astazi, reconstructia osului cu proteza tumorala dupa indepartarea cancerului este tratamentul de baza. Proteza tumorala are avantajul ca faciliteaza reluarea functiei articulatiei si a membrului afectat si permite intoarcerea rapida a pacientului la activitatile curente. Deoarece cancerele osului sunt tumori dinamice care se modifica in timp si ca urmare a tratamementului, reconstructia endoprotetica se face folosind proteze modulare, al caror design permite o flexibilitate intra-operatorie care se adapteaza la volumul final de os rezecat. Imediat dupa implantare, pacientul poate incepe un program de recuperare riguros, ceea ce il va ajuta sa-si recapete mobilitatea si independenta.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.