Varicolelul la copii

Articol de Dr. Dan Cristea Medic specialist Chirurgie pediatrica

Varicocelul reprezinta dilatatia venelor la nivelul scrotului, asemanator cu varicele care apar la nivelul membrelor inferioare. Aproximativ 15% din baieti pot avea aceasta afectiune care apare mult mai frecvent pe partea stanga, unde particularitatile anatomice ale venei testiculare favorizeaza staza si dezvoltarea varicozitatilor.  Majoritatea varicocelelor se dezvolta progresiv, in timp. Apar frecvent la pubertate, desi se pot dezvolta si mai devreme. Varicocelul poate avea consecinte ulterioare asupra fertilitatii, fiind o cauza frecventa de productie scazuta de spermatozoizi si de afectare a calitatii acestora. Din fericire, varicocelul poate fi diagnosticat usor si frecvent nu necesita tratament, Totusi, daca varicocelul determina simptome, poate fi tratat chirurgical.

Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale, toate vizand indepartarea stazei din vasele spermatice, cu reluarea circulatiei normale la nivelul testiculului si pastrarea functiei acestuia. Modern, aceasta afectiune se trateaza cu succes prin laparoscopie.

In Spitalul Baneasa, Dr. Dan Cristea, Medic Specialist Chirurg Pediatru, cu experienta in afectiuni urologice pediatrice va stabili care abordare este cea mai potrivita in cazul baiatului tau: interventie chirurgicala imediata sau operatie dupa o perioada de asteptare, cu urmarire ecografica pentru a se asigura ca tesiculul se dezvolta normal

Dr. Dan Cristea este medic specialist chirurg pediatru si seful Sectiei de Chirurgie Pediatrica din Spitalul Baneasa. Preocupat permanent de pregatirea profesionala, Dr. Cristea a urmat cursuri postuniversitare in urologie pediatrica, ureteroscopie diagnostica si terapeutica, chirurgia hipospadiasului si chirurgia laparoscopica pediatrica.

In Spitalul Baneasa, Dr. Cristea trateaza numeroase afectiuni urologice la nou-nascuti, sugari, copii mici si adolescenti.

Ariile de expertiza sunt: chirurgia hipospadiasului primar si a hipospadiasului multiplu operat si esuat, hernia inghinala si ombilicala, reimplantari ureterale pentru refluxul vezicoureteral, pieloplastia pentru sindromul obstructiv de jonctiune pieloureterala, hidrocel, varicocel, chist de cordon spermatic, testicul necoborat, etc.