Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testul Genomind – pionier in regandirea tratamentului pentru boli psihice

Una dintre marile provocari ale medicilor psihiatri in managementul pacientilor cu tulburari de sanatate mintala o reprezinta identificarea medicatiei potrivite, in doza potrivita. De multe ori, medicii sunt nevoiti sa recurga la abordarea “incercare si eroare”, adica sa prescrie un anumit medicament pentru o perioada de timp pentru a-i observa eficacitatea. Cu toate acestea, doar 50% dintre pacienti raspund la medicamentele de prima linie. Acest lucru nu numai ca agraveaza evolutia bolii, dar creste si costul tratamentului pentru pacient. Prin urmare, intelegerea modului in care bagajul genetic al pacientului influenteaza metabolizarea medicatiei ajuta la crearea unei abordari personalizate, mai eficiente a planului de tratament, accelerand astfel initierea tratamentului si reducand esecurile terapeutice si minimalizand recidivele bolii.

Medicii pot optimiza tratamentul in tulburarile de sanatate mintala cu ajutorul testului genetic Genomind Professional PGx. Acesta este cel mai complex test de farmacogenetica din domeniul sanatatii mintale si este disponibil in Romania, in exclusivitate, in laboratoarele Genetic Center, din Reteaua privata de Sanatate REGINA MARIA. Testul Genomind Professional PGx analizeaza polimorfisme in 24 de gene, din care 15 gene de farmacodinamica (care arata cat de potrivit este compusul pentru organism, interesand  interactiunea cu receptori, transportori si neurotransmitatori) si 9 gene de farmacocinetica (care evidentieaza cat timp ramane compusul in organism si care este doza potrivita).

Lansata in mai anul trecut la nivel mondial, noua varianta updatata a testului genetic Genomind ofera o abordare personalizata in managementul afectiunilor psihice, recunoscand variatia eficacitatii tratamentului si sensibilitatea tulburarilor de sanatate mintala induse de modificarile genetice. Astfel, testul farmacogenetic imbunatateste rezultatele terapeutice pentru pacienti, printr-o selectie mai precisa a medicamentelor potrivite pacientului in functie de materialul sau genetic.

Testul genetic optimizeaza procesul de prescriere a tratamentului corect, in doza potrivita

Testul genetic Genomind Professional PGx ofera medicilor informatii importante despre profilul genetic al pacientului, analizand 24 de gene implicate in raspunsul pacientului la 130 de medicamente folosite in  urmatoarele afectiuni psihice:

 • Depresie
 • Anxietate
 • Tulburare bipolara
 • Schizofrenie
 • Autism
 • Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD)
 • Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
 • Tulburare obsesiv-compulsiva (TOC)
 • Dependenta si abuzul de substante
 • Durere cronica

Testarea farmacogenetica – simpla si rapida

Genomind Professional PGx este un test genetic sigur si nedureros, obtinut prin prelevarea unei probe din cavitatea bucala (raclaj bucal), cu ajutorul unui kit special. Probele sunt apoi trimise pentru a fi analizate in laboratoarele  partenere, iar in termen de 10-15 zile lucratoare din momentul in care probele ajung in laborator este eliberat un raport complet al medicamentelor potential eficace, ineficiente si daunatoare in tratarea unei game largi de tulburari de sanatate mintala. Fiecare proba este testata de doua ori, pentru a mentine o precizie de 99,9% a rezultatelor furnizate.

Odata cu rezultatele testului, medicii psihiatri beneficieaza de consultanta genetica si clinica, pentru o cat mai buna interpretare a informatiilor tehnice si stiintifice cuprinse in raportul furnizat de test.

Testul Genomind este o metoda revolutionara cu ajutorul careia medicul psihiatru stabileste eficient planul de tratament personalizat in functie de bagajul genetic al pacientului, prescriind acele medicamente care raspund cel mai bine, in dozele potrivite. De asemenea, intrucat testul analizeaza modul in care organismul raspunde la tratament, medicul va sti ce medicamente trebuie evitate deoarece acestea prezinta un risc mai mare de a fi ineficiente sau de a cauza efecte adverse majore. Concret, in functie de rezultatele testului genetic, medicatia va fi ajustata astfel incat sa fie, in egala masura, bine tolerata de organism si eficienta in a trata tulburarea de sanatate mintala.

Eficacitatea testarii farmacogenetice in influentarea rezultatului medicatiei bolilor psihice

Peste 80% dintre pacientii care au beneficiat de testare genetica au raportat imbunatatiri semnificative, efecte adverse reduse ale medicamentelor, imbunatatirea calitatii vietii si rate semnificativ mai mici de esecuri ale tratamentului. Cel putin asa a aratat un studiu naturalistic, observational, publicat in 2018, care a evaluat eficacitatea testarii genetice in optimizarea tratamentului tulburarilor de sanatate mintala.

Conform cercetarii, utilizarea testelor farmacogenetice pentru a ghida alegerile terapeutice este dovedita si necesara din punct de vedere medical in tratamentul tulburarilor depresive majore sau in anxietate, atunci cand pacienta are cel putin un tratament esuat.

De asemenea, studiul a aratat ca pacientii ai caror medici au incorporat testul Genomind in managementul afectiunilor lor au raportat, comparativ cu pacientii care nu au utilizat testele genetice:

 • 40% mai putine vizite in camere de urgenta
 • 58% mai putine spitalizari la pacienti
 • O diminuare a costurilor de tratament cu 1.948 de dolari in primele 6 luni de tratament

Pentru pacient, testarea genetica asigura o sansa mai mare de a controla boala si de a avea o calitate a vietii mai buna, iar pentru medic - oportunitatea de a identifica solutia terapeutica potrivita pentru fiecare pacient.

Consultanti:

Dr. Irina Iordanescu, medic specialist Genetica Medicala

Dr. Cosmin Arsene, consultant stiintific in Laboratorul Genetic Center, parte a Retelei de Sanatate REGINA MARIA

Surse:
Kitul de prezentare a testului Genomind Professional PGx
www.bloomberg.com
www.corporatewellnessmagazine.com
www.ncbi.nlm.nih.gov

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.