Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testele de fertilitate masculina efectuate acasa – sunt eficiente?

Testele de fertilitate masculina efectuate acasa – sunt eficiente?

Intrebare: Testul pentru determinarea calitatii spermei pe care il efectuez acasa imi poate spune daca sunt sau nu fertil?

Raspuns: Testele de fertilitate efectuate la domiciliu masoara cantitatea spermatozoizilor din lichidul seminal ejaculat in timpul unui orgasm. Insa factorul cantitativ este doar unul dintre factorii care influenteaza fertilitatea barbatului.

Testele de fertilitatea efectuate la domiciliu presupun ca barbatul sa ejaculeze intr-un recipient. Procedurile pentru transferul spermei si completarea testului pot sa varieze, iar rezultatele sunt disponibile in aproximativ 10 minute.

Testele depisteaza o proteina care se regaseste doar in sperma. Daca testul efectuat acasa indica faptul ca aceasta concentratie de sperma este sub 20 de milioane per mililitru (negativa), vei dori probabil sa mergi la un consult pentru o evaluare completa a fertilitatii. Daca testul arata peste 20 de milioane per mililitru, concentratia este considerate normala.

Cantitatea de sperma nu indica daca esti sau nu fertil, ci doar determina concentratia de sperma, fara sa masoare alti factori.

Multe dintre cauzele infertilitatii masculine sunt trecute cu vederea in aceste teste efectuate la domiciliu. O spermograma tipica efectuata de catre medicul specialist evalueaza:

  • Volumul spermei
  • Numarul total de spermatozoizi
  • Concentratia spermei
  • Vitalitatea spermatozoizilor (procentul de spermatozoizi vii)
  • Motilitatea (miscarea spermatozoizilor)
  • Morfologia (forma spermatozoizilor)

Daca iti faci griji privind fertilitatea, mergi la un consult pentru o evaluare. Daca te bazezi exclusiv pe testele efectuate la domiciliu, acestea te pot face sa amani evaluarea adecvata si, astfel, tratamentul potrivit.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org