Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Spermograma: ce inseamna si cand este recomandata

Spermograma: ce inseamna si cand este recomandata

Spermograma este un test al fertilitatii masculine prin intermediul caruia sunt evaluate anumite caracteristici ale spermei si ale spermatozoizilor – spermograma arata numarul si calitatea spermatozoizilor, precum si capacitatea acestora de a fecunda.

Cand este recomandata

Spermograma poate fi indicata in urmatoarele situatii:

  • Pentru stabilirea diagnostocului de infertilitate masculina (incluzand azoospermia, oligozoospermia, astenozoospermia, teratozoospermia)
  • Evaluarea eficientei vasectomiei
  • Diagnosticul hematospermiei
  • Evaluarea eventualelor sechele ale parotiditei epidemice (cunoscuta ca sub denumirea de oreion) asupra tesutului spermatogen si ale varicocelului asupra spermatogenezei

Conditii de recoltare

Recoltarea se realizeaza prin masturbare, fara utilizarea lubrifiantilor, dupa o toaleta prealabila a penisului cu apa si sapun. Atat inainte de recoltare, cat si in ziua recoltarii trebuie urmate anumite recomandari:

  • Perioada de abstinenta intre 2 si 7 zile
  • Trebuie colectata toata cantitatea de ejaculat (sperma) in recipientul pus la dispozitie de catre laborator (cea mai mare concentratie de spermatozoizi se afla in prima parte a ejaculatului).
  • Daca recoltarea nu se realizeaza la laborator, proba trebuie sa ajunga in mai putin de 30 de minute, avand grija ca pe parcursul transportului sa fie tinuta cat mai aproape de corp.
  • Este total contraindicata recoltarea prin coitus interruptus.

Interpretarea rezultatelor

Volum: Rezultate normale: 2-5 ml/ejaculare. Volumul mai mic de 2 ml se numeste microspermie (hipospermie). Hipospermia poate indica o inflamatie cronica a veziculelor seminale si a prostatei. Absenta totala a spermei de numeste aspermie.

Culoare: Sperma este considerata normala cand are culoarea alba cu o tenta galbena usoara, opaca.

pH: Valorile normale ale pH-ului materialului seminal sunt considerate intre 7.12 si 8. Reducerea pH-ului este, de regula, un semn al inflamatiei tractului genital. pH-ul scazut reduce motilitatea spermatozoizilor si are un efect negativ asupra acestora.

Timp de lichefiere: Valorile normale sunt considerate intre 0 si 30 minute. Imediat dupa ejaculare, sperma are o vascozitate ridicata, care impiedica libera circulatie a spermatozoizilor. Dupa ejaculare, substantele coloidale, care ofera vascozitatea materialului seminal, sunt descompuse rapid de enzime speciale si sperma se lichefiaza, eliberand spermatozoizii. Perioada mai lunga a lichefierii spermei apare, de regula, in cazul tractului genital masculin inflamat (de exemplu, pe fondul infectiilor genitale).

Concentratie: Numarul spermatozoizilor intr-un mililitru de lichid seminal ejaculat (densitatea spermatozoizilor) ar trebui sa fie de cel putin 20 milioane (normozoospermia). Oligozoospermia se caracterizeaza printr-un numar de spermatozoizi pe 1 ml de sperma mai mic de 20 milioane. Intre numarul redus de spermatozoizi in sperma si capacitatea barbatului de a concepe un copil nu exista o legatura directa, dar oligozoospermia severa este, de regula, asociata cu o probabilitate mare a infertilitatii. Azoospermia indica absenta deplina a spermatozoizilor in materialul seminal – aceasta este un semn clar de infertilitate si poate sa se manifeste in cazul leziunii ambelor testicule sau a ambelor ducturi spermale.

Forma: Spermatozoizii cu forma normala ar trebui sa aiba un cap rotunjit si o coada subtire, dreapta si lunga.

Motilitate: Spermatozoizii normali sunt capabili sa se deplaseze rapid, pe o linie dreapta, datorita miscarilor ondulatorii ale cozii. In fertilizare participa, exclusiv, spermatozoizii cu miscare liniara activa. In functie de tipul de miscare se disting urmatoarele tipuri de spermatozoizi:

  • Tip “a”: mobilitate rapida, cu batai ale cozii in fascicul stramt, insotite de miscari laterale ale capului, permitand o progresie in linie dreapta;
  • Tip ”b”: cu miscari ale cozii, dar fara miscari ale capului, fara deplasare in linie dreapta sau cu deplasare rectilinie, dar lenta;
  • Tip ”c”: vibratii frenetice si anarhice determinand doar miscari pe loc;
  • Tip ”d”: spermatozoizi imobili, adesea confundati cu cei morti

Astenozoospermia (astenospermia) reprezinta incetinirea vitezei de miscare a spermatozoizilor si cresterea numarului spermatozoizilor imobili.

Tehnici de analiza

Computer Assisted Semen Analysis (CASA)

Este o tehnica de analiza automata a materialului seminal. Se bazeaza pe analiza imaginii si pe urmarirea miscarilor celulelor. Este utilizata frecvent evaluarea concentratiei spermatozoizilor si a caracteristicilor de mobilitate, cum ar fi viteza si viteza liniara. Prezinta avantajul ca lichidul seminal este analizat complet in timp relativ scurt. Rezultatele testelor sunt mai obiective datorita standardizarii conditiilor de testare.

Leucoscreen

Reprezinta o metoda de screening care face diferenta intre celulele peroxidaza-pozitive (leucocite, granulocite, neutrofile) si alte celule rotunde (peroxidaza-negative). Cresterea numarului de leucocite in materialul seminal este, de regula, observata in cazul infectiilor, al tumorilor sau al calculilor.

Testul SpermMar

Este efectuat pentru determinarea anticorpilor antispermatozoizi in sperma. Este un test rapid de aglutinare a spermatozoizilor cu particule latex captusite cu anticorpi anti-IgA sau cu IgG umane. Testul Mar nu poate fi efectuat decat in prezenta spermatozoizilor mobili. Dezavantajul este ca probele care au concentratii reduse de spermatozoizi sau o mobilitate foarte redusa a acestora pot da rezultate fals-negative. Se recomanda in urmatoarele cazuri:

  • aglutinarea spermatozoizilor
  • antecedente de traumatism testicular sau biopsie
  • vasectomie
  • infectii genitale
  • leziuni obstructive ductale

Anticorpii sunt depistati la aproximativ 8% dintre barbatii infertili

Interpretare si valori de referinta test Mar:

  • 0-19% spermatozoizi reactivi – test negativ
  • 20-49% spermatozoizi reactivi – test pozitiv cu posibila infertilitate imunologica
  • >50% spermatozoizi reactivi – test pozitiv cu probabilitate crescuta de infertilitate imunologica

Determinare fragmentare a ADN-ului

Alaturi de spermograma, determinarea anticorpilor antispermatici din sperma si spermocultura, determinarea gradului de fragmentare a ADN-ului spermatozoizilor (Sperm DNA Fragmentation – SDF) este o analiza genetica importanta in investigatiile cuplului infertil – aceasta este realizata cu ajutorul kit-ul Halosperm care se bazeaza pe metoda dispersiei cromatinei spermatozoidului (Sperm Chromatin Dispersion – SCD), spermatozoizii cu ADN-ul nefragmentat prezentand un halo ce poate fi vizualizat microscopic in urma colorarii.

Halosperm este recomandat in urmatoarele cazuri:

  • Infertilitate masculina idiopatica (istoric indelungat de infertilitate sau inseminari repetate nereusite)
  • Pierderi repetate de sarcina
  • Varsta peste 45 ani, fumator, expunere la actiunea agentilor toxici (a barbatului)
  • Boli infectioase, varicocel, evaluarea evolutiei dupa operatia de varicocel

Nivelul de fragmentare al ADN-ului este > la pacientii cu astenozoospermie. In cazul in care SDF este mai mare de 30% sansele de obtinere a unei sarcini viabile prin inseminare intrauterina sau spontan scad semnificativ.

Consultant: Dr. Andreea Alexandru, Director Medical Laborator Central Regina Maria

Afla mai multe despre:

Recoltarea probelor de sperma