Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Test: “Ce stii despre fumatul in timpul sarcinii?”

Test: “Ce stii despre fumatul in timpul sarcinii?”

Acest test te va ajuta sa afli despre cum este afectat copilul tau, daca fumezi.

1.Majoritatea copiilor femeilor care fumeaza in sarcina au aceeasi greutate cu cea a copiilor nascuti din mame nefumatoare.

               Adevarat            Fals

2. Fumatul creste riscul de nastere prematura sau deces la nastere.

              Adevarat              Fals

3. Mamele care continua sa nu fumeze si dupa ce copilul s-a nascut, il protejeaza pe acesta de a face astm sau infectii cronice la nivelul urechilor.

             Adevarat           Fals

4. Copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii au un risc de 3x mai mare sa sufere de sindromul mortii subite a sugarului.

              Adevarat          Fals

5. Femeile insarcinate trebuie sa evite fumatul pasiv.

              Adevarat         Fals

6. Femeile care fumeaza in timpul sarcinii au o mai mare probabilitate sa nasca copii cu defecte de nastere.

              Adevarat            Fals

7. Fumatul nu creste riscul de sarcina ectopica.

              Adevarat       Fals

8. Femeile nu trebuie sa fumeze daca alapteaza.

              Adevarat       Fals

Raspunsuri corecte

1. Fals.  Greutatea este in medie mai mica cu 500 g si exista o mai mare probabilitate ca bebelusul sa se nasca prematur si sa aiba nevoie de ingrijire speciala dupa nastere. Fumatul aproape dubleaza riscul unei femei de a avea un copil cu greutate mica la nastere, ceea ce creste riscul ca acesta sa sufere de anumite afectiuni sau sa moara.
2. Adevarat.  Studii recente au aratat ca fumatul creste cu aproximativ 30% riscul de nastere prematura. In mod normal, durata unei sarcini este de 40 saptamani. Nasterea prematura este definita ca nasterea unui copil inainte de 37 saptamani. Nicotina si monoxidul de carbon, un gaz continut si in gazele de esapament, sunt doua substante chimice care pot fi periculoase pentru copil, deoarece impiedica substantele nutritive si oxigenul sa ajunga la copil, in perioada cand acesta se dezvolta.
3. Adevarat. Copiii mamelor fumatoare pot fi mai putin dezvoltati decat ai mamelor care nu fumeaza. In general, copiii ai caror mame au fumat in timpul sarcinii sau care au fost expusi fumatului pasiv dupa nastere, au plamanii mai putin dezvoltati. Plamanii si caile aeriene ale unui copil au dimensiuni mici. Cand un copil mic inhaleaza aer care contine fum de tigara, respiratia lui se face cu dificultate si aceasta poate cauza probleme respiratorii, cum ar fi bronsita sau pneumonia.
4. Adevarat. Sindromul mortii subite a sugarului este principala cauza de deces la copiii cu varsta mai mica de 12 luni si reprezinta moartea copilului, fara o cauza identificata. Fumatul in prezenta copilului este un factor de risc pentru sindromul mortii subite a sugarului.
5. Adevarat. Studiile au aratat ca expunerea constanta la fumatul pasiv poate incetini dezvoltarea fatului, crescand probabilitatea ca bebelusul sa aiba o greutate mai mica la nastere.
6. Adevarat. Copiii nascuti din mame care au fumat in timpul sarcinii au un risc mai mare sa aiba defecte de nastere cum ar fi, “buza de iepure” (o fisura a buzei) sau o despicatura a valului palatin (o fisura a boltii gurii).
7. Fals.  Fumatul creste probabilitatea unei femei de a avea o sacina ectopica, in care embrionul se implanteaza in trompa uterina, si nu la nivelul uterului.
8. Adevarat. Nicotina poate fi transmisa prin laptele matern, sugarului.

Text adaptat dupa materialul “Stop smoking. Start living”, NHS, GoSmokeFree