Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Solutii pentru a usura recoltarea sangelui: Accuvein si UltraTouch

Cei mai multi oameni se tem de momentul in care este nevoie sa li se recolteze sange, fie pentru ca se tem de durerea data de intepatura, fie de teama ca „nu au vene”, fie pentru ca le este teama sa vada sange. Cu ajutorul a doua noi dispozitive medicale recoltarea sangelui se face mai simplu, „prinderea venelor” se face fara dificultati, se reduce semnificativ frecventa situatiilor cand este nevoie de repetarea intepaturii, se evita situatia perforarii vasului de sange pentru ca nu s-a putut indentifica o vena potrivita iar recoltarea decurge mai usor si mai rapid.

In laboratoarele din cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA se utilizeaza doua dispozitive care asigura siguranta si un plus de confort persoanelor care au nevoie de recoltarea sangelui in vederea stabilirii unui diagnostic de laborator: Accuvein, aparatul prin care venele devin vizibile si sistemul de recoltare UltraTouch cu retragere automata a acului dupa utilizare.

Cum functioneaza Accuvein

Prelevarea probelor de sange pentru analize de laborator poate fi simplificata prin folosirea Accuvein, un aparat care utilizeaza lumina infrarosie pentru a face observabila la nivelul tegumentului vascularizatia (prezenta sub tegument). Aparatul este un dispozitiv portabil, de mici dimensiuni, care proiecteaza un facicul laser pe piele, pentru a evidentia, in timp real, o harta a venelor pacientului; acest lucru va permite cadrului medical sa observe si sa gaseasca vena care are dimensiunea si localizarea potrivita, vena prin care sa se realizeze punctia venoasa sau alte proceduri care implica necesitatea de a localiza cat mai exact venele superficiale (cateterism venos periferic).

Punctia venoasa pentru recoltarea de sange venos cu ajutorul unui ac este una dintre procedurile medicale invazive care se realizeaza cel mai frecvent in practica medicala. Chiar daca frecventa de utilizare a procedurii este mare, reperarea venei potrivite poate deveni o provocare pentru personalul medical, in anumite situatii, de exemplu cand pacientii sunt copii, sau la persoanele care sufera de obezitate sau de alte afectiuni.

Accuvein, fara a inlocui expertiza cadrului medical, are avantajul de simplifica observarea venelor, fiind un instrument util mai ales in cazul pacientilor la care abordul venos poate sa fie dificil - nou-nascuti, persoane cu obezitate. Dispozitivul Accuvein este util mai ales in sectiile de neonatologie, de pediatrie si de chirurgie bariatrica, dar si in punctele de recoltare analize pentru laborator.
Cum se foloseste Accuvein

Aparatul Accuvein se tine la o distanta de aproximativ 10 – 45 cm deasupra suprafetei pielii. Zona de interes este scanata cu ajutorul fasciculului luminos pentru a fi vizualizata. Dupa ce personalul medical a selectatat o vena, lumina de evidentiere va fi centrata direct deasupra traiectului central al venei. Personalul medical poate ajusta usor inaltimea si unghiului de proiectare in raport cu pielea pentru a obtine o calitate mai buna a imaginii venelor. Vizualizarea venelor este influentata de factori precum vascularizatia pacientului, profunzimea venelor, dar si iluminatul incaperii. O evidentiere mai putin optima poate sa apara in cazul in care exista afectiuni ale pielii (eczeme), cicatrici, tatuaje, denivelari cutanate, pilozitate.
Cand se indica utilizarea Accuvein

Aparatul Accuvein poate fi folosit in completarea vizualizarii si palparii standard a venelor, pentru a identifica venele cele mai potrivite pentru accesul venos, sau pentru a confirma ori infirma localizarea venelor identificate prin vizualizare si palpare.

Folosirea Accuvein este indicata in cazul tuturor pacientilor la care accesul venos este dificil, mai ales la:

 • Copii, inclusiv la nou-nascuti sau la prematuri
 • Varstnici
 • Pacienti cu obezitate (tesutul adipos in exces poate ingreuna abordul venos)
 • Pacienti cu insuficienta venoasa
 • Pacienti care urmeaza chimioterapie intravenoasa
 • Persoane cu pielea inchisa la culoare.

Avantajele folosirii Accuvein

Utilizarea dispozitivului Accuvein prezinta numeroase avantaje pentru pacienti:

 • Elimina riscul intepaturilor inutile, mai ales in cazul pacientilor care au nevoie frecvent de analize de sange, iar venele sunt mai dificil de vizualizat si palpat
 • Reduce disconfortul si anxietatea pacientilor
 • Ajuta la identificarea si evitarea valvelor si a bifurcatiilor venoase
 • Nu presupune contact direct cu pielea pacientilor
 • Este eficient inclusiv in cazul nou-nascutilor. La copiii nascuti prematur, folosirea aparatului Accuvein faciliteaza montarea de cateter venos
 • Nu implica efecte adverse pentru sanatate
 • Este usor de folosit; poate fi tinut in mana sau pe stativ. Folosirea unui accesoriu hands-free ii permite cadrului medical sa aiba ambele maini libere pentru efectuarea punctiei venoase
 • Prespune acuratete in reperarea venelor si precizie mai mica decat grosimea unui fir de par
 • Reduce durata procedurii de recoltare a sangelui
 • Permite un acces venos mai usor in cazul pacientilor cu obezitate
 • Imbunatateste rezultatele abordului venos in cazul administrarii intravenoase a chimioterapiei.

Sistemul de recoltare Ultratouch: cum functioneaza si care sunt avantajele pentru pacient

Sistemul UltraTouch este un dispozitiv medical ingenios care are incorporate trei functii importante:

 • Un sistem de retragere automata a acului din vena dupa utlizare, care reduce la minim intepaturile accidentale care ar putea aparea in cazul punctiilor venoase realizate cu utilizarea seringilor clasice.
 • Un sistem de punctie special cu varful acului in forma conica - Pentapoint care determina o alunecare mai usoara si o forta de penetrarea mai mica, ceea ce determina un grad mai mic de durere si imbunatateste confortul pacientului in momentul intepaturii.
 • O canula cu dimensiuni minime - RightGauge, care are un diametru intern mai mare, dar pereti extrem de subtiri ceea ce ajuta la „prinderea” venei potrivite mult mai usor, putandu-se utiliza in siguranta si asigurand accesul la vene care au diametrul redus. De asemenea, timpul de recoltare a sangelui este vizibil imbunatatit, recoltarea se face mult mai rapid in comparatie cu un sistem clasic. Pacientii care au vene greu accesibile, copiii sunt primii beneficiari ai acestui sistem de recoltare performant.

Utilizarea dispozitivului de recoltare UltraTouch asigura pacientilor o experienta mai putin dureroasa, cu un minim de disconfort, fara a se deteriora calitatea sangelui recoltat.

Surse de informatie:

 • https://www.accuvein.com/blood-draw/
 • https://www.accuvein.com/why-accuvein/article-library/
 • https://www.nice.org.uk/advice/mib6/chapter/technology-overview