Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Somnul de după-amiază

Copilul, mai ales la vârste mici (0-5 ani), are nevoie de somn suficient pentru o crestere si dezvoltare armonioasa. Somnul de dupa-amiaza, pe langa faptul ca ofera un moment de liniste bine meritat parintilor, reduce hiperactivitatea, anxietatea, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare, avand astfel efecte benefice asupra temperamentului, capacitatii de invatare precum si asupra comportamentului social. Necesarul de somn variaza in functie de varsta.

De cat somn au nevoie copii nostri

In jurul varstei de 18 luni, copilul devine din ce in ce mai interesat de mediul inconjurator insa are in continuare nevoie de somn dupa-amiaza. Parintii trebuie sa stabileasca un program fix de somn, eventual sa continue ritualul impus la cresa sau gradinita. Copilul este asezat in patut cu jucaria sau paturica preferata, i se citeste o poveste, se canta un cantec, exact ca atunci cand este pregatit de somnul de noapte. In felul acesta scade nivelul de agitatie si pregatim mental copilul pentru somn.

De asemenea, vom insista ca somnul de dupa-amiaza sa aiba loc tot in patul copilului si nu pe canapea, in patul parintilor in absenta elementelor stimulatoare (televizor, calculator, ciocolata, bauturi dulci).