Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Soarele imbatraneste pielea?

Articol de Dr. Dana Angela Opris
Soarele imbatraneste pielea?

Radiatiile UV sunt cele responsabile de colorarea/bronzarea pielii prin stimularea melanocitelor care produc pigmentul melanic. Intr-un an de zile, pentru majoritatea populatiei sunt 30 zile de expunere intensa la soare. In restul zilelor exista protectia hainelor impotriva radiatiilor UV periculoase. Din pacate, fata este singura parte a pielii care este expusa tot timpul anului fara protectie impotriva agresiunilor climatice.

Radiatiile UV constiue un factor de imbatranire real si profund al pielii, fiind principalul responsabil al deteriorarii ei. Dovada celor spuse o reprezinta pielea persoanelor obligate prin meseriile lor sa se expuna cronic agresiunilor solare: agricultori, marinari, alpinisti. La 35 ani, acestia au un aspect de varstnic.

Efectele negative apar in timp, Totul pare normal pana la un moment dat cand pielea incepe brusc degenerescenta: cateva riduri la coada ochilor, barbia dubla, debut de rid nazo-labial.

La varsta de 55 ani nu ne face placere, insa acceptam. Totusi, in cazul persoanelor iubitoare de soare, cand tenul se modifica la 35-40 ani, acestia considera ca este ceva de neacceptat.                  

Text: Dr. Dana Opris, Medic specialist dermato-venerologie