Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sarcina la adolescente

Sarcina la adolescente

Pentru o adolescenta sarcina poate avea un impact semnificativ asupra vietii ei, putand fi cea mai dificila din experientele pe care le va avea in viata. Ajuta-ti fiica sa inteleaga care sunt optiunile pe care le are, riscurile si provocarile unei sarcini si fii alaturi de ea pentru a putea face fata consecintelor acesteia.

  • Fii alaturi de ea

Sarcina la adolescente reprezinta o situatie de criza atat pentru tanara fata si familia ei, cat si pentru tatal copilului si familia acestuia. Reactiile frecvente sunt cele de furie, invinovatire sau negare. De asemenea, adolescenta ar putea experimenta anxietate, teama, soc sau depresie. Discuta cu fiica ta despre ceea ce simte si care ar fi optiunile pe care le are. Acum, mai mult ca niciodata, are nevoie de suport, indrumare si sfatuire.

  • Discuta optiunile

 Fiica ta, impreuna cu tatal copilului si parintii acestuia vor avea urmatoarele optiuni:

  • Sa pastreze copilul. Multe adolescente aleg sa duca la termen sarcina, iar unele dintre ele se casatoresc cu tatal copilului, crescandu-l apoi impreuna. Altele se pot baza pe ajutorul familiei pentru cresterea copilului. Totusi, poate fi dificil pentru o mama adolescenta sa-si termine scoala si sa obtina un loc de munca bun. Daca fiica ta alege sa pastreze sarcina, asigura-te ca intelege care vor fi provocarile si responsabilitatile implicate.
  • Sa dea copilul pentru adoptie. Daca fata ta alege aceasta modalitate, discuta cu ea despre ce optiuni de adoptie exista si asigura-te ca intelege care ar putea fi impactul emotional al acestui gest.
  • Sa termine sarcina. Daca fiica ta ia in considerare avortul, discuta cu ea riscurile si consecintele emotionale.

De asemenea, in plus fata de incurajarea de a vorbi cu tine, sfatuieste-ti fiica sa discute cu medicul obstetrician.