Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

RUBEOLA: Asigura-te ca ai copilul vaccinat

RUBEOLA: Asigura-te ca ai copilul vaccinat

Rubeola este o boala contragioasa provocata de un virus. In cazul unor persoane - in special, femeia insarcinata si copilul nenascut – rubeola poate fi severa. Asigura-te ca tu si copilul tau sunteti protejati fata de rubeola si ca ati facut vaccinurile conform schemei de vaccinare.

Copiii mici diagnosticati cu rubeola fac de obicei o forma usoara, cu semne si simptome care includ subfebrilitate, durere in gat si eruptie cutanata caracteristica - frecvent, aceasta apare initial pe fata si se raspandeste ulterior pe restul corpului; dureaza in jur de 3 zile.

Copiii mai mari si adultii este mai probabil sa aiba simptome precum cefalee, ochi inrositi si stare de disconfort general inainte de aparitia eruptiei.

Rubeola este periculoasa pentru femeia insarcinata si pentru fat

Cea mai severa complicatie a rubeolei este afectarea fatului. Daca femeia gravida este nevaccinata si se infecteaza cu virusul rubeolei poate suferi avort spontan (pierderea sarcinii in primele 23 de saptamani) sau fatul poate deceda la nastere. De asemenea, femeia gravida poate transmite virusul la fat, iar acesta poate dezvolta malformatii severe la nastere, precum:

  • Probleme cardiace
  • Surzenie sau orbire
  • Retard intelectual
  • Afectare hepatica sau splenica

Malformatiile severe la nastere sunt mai frecvente daca femeia se infecteaza la inceputul sarcinii, in special in primul trimestru (primele 12 saptamani). De fapt, femeile infectate timpuriu in sarcina au o probablilitate de 1 la 5 sa aiba probleme cu sarcina.

Copiii ar trebui sa fie vaccinati la timp conform schemei de vaccinare, pentru a fi protejati impotriva rubeolei si pentru a preveni raspandirea rubeolei la femeile gravide si la fetii acestora.

Protejeaza-ti copilul si pe celelalte persoane prin vaccinare

Cea mai buna metoda de protectie a copilului este ca acesta sa fie vaccinat conform schemei de vaccinare. Copiii ar trebui sa fie vaccinati impotriva rubeolei pentru a fi protejati de infectie si pentru ca ei sa nu transmita virusul la femeia gravida, precum si celor care nu pot fi vaccinati din motive medicale sau pentru ca sunt prea mici.

Vaccinul rubeolic este de obicei administrat ca parte din vaccinul combinat ROR, care protejeaza impotriva a  trei boli: rujeola, oreion si rubeola. Vaccinul ROR este sigur si eficient, fiind folosit la scara larga in SUA de peste 30 de ani.

Copiii ar trebui sa primeasca 2 doze de vaccin ROR:

  • Doza 1: la 12-15 luni
  • Doza 2: la 4-6 ani, inainte sa mearga la scoala

Medicul poate sa recomande, de asemenea, vaccinul RORV, un vaccin combinat care protejeaza impotriva a 4 boli: rujeola, oreion, rubeola si varicela.

discuta cu medicul sa te ajute in a decide care dintre vaccinuri trebuie efectuat.

Costurile vaccinului rubeolic

Programul nationae de vaccinare acopera costul vaccinurilor.

Calatoresti in strainatate?

Rubeola ramane o boala frecventa in multe zone din lume. Asigura-te ca tu si copilul tau sunteti protejati inainte de calatoria in strainatate. Intreaba medicul daca ar trebui sa iti vaccinezi copilul inainte sa plecati in calatorie.

Surse de informatie:

www.cdc.gov