Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Reconstructia ecografica a cavitatii uterine – metoda de finete pentru identificarea cauzelor infertilitatii feminine

Reconstructia ecografica a cavitatii uterine – metoda de finete pentru identificarea cauzelor infertilitatii feminine

Reconstructia ecografica a cavitatii uterine este o metoda de inspectie si evaluare de finete a endometrului, mai exact a spatiului anatomic unde are loc implantarea embrionului. Acesta investigatie poate identifica cauzele de infertilitate care la un examen ecografic simplu sunt mai dificil de constatat.” – mentioneaza Dr. Lara Andronescu, medic specialist obstetrica-ginecologie.

O ecografie simpla, de rutina, limiteaza, in timp ce o reconstructie ofera detalii importante legate de contur, forma, omogenitate, prezenta unor formatiuni intracavitare cu topografie exacta, baza de implantare, gradul de ocupare a cavitatii. Daca aceste formatiuni se afla in spatiul de implantare al embrionului pot reprezenta un obstacol in calea procesului de obtinere a unei sarcini pe cale naturala. O reconstructie ne ofera informatii despre statusul cavitatii uterine si ne orienteaza catre conduita terapeutica mai rapid.” – a concluzionat Dr. Andronescu.

Cum se realizeaza reconstructia ecografica a cavitatii uterine?

Aceasta procedura se realizeaza cu ajutorul unui ecograf performant ce detine un soft specializat dedicat reconstructiei. Ecografia este efectuata transvaginal si este o investigatie neinvaziva, fara efecte secundare si care poate fi repetata ori de cate ori este nevoie. Este deosebit de utila dupa o interventie chirurgicala intracavitara pentru controlul aspectului cavitatii si efectul tratamentului aplicat.

Ecografia presupune identificarea unei sectiuni uterine ideale care este reconstruita de catre aparat printr-o scanare a miometrului si endometrului ce are loc dintr-o extremitate in cealalta. La finalul procesului, care dureaza cateva secunde, ecograful ne reda o imagine cat mai reala si mai precisa a cavitatii uterine ce poate contine si partile interstitiale ale trompelor uterine, moment in care pentru obtinerea unei imaginii de buna calitate pacienta nu trebuie sa se miste.

Care este rolul reconstructiei ecografice a cavitatii uterine in infertilitate?

Rolul acestei ecografii este de a evalua cavitatea uterina cat mai exact si mai in detaliu, ceea ce va permite medicului sa poata formula un diagnostic corect sau sa faca un diagnostic diferential, elemente utile in cadrul investigatiilor unui cuplu infertil.

Avantajele acestei ecografii in contextul cuplului infertil sunt multiple:

 • Se vizualizeaza granita dintre endometru si miometru putand observa leziuni cu aspect sugestiv pentru adenomioza
 • Se analizeaza conturul regulat sau neregulat al peretelui endometrial putand constata zone de sinechie si gradul lor de ocupare a spatiului
 • Se identifica diverse formatiuni cum ar fi polipi endometriali (cu localizare exacta si evidentiere a bazei de implantare), mioame intracavitare si intramurale (in cazul mioamelor intramurale se urmareste gradul lor de amprentare a cavitatii)
 • Se constata un aspect arcuat al cavitatii, un uter septat, cu un sept partial sau complet, un uter unicorn cu sau fara corn rudimentar
 • Se poate face diagnostic diferential intre un uter septat si uter bicorn, un uter bicorn si un uter didelf, uter unicorn si uter cu o zona de sinehie.  Reconstructia ecografica uterine este unica metoda neinvaziva valida pentru a realiza aceste diagnostice diferentiale
 • Se poate constata o cavitate in forma de T, consecinta a expunerii la DES (dietilstilbestrol)
 • Se evalueaza o cavitate post curetaj uterin evacuator
 • In cadrul fertilizarilor in vitro se localizeaza zona ideala de plasare a embrionilor in cazul unui transfer de embrioni intr-o cavitate afectata ireversibil

In concluzie, reconstructia cavitatii uterine este o metoda rapida, usoara si precisa de explorare si apreciere a spatiului anatomic dedicat dezvoltarii unei sarcini.

Avantajele acestei ecografii nelegate strict de obtinerea unei sarcini:

 • Identificarea steriletului in cavitatea uterina si a unei eventuale migrari a acestuia
 • Se poate evalua gradul de penetrare a  corpului sau bratelor steriletului la nivelul miometrului
 • Se poate inspecta calitatea cicatricii post cezariana cu gradul ei de dehiscenta
 • Se poate localiza foarte corect un sac gestational incipient cu raportare la fundul uterului si distanta fata de orificiul cervical intern
 • Se poate vizualiza o sarcina cornuala
Cavitate uterina de aspect normal.
Arhiva personala Dr. Lara Andronescu
Cavitate uterina de aspect normal.
Arhiva personala Dr. Lara Andronescu
Cavitate uterina discret arcuata.
Arhiva personala Dr. Lara Andronescu
Cavitate uterina cu coarne alungite.
Arhiva personala Dr. Lara Andronescu
Cavitate uterina sever afectata postembolizare uterina.
Arhiva personala Dr. Lara Andronescu
Cavitate uterina sever afectata postembolizare uterina.
Arhiva personala Dr. Lara Andronescu
Uter unicorn.
Arhiva personala Dr. Lara Andronescu
Uter unicorn.
Arhiva personala Dr. Lara Andronescu

Ce implica aceasta reconstructie din partea medicului?

Rabdare, atentie, pasiune pentru detaliu, curiozitate si dorinta de a intelege ce se intampla si de a rezolva cat mai corect si mai rapid o situatie trenanta.

Dr. Lara Andronescu, Medic specialist obstetrica-ginecologie

Policlinica Floreasca, Policlinica Dorobanti, Spitalul Euroclinic

Supraspecializare si competente in: metode de reproducere umana asistata, fertilizare in vitro, histeroscopie, ecografie, fertiloscopie (laparoscopie transvaginala)

Cursuri si stagii de pregatire postuniversitara: Curs in domeniul fertilizarii in vitro, Spitalul „Wolfson”, Tel Aviv – Holon, Israel, 2012, Fertiloscopie (laparoscopie transvaginala), European Academy of Gynaecological Surgery, Leuven, Belgia, 2012