Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Prezentatia pelviana a copilului

Cu cateva saptamani inainte ca travaliul sa inceapa, cei mai multi copii se aseaza intr-o pozitie care sa le permita sa iasa din canalul de nastere mai intai cu capul. Totusi, nu se intampla intotdeauna asta si fesele sau picioarele copilului ar putea fi pozitionate primele. Aceasta conditie se numeste prezentatia pelviana si apare la aproximativ 1 din 25 de nou-nascuti la termen.

 

Care sunt diferitele tipuri de prezentatie pelviana?

 

Sezutul primul

Copilul este in prezentatie pelviana franca – capul pozitionat in partea superioara a uterului si fesele catre canalul de nastere cu ambele picioare intinse in sus in fata corpului. Aceasta este cea mai frecventa forma a prezentatiei pelviene.

 

 

 

 

 

Picioarele primele

Copilul este in prezentatie pelviana completa – capul localizat in partea superioara a uterului, picioarele indoite din genunchi si incrucisate, iar talpile aproape de fese.

 

 

 

 

 

De ce apare prezentatia pelviana?

Desi cauzele prezentatiei pelviene nu sunt intelese pe deplin, aceasta este mai frecventa in urmatoarele situatii:

  • Apare la urmatoarele sarcini
  • Ai o sarcina multipla
  • Ai un istoric de nastere prematura
  • Exista prea mult sau prea putin lichid amniotic
  • Uterul este de marime anormala sau cu fibrom
  • Placenta este inserata jos, acoperind partial sau complet colul uterin - placenta previa

Cum se diagnosticheaza prezentatia pelviana?

Cu cateva saptamani inainte de data estimata a sarcinii, medicul iti va palpa abdomenul pentru a localiza capul, spatele si fesele copilului. Daca exista vreo suspiciune ca bebelusul se afla in prezentatie pelviana, medicul obstetrician va efectua o ecografie pentru a confirma pozitia.

Prezentatia pelviana inseamna ca ceva nu este in regula cu copilul?

Desi majoritatea copiilor se vor naste sanatosi, exista un risc mic pentru anumite probleme, cum ar fi malformatiile congenitale.

Poate fi modificata pozitia copilului?

Este indicat sa se incerce schimbarea pozitiei copilului intre saptamanile 32 si 37 de sarcina. Deoarece exista mai multe metode care au diverse rate de succes, este bine sa discuti cu medicul tau obstetrician pentru a vedea ce-ti recomanda.

Metode medicale:

  • Versiunea externa. Este un  termen medical sofisticat care inseamna repozitionarea corecta a copilului in uter. Este o manevra nonchirurgicala, in care medicul obstetrician va impinge usor la nivelul abdomenului inferior pentru a intoarce copilul cu capul in jos. Pentru efectuarea acestei proceduri, ti se va administra un tratament care produce relaxarea uterul si se va efectua initial o ecografie pentru evaluarea pozitiei copilului, localizarii placentei si a cantitatii de lichid amniotic. In timpul manevrei, bataile cordului copilului vor fi atent monitorizate astfel incat daca apare vreo problema, medicul sa poata sa se opreasca imediat.

Versiunea externa are o rata de succes ridicata. Totusi, va fi mai dificil de efectuat pe masura ce data probabila a nasterii se apropie.

Metode naturale:

  • Ridicarea bazinului. Folosind o perna mare, ferma, ridica coapsele la aproximativ 30 cm de sol pentru 10-15 minute, de trei ori pe zi. Este recomandat sa faci asta pe stomacul gol, cand copilul este activ. Incearca sa te concentrezi asupra copilului, fara sa-ti incordezi corpul si in special zona abdominala.
  • Foloseste muzica. Copilul poate auzi muzica si multe femei au folosit muzica sau inregistrarea vocii lor pentru a incerca schimbarea pozitiei copilului lor. Copilul ar putea sa fie incurajat sa de deplaseze cu capul in jos daca pui castile la nivelul abdomenului sau ii canti cu voce tare.

Nasterea vaginala vs. cezariana pentru prezentatia pelviana

Cei mai multi medici nu recomanda incercarea nasterii vaginale in cazul prezentatiei pelviene. Totusi, multi vor intarzia sa ia o decizie finala pana cand femeia nu va intra in travaliu. Pentru nasterea vaginala, sunt necesare urmatoarele conditii:

  • Copilul este la termen si in prezentatie pelviana franca
  • Copilul nu arata semne de suferinta fetala in timp ce se monitorizeaza frecventa batailor cardiace
  • Travaliul decurge adecvat cu dilatarea cervixului pe masura ce copilul coboara
  • Medicul estimeaza ca bebelusul nu este prea mare sau ca mama nu are pelvisul prea stramt pentru a nu permite trecerea copilului prin canalul de nastere
  • Daca va fi nevoie, anestezistul si sala pentru operatia cezariana sunt disponibile imediat

Care sunt riscurile si complicatiile nasterii vaginale?

In prezentatia pelviana, capul copilului este ultima parte care va iesi, ceea ce va face mult mai dificil sa ghidezi asta, uneori medicul fiind nevoit sa foloseasca forcepsul. O alta posibila problema este prolapsul cordonului ombilical, cand acesta este intins si fortat pe masura ce copilul traverseaza canalul de nastere, ceea ce va afecta furnizarea copilului cu sange si oxigen.

In timpul nasterii vaginale a unui copil in prezentatie pelviana, se va folosi monitorizarea batailor cordului fetal pe toata perioada travaliului, iar daca sunt semne de suferinta fetala, se va indica operatia cezariana.

Cand este indicata operatia cezariana?

Cei mai multi medici obstetricieni recomanda cezariana in cazul tuturor copiilor care se afla in prezentatie pelviana si in special copiilor prematuri, din cauza ca acestia sunt mici si fragili si au capul disproportionat de mare in raport cu corpul, ceea ce va face putin probabil ca cervixul sa poata sa se intinda suficient ca in cazul copiilor la termen. Asta inseamna ca exista un spatiu mai mic astfel incat capul sa poata sa se angajeze.