Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa iau Paracetamol (acetaminofen) in sarcina?

Pot sa iau Paracetamol (acetaminofen) in sarcina?

Acetaminofenul, cunoscut sub denumirea comerciala de Paracetamol, are un istoric indelungat de siguranta in timpul sarcinii. Desi medicamentul nu a fost studiat la femeile gravide (de altfel, putine medicamente au fost studiate), a fost folosit frecvent de femeile insarcinate avand foarte putine sau deloc reactii adverse. Specialistii considera ca acetaminofenul este un medicament pe care poti sa-l cumperi fara prescriptie pentru ameliorarea durerii si scaderea febrei in sarcina.

Poti lua paracetamol in doza uzuala sau doza dubla, insa fii atenta sa nu iei mai mult decat recomanda producatorul. Daca depasesti doza recomandata, medicamentul poate sa afecteze atat ficatul tau, cat si pe cel al copilului tau, daca sarcina este avansata. 

Intotdeauna verifica cu medicul obstetrician daca anumite combinatii de medicamente, cum ar fi cele pentru raceala, sunt recomandate in sarcina. Desi acetaminofenul este considerat sigur in sarcina, alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene nu sunt. Evita ibuprofenul (Nurofenul), aspirina sau naproxenul. In general, aceste medicamente nu sunt recomandate in sarcina, mai ales in ultimul trimestru.