Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa folosesc produse autobronzante sau sa merg la solar daca sunt insarcinata?

Pot sa folosesc produse autobronzante sau sa merg la solar daca sunt insarcinata?

Vestea buna este ca ingredientele folosite in produsele autobronzate nu sunt nocive, astfel incat le poti folosi in timpul sarcinii. Aceste crème, lotiuni sau sprayuri au in compozitia lor vopseluri care raman la suprafata pielii si astfel nu ajung la nivelul copilului. In ultimii ani, industria cosmetica s-a imbunatatit considerabil, astfel incat acum aceste produse pot conferi pielii tale un aspect de bronz uniform.

Pe de alta parte, folosirea solarului este o cu totul alta poveste. Desi nu sunt studii care sa demonstreze ca solarul ar fi periculos pentru copil, exista foarte multe date care arata cat de periculos poate fi pentru tine.

Expunerea la solar are aceleasi riscuri cu expunerea la soare: se emit radiatii ultraviolete (UV) care pot cauza cancer de piele. Nu crede daca cineva iti va spune ca solarul nu este periculos pentru sanatatea ta deoarece emite doar raze UV tip A. Exista studii care au aratat ca mersul la solar de zece ori intr-un an dubleaza riscul de a face melanom, cel mai mortal tip de cancer de piele. Melanomul este singurul tip de cancer de piele care se poate raspandi la nivelul placentei, ceea ce ar avea efecte dezastruoase atat asupra ta, cat si a copilului.

In plus, solarul poate creste temperatura corpului la un nivel care poate reprezenta un risc pentru copilul care se dezvolta, in special in primul trimestru de sarcina. Daca temperatura corpului tau creste peste valori de 38.9oC, o conditie care se numeste hipertermie, asa cum se poate intampla cand faci o baie fierbiente, sauna sau mergi la solar, se pot produce malformatii ale creierului sau maduvii spinarii la copil.

De asemenea, femeile insarcinate sunt mult mai sensibile la expunerea la razele ultraviolete (UV) – atat de la solar, cat si de la soare, ceea ce le face mai susceptibile sa dezvolte cloasma sau masca gravidica, care sunt niste pete inchise la culoare care apar in special la nivelul fetei.