Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pirozisul (arsurile retrosternale)

Pirozisul (arsurile retrosternale)

Pirozisul sau arsurile pe care le simti in spatele osului pieptului apar atunci cand sfincterul de la nivelul esofagului inferior nu poate preveni ca alimentele si acidul din stomac sa treaca inapoi in esofag. Sarcina poate favoriza aparitia refluxului gastro-esofagian deoarece progesteronul determina relaxarea sfincterului inferior al esofagului. Arsurile retrosternale si indigestia sunt mai frecvente in trimestrul 3 de sarcina deoarece uterul voluminos apasa pe intestine si stomac. Presiunea asupra stomacului favorizeaza refluxul alimentelor din stomac in esofag.

Cum pot trata pirozisul in timpul sarcinii?

Preventia arsurilor retrosternale este cea mai buna metoda de combatere a lor. Iata cateva sfaturi care ar putea sa te ajute sa eviti aparitia lor:

  • Mananca  des portii mici  – aproximativ 5-6 mese pe zi
  • Asteapta cel putin o ora inainte de a te culca dupa ce ai mancat
  • Evita alimentele condimentate, grase, prajite, bauturile carbogazoase sau sucurile de citrice

Daca ai pirozis, urmatoarele alimente ar putea ameliora senzatia de arsura:

  • Mananca un iaurt sau bea un pahar cu lapte
  • Ar putea sa te ajute si o lingurita de miere dizolvata intr-un pahar cu lapte caldut

Antiacidele care se cumpara fara reteta pot ajuta la ameliorarea arsurilor retrosternale, insa, inainte de a le lua, cere acordul medicului tau deoarece unele preparate pot contine aluminiu sau aspirina sau au un continut crescut in sodiu. Daca pirozisul este sever, doctorul ar putea sa-ti prescrie un tratament specific care este sigur in sarcina.